-

A balkonkertemben a fekete, a sárga, és a nagyobb, piros paradicsomok egy hónapja gyakorlatilag folyamatosan teremnek. A délutáni naptól édesek lettek, a hetente megérkező esők is jót tesznek nekik, na meg a tápoldat, amit egyszer véletlenül vettem, és tulajdonképpen fűszernövényekhez van, de láthatóan imádják a paradicsomaim is.

Ennyi paradicsom láttán felmerül a kérdés, hogy mégis, mi legyen velük. Persze jó tanácsban nincs hiány, szárítsam (megtörtént), tegyem el szósznak, egészben, darabolva (nem történt meg, de csak azért nem, mert van egy tuti bevált olasz paradicsomkonzervem, és annál sajnos a sajátom sem jobb). Készítettem már vaníliás paradicsomlekvárt, házi ketchupot, és bolognai mártást is. Aztán egyszer csak kevesebb paradicsom termett, a nagy piros valahogy feladta, a sárgát meg a feketét sajnáltam megfőzni, mert olyan szépek, és – különösen a sárga – olyan finom nyersen is. Úgyhogy számos salátával kísérleteztem, amik messze járnak a klasszik hagyma–ecet-verziótól. Mostanra van három tuti receptem, amihez a piacon a kedvenc őstermelőmtől még legalább négyféle paradicsomot újítottam be.

Két pofonegyszerű paradicsomsaláta

Az egyszerű paradicsomsaláták közé mindenképpen kellett egy olyan, amiben van koriander. Tudom, hogy első blikkre nem szereti feltétlenül mindenki, de csak szólok: a szezámolaj, lime-lé, só, bors, kevés cukor és persze a nem-mondom-ki-a-nevét zöldfűszer annyira finom, hogy biztosan az is elkötelezett rajongója lesz, aki eddig esetleg gyanakvó szemmel méregette.

A második verzió nagyon olasz, és nagyon egyszerű. Paradicsom, balzsamecet, olívaolaj, só, bors, és némi bazsalikom. Mehet bele újhagyma is, de nem hiányzik, ha nincs, és külön öröm, hogy az erkélyen minden alapanyag megtalálható hozzá.

És végül egy kis ízutazás

A fent említett zöldfűszer után talán a második helyezett a megosztó fűszerek mezőnyében a római kömény. Pedig ha megtalálja a helyét, nagyon is finom, kiegészítő ízt ad, nem harsány, és a paradicsomhoz különösen jól illik. Hát még a csicseriborsóhoz! Na és akkor a kettőt házasítva egy kis petrezselyemmel, kész is az ezeregyéjszaka! Tányéron a Közel-Kelet, francia vinaigrette-tel kissé finomítva, amit ugyan az egyik kedvenc ecetemmel, sherryecettel készítettem, de így még lágyabb, jobban csúszik az amúgy is savas paradicsomhoz.

Íme a recept, jó étvágyat hozzá!

Csicseriborsós paradicsomsaláta

Hozzávalók:

1 konzerv (400 g) csicseriborsó

2 evőkanál olívaolaj

2 teáskanál római kömény

½ kg vegyes paradicsom

egy kis marék petrezselyem, durvára vágva

só, bors

A vinaigrette-hez:

2 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál sherryecet

1 evőkanál felkarikázott újhagyma

só, bors

Elkészítése: a leszűrt, átöblített csicseriborsót a két evőkanál olajon pirítsd 3-4 percig, míg aranybarna és hólyagos nem lesz az egyik oldala. Rázogasd meg a serpenyőt, és további 2-3 perc alatt minden oldalán pirítsd át. Húzd le a tűzről, és szórd meg a római köménnyel, rázd össze, majd tedd félre. Míg a csicseriborsó pirul, keverd össze a vinaigrette hozzávalóit.

A paradicsomokat tetszés szerint vágd karikákra, negyedekre, ahogy jólesik. Keverd össze a csicseriborsóval és az öntettel, majd szórd meg a durvára vágott petrezselyemmel.

A képek a szerző tulajdonában vannak.