Új év, új élet, új étrend? – Szentesi életmódváltó tapasztalatai
Kezdhetném úgy ezt a cikket, hogy valójában én már két hónapja betartom az idei évre tett fogadalmamat. Sőt, igazság szerint régebb óta, csak mostanra alakítottam át az életmódomat egészen. Persze még mindig messze a vége, hiszen állandóan van mit tanulni, faragni, javítani, jobbítani magunkon. Íme, Szentesi Éva új étrendje, tesztelve.
–
Meséltem már arról, hogyan vágtam bele anno a sportba, hogyan emeltem ezt magasabbra szintre, amikor a testem már megengedte, és miként lett az életem része. Azt is tudjátok, hogyan alakítottam át az étkezésemet, de a táplálkozás terén az igazi rendszer mindig is hiányzott, és voltak benne kilengések bőven.
Sosem titkoltam, hogy csípem a nagy lakomákat, szeretek habzsolni, imádom a süteményeket, a jó borokat, a koktélokat, a húsokat, és igazi ínyenc vagyok, amolyan kísérletező típus. A vidék ízeit, a nagyanyámtól kapott útravalót pedig büszke szívvel őriztem mindig is. Ezért tehát örök kedvenceim közé tartozik a jól elkészített paprikás csirke késsel szaggatott, puha nokedlivel, a jó húsleves vagy a szabolcsi töltött káposzta.
De azt is egyre inkább érzékeltem a testemen, hogy hiába járok el sportolni rendszeresen, hiába lett a mozgás az életem része, az bizony nem azt jelenti, hogy bármit megehetek, mert már úgyis lemozogtam aznap a magamét.
Sajnos a test egy bizonyos kor felett (ha nincsen speciális problémája) kevesebb energiával üzemel, már jóval könnyebben raktároz, és ez azt jelenti, hogy lényegesen nehezebb leadni a felesleget.
Arra a szomorú megállapításra jutottam, hogy amit huszonévesen megehettem, arról ma már háromszor meg kell gondolnom, hogy magamba döntsem-e, és mérlegelnem kell, nemcsak a hízás, hanem az egészségem miatt is. Ezért tavaly ősszel úgy határoztam, hogy szakembertől kérek segítséget ebben az ügyben, és nem kezdek bele egy újabb sanyargatós kúrába vagy böjtölős kihívásba, mert tartósabb és kivitelezhetőbb eredményt szeretnék elérni.
Az étkezési szokásaim alapján tehát egy táplálkozási tanácsadó segített nekem abban, hogy mi az az ajánlott étrend, amit az egészségesebb életmód érdekében be kellene tartanom. A hangsúly ebben a mondatban ajánlott szón van, hiszen
nem étkezésekre lebontott napirendet írt nekem, hanem alapanyagtípusokat ajánlott napszak szerint, és így sokkal könnyebben betartható diétát vihetek sikerre immár harmadik hónapja.
Az eredmények pár hét után látszottak, nem érzek kényszert a habzsolásra, élvezem az evést és nem méricskélem magam, csak örülök a jó közérzetnek, és annak is, hogy ismét beleférek az egy számmal kisebb ruhákba.
Elmondom, hogy miként étkezem, és aztán tippeket is adok majd, hogyan vágj bele.
1. Az alapok
Az új étrendem nem mondja meg, hogy hatodikán, hétfőn reggel hétkor kefirt egyek kivivel, vagy három deka sonkát hat szem paradicsommal, hanem ajánlatot tesz az alapanyagokra. Ezt úgy kell értelmezni, hogy az étkezési szokásaim alapján összeállított ajánlásban az szerepel, hogy, mondjuk, reggelire főleg fehérjét és zsírt, kevés szénhidrátot kell fogyasztanom. A fehérje–szénhidrát–zsír arányok a napszakoknak megfelelően változnak, és persze nagyon nem mellékes, milyen alapanyagokból viszem be őket.
Az első hónap ráadásul szigorított volt, egész novemberre elhagytam az alkoholt, a kávét (ezt azóta iszom, minden reggel, otthon készítem, és nagyon szeretem), a cukrot, a tejtermékeket és a glutént is. De a következő hónaptól ez lazult, és alkalmanként fogyaszthatok alkoholt, tejterméket vagy glutént, a cukor azonban szinte teljesen tiltólistás a fehér liszttel együtt. Ez a kettő tényleg csak a karácsonyi menüben szerepelt nálam – és bizonyára lesz majd olyan ünnepnap még, amikor nem fogok nemet mondani egy finom süteményre vagy egy szelet puha, ropogós héjú fehér kenyérre.
2. Amit nem ajánlott fogyasztani az új étrendemben:
- a feldolgozott szénhidrátok, a cukrok (ide pedig nemcsak a sima répacukor tartozik, hanem a barna cukor, a méz, a kókuszvirágcukor, az agavészirup, a rizsszirup, a szőlőcukor stb. is);
- lisztek (a gluténtartalmú, a feldolgozott és a teljes kiőrlésű lisztek is idetartoznak), illetve én a gluténmentességet továbbra is szem előtt tartva száműztem a tönkölyt, az árpát, a bulgurt és a gerslit is;
- cukros, szénsavas üdítők, bolti gyümölcslevek;
- alkohol (ezt alkalmanként fogyasztom, mint ahogyan eszem néha kenyeret és sütit is);
- kevés vagy semennyi tejalapú étel (mivel nem vagyok tejallergiás, ezért sajtokat és tejfölt alkalmanként fogyasztok, de a többi tejalapú termékről teljesen leszoktam);
- jóval kevesebb vörös, zsíros hús;
- kevés olajban sült étel (rántott hús csak ünnepekkor).
