-

1. Kommunikálj a gyerekeddel!

Érdeklődj a gyereked online aktivitása iránt! Mutassa meg, miket néz, mi érdekli őt, de te is mutasd meg neki a kedvenc weboldaladat, vagy azt az applikációt amit sokat használsz, esetleg egy játékot, amit letöltöttél. Ne félj attól, hogy a gyereked megtanít majd neked néhány online trükköt! Ettől csak még jobb fej szülő leszel.

2. Az internet nem felejt

Tanítsd meg a gyerekednek, hogy a digitális lábnyoma, a kommentek amiket ír, a fotók melyeket feltölt, örökre megmaradnak. Fontos, hogy kellően óvatosan kezelje ezeket, és tisztában legyen azzal, hogy a jövőbeni digitális jó hírnevéért már most is sokat tehet.

3. Próbáld meg nem túlaggódni!

Az internettel és a digitális eszközökkel kapcsolatos szülői félelmek sokszor abból adódnak, hogy semmiféle mintánk nincs arra, mit kellene csinálni. Ez bizonytalansággal tölthet el minket, pedig

a digitális szülőségnél is ugyanazt kell csinálni, mint egyébként: kommunikálj, légy elfogadó a gyerekeddel, igyekezz megérteni a helyzetet, amiben van, adj neki lehetőségeket, de legyenek korlátok és szabályok is.

4. A szabályok

Alakítsatok ki olyan szabályokat a családban, amelyek mindenkire vonatkoznak, és keretek közé helyezik a mobiltelefon- és internethasználatot, tévézést, stb... Például ne legyen nálatok semmilyen kütyü, amikor vacsoráztok. Az esti fektetési szertartáshoz sem kellenek digitális tartalmak. Kisebb gyerek esetén egyszerűbb a szabályokat felállítani – akár már a mai naptól; de nagyobb gyereknél is bevezethetünk új szabályokat például akkor, ha új digitális eszköz érkezik a házhoz.

5. A tudás a legnagyobb hatalom

Tudd meg, hogy a gyereked tanul-e médiaértést az iskolában. Ha nincs ilyen órájuk, akkor keress olyan online felületeket vagy könyveket, amiknek segítségével felkészítheted a gyerekedet a biztonságos és értő internethasználatra!

6. Nem vagy egyedül – kérj tanácsot, beszélj másokkal!

Amit te problémaként élsz meg, jó eséllyel más szülőket is aggaszt. Oszd meg a dilemmáidat, kérj tanácsot másoktól, szervezzetek beszélgetést az iskolában, osztályban, vagy akár a munkahelyen! Jó eséllyel hallasz majd olyan tanácsot, ami segít neked, vagy egyszerűen csak megnyugtat abban, hogy a te gyereked sem más, és nem vagy egyedül a problémáiddal.

7. Járj elöl jó példával!

Nem könnyű, de igazából nincs más út. A gyerekek mintakövetéssel tanulnak, és a szüleiknél nincs számukra fontosabb minta – de elég nehezen leszünk hitelesek, amikor számon kérjük a gyereken a túl sok mobilozást, miközben magunk is folyton a telefonunkon matatunk. Tehát még mielőtt bármilyen kritikával illetnénk a gyerekünket, gondoljunk bele, nekünk vajon menne-e ugyanaz?!

8. Ne ess kétségbe!

Ha „helyzet van”, igazából a digitális világgal kapcsolatos gyereknevelési problémáknál sem kell mást csinálni, mint egyébként. Először is, ne a tiltás legyen a zsigeri reakció, ha a gyerek belefut egy online problémába. Ne legyen az internet vagy a mobiltelefon a jutalmazás, a büntetés eszköze. Úgy tekints a helyzetre, mint ami mindkettőtöknek lehetőséget ad arra, hogy valami újat tanuljatok, úgyhogy kezdjetek el beszélgetni arról, mi történt és miért.

9. Nem az a lényeg, hogy mindent tudj

Lehet, hogy tökéletesen tisztában vagy a Snapchat rejtelmeivel, és az adathalászok összes trükkjét ismered, de holnap egy (jó eséllyel huszonéves fiatal) útjára indíthat valami teljesen új dolgot, ami ki tudja, mire lesz képes. Igazából mindegy is hogyan hívják azt a digitális felületet, amitől félted a gyerekedet, Vibernek, Facebooknak vagy Instagrammnak. A lényeg, hogy szülőként mindent tegyél meg annak érdekében, hogy a gyereked magabiztos és öntudatos legyen, aki elég érzékenyen kommunikál másokkal. Ezen kívül ismerje a biztonságos internethasználat alapszabályait, és legyen körülötte legalább egy bizalmi személy (felnőtt), akihez fordulhat ha baj van.

Dr. Gyurkó Szilvia

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/sakkmesterke