A Z generáció sok tagja nem hisz abban, hogy „boldog szerelemben éltek, amíg meg nem haltak”

Y generációsként haragudhatok a Disney-világra és a romantikus filmekre, amelyekben a párok kemény küzdelem árán eljutottak a boldog beteljesüléshez, de amelyek arról már sokkal kevésbé szóltak, hogy mi jön e boldog beteljesülés után. A Z generáció már mást látott minden felületen, ezért másképpen is gondolkoznak. Még gyerekek voltak, amikor berobbant a social media, fiatal felnőttkoruk kezdetén pedig a Covid, szóval egészen más tapasztalásokkal vágnak neki a felnőttségnek és a párkapcsolatoknak is. 

Ahogy Nyáry Luca fogalmaz: 

„A generációm nagyon küzd a magánnyal és nehezen kapcsolódunk egymással.

Aggódom a kortársaimért, mert próbáljuk újradefiniálni a kapcsolatokat, de nincsen még közöttünk konszenzus.”

A Redditen és a körülöttem élő Z generációsokon is azt látom, hogy nagyon szűkösnek érzik azokat a kereteket, amiket mi Y generációsok még sokszor evidenciának vettünk. Egy (valószínűleg nem Z generációs) Reddit-kommentelő írja: „Minden játékosítva van már, az ismerkedés, a karrier és a barátságok is, és a játékban a cél a győzelem. Nem elég csak randizni, a legjobb randikat kell megvalósítani. Nem elég munkát találni, hanem hivatást kell keresni (rögtön) és (én)márkát építeni. Nem elég barátokat szerezni, hanem hálózatot kell kialakítani. És ezek miatt az óriási célok miatt nagyon sokat szabotálják a kapcsolatukat, munkájukat, barátságaikat. Pedig ezt a torz sikerképet csak a közösségi média akarja eladni nekünk, ahogy azt is, hogy aki 25 évesen nincs a csúcson, az elbukott.”

Van olyan Z generációs, aki azért nem szeretne megházasodni, mert szerinte a történelem során annyi minden tapadt a házasság intézményéhez, a gazdasági érdekektől kezdve a hozzá kapcsolódó szerepkörökig, amikkel ő nem tud azonosulni. Mások úgy gondolkodnak, hogy a húszas éveik elején nem tudják megígérni: jóban-rosszban együtt maradnak valakivel – maximum azt ígérhetik, hogy megpróbálják. És olyanok is akadnak, akik nem is tervezik az együtt maradást valakivel a „rosszban”, inkább továbblépnének, keresnének jobbat.

Luca összefoglalja nagyon sok Z generációs álláspontját is: „Nagyon sok parám van a jövővel kapcsolatban, és azt látom, hogy ezért is gondolkodunk nehezebben egy klasszikus párkapcsolatban, mert 

a házasság, a saját otthon, a gyerekek nagyon elérhetetlen céloknak tűnnek egy csomó fiatal számára. 

A világvége-hangulat hozzájárul ahhoz is, hogy egyre többen vannak úgy vele: inkább tapasztalatokat szereznének, ismerkednének, buliznának, jól éreznék magukat, mert nem tudják, hogy lehet-e a jövőre számítani. Inkább addig szeretnének szórakozni, ameddig itt vagyunk – és ezzel is tudok azonosulni. Bár nem szeretem igazolni, hogy mikben nem teljesít jól a generációm, de azt is látom, hogy nem tudunk harcolni dolgokért. Ez a bőség zavara, hogy annyi minden van még, és inkább félrerakunk valamit, ami egy kicsit nem megy.”

z generáció Nyáry Luca monogámia tartós Nyáry
Fotó: Fábián Borbála / Viasat3

A Z generáció a barátságot a párkapcsolat elé helyezi?

A Washington Post cikke egyenesen azt mondja: a Z generációsok nagyobb része többre értékeli a barátságot, mint a szerelmet, nem az igazit keresik, hanem az igazi baráti társaságot, embereket, akikkel végigkísérhetik egymás életét – amiben a szerelmek jönnek-mennek. 

Ez kicsit összecseng azzal, amit Esther Perel mond a tartós monogámiáról: 

„Egyetlen személytől várjuk azt, amit valamikor egy egész falu lakossága nyújtott, miközben kétszer olyan sokáig élünk. 

Azt akarjuk, hogy elkötelezett kapcsolataink romantikusak, érzelmileg és szexuálisan is kielégítők legyenek. Nagyon nagy elvárás ez két ember kapcsolatától. Csoda, hogy ennyi házasság omlik össze ennek az egésznek a súlya alatt?”

Egy 2020-as oxfordi tanulmány kimutatta, hogy a férfiak és a nők többsége is magasabb szintű intimitásról számol be legjobb barátjával, mint a romantikus partnerével kapcsolatban. Ez pedig elértékteleníti, vagy könnyebben „lecserélhetővé” teszi a párkapcsolatokat, hiszen nem a párjuk a fő referenciapont az életükben.

Nagyon sok Z generációs más típusú párkapcsolati formákban gondolkozik

Ennek is tulajdonítható, hogy a Z generációsok már bátrabban nyúlnak nemcsak a tőlük nagyon távol álló házasság, de a párkapcsolatok kérdéséhez is. Olyan eddig alapértékeknek számító dolgokat is tömegesen kérdőjeleznek meg, mint a hűség. 

Nyáry Luca ezt mondja ennek kapcsán: „Kezdjük egy kicsit újragondolni, hogy mit jelent nekünk a monogámia, vagy szeretnénk-e egyáltalán monogám kapcsolatban lenni. Sokkal népszerűbbek a nyitott és a hagyományostól eltérő kapcsolatok a fiatalok körében. Itthon nem látom még ezt annyira, de ha, mondjuk, kimész Németországba vagy Angliába és felmész egy társkeresőre, több olyan embert fogsz találni, aki nem szeretne monogám kapcsolatot, mint aki igen. Az egyik fele a generációmnak a klasszikus fajta, hagyományos kapcsolatot szeretné, a másik fele pedig azt, hogy legyünk szabadon, lehessünk minél több emberrel. És amikor két ember ebből a két kategóriából találkozik, nem mondják meg egymásnak, hogy nem ugyanazt szeretnék. 

Abban szerintem jó az én generációm, hogy mi elkezdtünk rájönni arra, hogy mindenkinek máshol vannak a határai. És baj, ha valamelyik fél nem őszinte magával vagy a partnerével, hogy neki hol vannak ezek a határai.” 

Csakhogy ez az őszinteség nagyon komoly önismeretet kíván. És persze a több évszázadra visszanyúló párkapcsolati formákat markánsan megváltoztatni nehéz és lassú folyamat. 

Többek között erről, és egészen konkrétan a nyitott párkapcsolatokról is beszélgetünk a Ki vele! első epizódjában. Ha kíváncsi vagy a különböző generációk véleményére Nyáry Lucától Esztergályos Cecíliáig, akkor tarts velünk hétfőn 21 órától a Viasat3 csatornán! 

Kiemelt kép: Fábián Borbála / Viasat3

Tóth Flóra