3. Amit ajánlott fogyasztani:
- rizs, zab, köles, amaránt, quinoa, hajdina (rengetegszer készítek köretet quinoából és basmati rizsből, imádok ezekkel kísérletezni, mert ezerféleképpen elkészíthetők, és nagyon sok mindenhez passzolnak);
- rengeteg zöldség, szinte minden mennyiségben. Legfőképpen a szezonálisak a nyerők. Leginkább édesburgonyát, céklát, spenótot, paradicsomot, paprikát eszem mostanában. Mindennap készítek egy spenótos, uborkás, kivis smoothie-t, ezt nagyon szeretem, és a reggelimhez mindig nagyon sok friss zöldséget szeletelek fel. A hüvelyesek is a kedvenceim, ezek pedig még a fehérjebevitelnél is nagy szerepet játszanak;
- minél több hal, tenger gyümölcse, szinte ezekből fogyasztok most már többet, nem a szárnyas húsokból. Azt figyeltem meg, hogy egyre kevésbé kívánom a húst. És már merek otthon is halas ételeket készíteni, azelőtt nagyon prüszköltem tőle;
- kókuszolaj (csak ebben sütök), a hidegen sajtolt olajok pedig simán mehetnek a salátákra, viszont elhagytam a zsírokat.
4. Mi van a nassolással?
Sosem voltam nassolós típus. Szerencsére. De volt olyan, hogy kényszeresen zabáltam a hűtőből, ha volt benne sok hülyeség. Amit tartok otthon arra az esetre, ha nassolni volna kedvem, az néhány szem kesudió vagy török mogyoró, ezeket nagyon szeretem, de ezekkel is csínján kell bánni.
Ha délután támad eszegetős kedvem, akkor pedig készítek valamilyen gyümölcssalátát vagy gyümölcsös smoothie-t, ezt bátran lehet ebben a napszakban fogyasztani.
5. Ha edzésre megyek
Az edzős napokon jóval több kalóriát égetek el, ezért ott kell gondoskodnom a megfelelő tápanyagbevitelről, hogy ne maradjak erőforrás nélkül. Átszoktam a vegán, növényi alapú fehérjére, így azt mindig viszek magammal az edzős napokra, elkészítem reggel három deci, natúr zabtejjel és egy banánnal, így már meg is van a megfelelő energiaforrásom edzés utánra.
6. Vitaminok, ásványi anyagok
Ezekkel sosem voltam nagy bajban. A betegségből való rehabilitációm óta rendszeresen szedek táplálékkiegészítőket. Nagyon fontosnak tartom, hogy ez ne maradjon ki.
Nem mindig jut elegendő ásványi anyaghoz és vitaminokhoz a szervezet, ezért tartom fontosnak a pótlást.
Mindennap szedek, D-, C-, K-, E-vitamint, magnéziumot, ómega–3-at, szelént, krómot, kollagént, edzésre pedig BCAA-t (aminosav) viszek magammal.
7. Apró csalások…
…ezek ugyanis mindig vannak. És nem akarok mindig mindenre nemet mondani. Néha eszem desszertet, néha eszem kenyeret, és kicsivel többször, mint néha, fogyasztok alkoholt is. Ezek alkalmak, és jó alkalmak.
Amit megfigyeltem: ahogy ráálltam erre a szigorúbb étrendre, úgy lett sokkal jobban fontosabb az, hogy minél kevesebb egészségtelen anyagot vegyek magamhoz. Háromszor meggondolom, hogy érdemes-e enni a sütiből vagy alkoholt inni. Sokkal fontosabbá vált, hogy tisztán, egészségesen, józanul éljek, és ez nem azt jelenti, hogy nem férnek bele apró kihágások. A totális megvonás hosszabb távon lehet, hogy nem ennyire tartható, mint így, ebben a formában.
+ 1 konklúzió
Természetesen ez az egész nem érne ennyit a rendszeres testmozgás nélkül, amit az edzőm szerettetett meg velem már majdnem két éve. A mozgás pedig olyannyira az életem részévé vált, hogy már nem tudom elképzelni nélküle. A sport nemcsak a testemnek tesz jót, hanem a lelkemnek is, és ezzel az étrenddel kiegészítve pedig egészen remek eredményeket lehet elérni, ami végezetül a szemnek is igencsak kívánatos lesz.
A kevesebb hús-, glutén- és tejfogyasztás nekem nagyon bevált, nemcsak a ruháim méretén, hanem a bőrömön, a közérzetemen is meglátszik. Nem kívánom a nehéz ételeket, és a karácsonyi kilengést is jobban megszenvedtem, annyira beállt az új rendre a szervezetem.
Fontos, hogy nem méricskélem magam, nem állok mérlegre, egyszerűen csak élvezem, ahogy visszaolvadok a régi méretekre, és jobban érzem magam.
Amit jó szívvel ajánlok még, hogy kérd ki szakember véleményét, mielőtt belevágsz az étrend-átalakításba, mert bár vannak olyan alapigazságok, amik a legtöbb embernél beválnak, azért a drasztikusabb változtatások előtt nem árt konzultálni.
Ami rossz hír talán: lemondások, önfegyelem nélkül nem fog menni. Áldozatokat kell hozni annak érdekében, hogy egészségesek és fittek legyünk. Ne várj azonnali eredményeket, mert az visszaüt. Fontos a tudatos, lépcsőzetes építkezés, a fokozatosság. Sport, illetve mozgás nélkül nem sokat ér a megfelelő étrend, viszont a sport önmagában sem ér túl sokat tudatos táplálkozás nélkül.
Mindenkinek egészséges, aktív új évet kívánok!
Szentesi Éva
A képek a szerző tulajdonában vannak!