Egy nagyon kedves barátommal egyik nap arról beszélgettünk egy csupa nőkből álló társaságban, hogy mennyire nem oké, hogy a lánygyerekek sokszor úgy nőnek fel, hogy a menstruáció kapcsán a legfontosabb, legalapvetőbb információkat sem kapják meg. A családok egy részében mind a mai napig tabu a menstruáció. A lányokkal nem beszélnek erről, vagy csak akkor hangzik el néhány praktikus infó, amikor a kislány sírva, és totálisan meglepődve, megijedve tapasztalja a vérzést. Az iskolákban pedig általában szintén nincs tere annak, hogy biztonságban és jól lehessen beszélgetni a menstruációról, a testük működéséről és a szervezetük egészségének megőrzéséről.

Ez után a beszélgetés után kezdtem gondolkodni azon, hogy milyen témák vannak még, amelyekkel egyáltalán nem foglalkozunk az iskolákban, pedig nagyon kellene. Tudom, hogy elképesztő nyomás van a sulikon, és a fülük hegye is alig látszik ki az előírt tananyagból, mégis azt érzem, hogy fontos szerepük lenne abban, hogy azok a kislányok, akikkel a családjukban ezekről nem beszélgetnek, valahogy mégis hozzájussanak a szükséges információkhoz.

Alapvetően azért, mert a felnőtt jóllétük és egészségük múlik ezen. És nem utolsósorban, mert joguk van az információhoz! 

Az alábbi öt témáról lenne érdemes a gyerekekkel beszélgetni otthon és az iskolában:

Önvizsgálat

Első helyen a mell önvizsgálata jutott eszembe. Magyarországon a mellrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése. Iszonyúan fontos lenne megtanítani minden lánynak, hogyan tudja önmagát megvizsgálni, milyen gyakran kell ezt megtennie, és hova fordulhat, ha valamilyen eltérést tapasztal. Tudjuk, hogy minél fiatalabb életkorban épül be valami az életünkbe, annál könnyebb szokást kialakítani belőle. Megtanítani a lányokat erre a gyakorlatra sok esetben életmentő lehetne. 

A menstruációtól a menopauzáig 

Nagyon fontosnak gondolom az őszinte, tiszta beszélgetéseket minden olyan témáról, ami a menstruációhoz kapcsolódik, ideértve annak kezdetét és végét, meg mindent, ami közötte van. Azt, hogy hogyan hat a menstruáció (a hormonjaink) az életünkre, a működésünkre, hogy milyen jó lenne, ha úgy lehetne tervezni a dolgokat, hogy tekintetbe vesszük, éppen hol tartunk a menstruációs ciklusunkban. Fontos lenne beszélni a menstruációs zavarokról, de a PCOS-ről és más állapotokról is.

A menstruáció évtizedekig a lányok életének része lesz. Joguk van hozzá, hogy minden segítséget, információt és támogatást megkapjanak ahhoz, hogy erre felkészülhessenek.

Pisilés 

A világ leghétköznapibb dolga, naponta többször csinálják a lányok, életünk első pillanatától kezdve, mégis annyi mindenről lenne jó beszélni a pisilés kapcsán. Hogy csinálhatják ezt jól otthon, a természetben, nyilvános vécében? Mit okoz, ha visszatartják, ha erőltetik, ha a zuhany alatt engedik el? Mit jelent az inkontinencia? Mi fán terem és miért fontos az intimtorna? Mire figyeljenek a lányok azért, hogy később fiatal és idős nőként is csak egy egyszerű rutin legyen a pisilés és ne probléma? Egy felelős felnőtt ember – legyen szülő vagy pedagógus – birtokában van az ezekre a fontos kérdésekre adott válaszoknak, vagy ha véletlenül nincs, akkor viszonylag egyszerűen megtalálja a hiteles információkat. Nagyon fontos lenne átadni ezeket a gyerekeknek.

Határátlépések 

Ahogy a női test működése sem csak a lányokra tartozik, szexuális, fizikai és érzelmi határátlépések sem csak lányokkal szemben történnek. De bizony ők kerülnek gyakrabban ilyen helyzetekbe, ezért muszáj lenne megtanítani nekik, megerősíteni bennük a saját fizikai, érzelmi és szexuális határaikkal kapcsolatos érzékenységet. A lányok gyakrabban kapnak kéretlen szexuális tartalmú üzeneteket, gyakrabban szembesülnek szexuálisan és fizikailag, érzelmileg provokáló helyzetekkel, mint a fiúk. 

A problémát fokozza, hogy a lányokat gyakran arra nevelik, hogy legyenek „jó kislányok”, ami azt is jelenti, hogy feleljenek meg az elvárásoknak, tűrjék azokat a helyzeteket, amelyeket nehéznek, méltánytalannak vagy megalázónak éreznek.

Egy lánynak nehezebb kiállnia magáért – egyszerűen azért, mert a társadalmunk ezt kevésbé díjazza, mert másféle „női magatartást” tart vonzónak, megfelelőnek. Így viszont a lányok kiszolgáltatottak maradnak a határátlépésekkel szemben.

Ezen fontos lenne változtatni, ami ott kezdődik, hogy egyáltalán beszélgetünk velük erről. Például tudatosítjuk bennük, hogy nem ők a túlérzékenyek, ha egy „vicctől” rosszul érzik magukat. Vagy hogy nem kell mindig, minden körülmények között problémamentes „jó kislánynak” lenniük. A fizikai határok, és az érzelmi biztonságot jelentő határok is egyaránt fontosak, és ezzel a lányoknak tisztában kell lenniük. 

Beleegyezés 

És, ha már határátlépés, a Top 5 téma, amiről beszélgetni kellene a lányokkal listámra felkerült a beleegyezéssel kapcsolatos alaptudások megtanítása is. Minden lánynak tudnia kellene, hogy joga van nemet mondani, és amikor nemet mondott, azt a másiknak el kell fogadnia.

Meg kell tanítani nekik, hogy senkinek nincs joga a testükhöz érni a hozzájárulásuk és engedélyük nélkül, és senki nem használhatja ki őket.

Tudniuk kell, hogy ha nem voltak maguknál, ha nem mondtak semmit, ha aludtak, akkor nem adtak beleegyezést. Azt, aki visszaélt a helyzettel, nem menti fel azt a felelősség alól, ha a lány rövid szoknyát vett fel, alkoholt fogyasztott, vagy sötétben ment haza. A beleegyezés hiányában végzett bármilyen cselekmény, az erőszak, visszaélés, és mindig az erőszaktevő felelőssége. 

Most, 47 évesen, ezeket a témákat érzem olyannak, amikre nagy szükségem lett volna annak idején. És persze kellő önkritikával tekintek a saját szülőségemre, hogy bizony nekem sem sikerült minden fenti témában jól beszélgetnem. 

Biztos vagyok benne, hogy hosszan tudnátok sorolni még a témákat, amelyekről minden lánynak megfelelő információkra lenne szüksége. És annak is örülök, ha a fiúkat nevelő szülők a cikk alá kommentelik, hogy minderre a tudásra nem csupán a lányoknak van szükségük, hanem a fiúknak is. Attól pedig végképp boldog leszek, ha a cikk nyomán kialakul egy beszélgetés és tudásmegosztás arról, hogy kik milyen formában és felületeken végzik ezt a munkát, adnak érthető információkat a lányoknak, meg segítik a szülőket (felelős felnőtteket) abban, hogy jól tudjanak beszélgetni a gyerekekkel. És persze az is jó, ha készül egy „fiús” lista is – az pedig hab a tortán, ha idővel eljutunk oda, hogy egyszerűen gyerekekről beszélünk, meg az ő jogukról ahhoz, hogy mindent megkapjanak gyerekkorukban ahhoz, hogy egészséges és jól lévő felnőttekké válhassanak. 

Folytassuk a közös gondolkodást a témáról június 3-án, hétfőn este a WMN és a Viasat3 Ki vele! közösségi talkshow-jában!

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Catherine Falls Commercial

Gyurkó Szilvia