-

1. Margaret Knight

Margaret találékonyságának már kislány korában is csodájára jártak, nem véletlen, hogy a „női Edison” becenéven is futott kortársai körében. (Mondjuk ennyi erővel nevezhették volna Edisont is a férfi Knightnak szerintem, de mindegy. Egyezzünk meg abban, hogy az élet nagyon igazságtalan!)

nők autó munka kávé bíróság kávéfőző autóvezetés fagylalt találmány felújítás ablaktörlő Margaret Knight Mary Anderson Melitta Bentz Nancy Johnson papírtáska papírzacskó szabadalom szexista Tabitha Babbitt Amerika
Margaret Knight - Forrás: Wikipedia/ onedio.ru

Margaret igazi lángelme volt, első komolyabb találmányát 12 éves bakfisként alkotta meg. A lány ekkoriban épp egy szövőgyárban dolgozott, ahol tanúja volt egy súlyos balesetnek, amikor az egyik alkatrész lerepült a szövőszékről, és megsebesített egy munkást. Ezek után Margaret gyorsan ceruzát ragadott, és hogy többé ilyesmi ne fordulhasson elő, feltalált egy biztonsági szerkezetet a gépekre.

Később is megőrizte leleményességét, közel száz találmány és több mint húsz szabadalom fűződik a nevéhez.  Neki köszönhetjük például a ma is használatos négyszögletes alapú papírzacskókat. Őelőtte ugyanis csak boríték formájú táskák voltak forgalomban, ez eléggé megnehezíti bármi nem teljesen lapos forma elcsomagolását. A modern vonalvezetésű papírzacsi szabadalmaztatásánál azonban roppant kellemetlen helyzetbe került. Egy Charles Annan nevű fickó, aki annál a cégnél dolgozott, ahol a gépet legyártották, ellopta tőle az ötletet. Margaret persze perre vitte az ügyet. A kor szexista előítéleteire jellemző, hogy a gazember Annan a bíróságon azzal érvelt, Margaret nyilvánvalóan nem lehetett az ötletgazda, hiszen egy nő soha nem lenne képes egy ilyen szerkezetet feltalálni. Hát fityisz az ilyen pasasok orrára! Szerencsére Margaret a saját tervrajzaival tudta bizonyítani az igazát, Annan hoppon maradt, mi pedig a karácsonyi bevásárlás alkalmával hálát adhatunk a feltalálónőnek, hogy nem egy lapos, szűk zacskóba kell beleszuszakolnunk a gyereknek szánt legó Halálcsillagot.

2. Tabitha Babbitt

Tabitha szerény, visszahúzódó nőként egy darabig csak szép csendben szemlélte a férfiakat fűrészelés közben. Nem volt ez egy egyszerű művelet (mármint a meló, nem a nézés). A fa kettévágásához ugyanis legalább két emberre volt szükség, az egyik húzta, a másik vonta a szerszámot. Tabitha hamar átlátta, micsoda felesleges idő- és energiapazarlás ez így. Némi fejtörés után már elő is rukkolt a prototípussal: a szövőszéke lábához erősített egy kör alakú fűrészlemezt, amit a pedállal tudott hajtani. Így máris sokkal hatékonyabban lehetett dolgozni, és nem volt szükség a párban nyiszatolásra. (Bónuszként meg, gondolom, az egyik felesleges pacák már mehetett is neki segíteni krumplit hámozni meg mosogatni.) Babbitt találmánya hamar elterjedt, nemsokára számtalan amerikai fűrészüzem is átvette. Ő azonban ezek után sem ült tétlenül a babérjain, később továbbfejlesztette a rokkát, hogy kétszer olyan gyorsan lehessen fonni vele, illetve halálakor épp a műfogsor gyártásának metódusán dolgozott. Mivel shaker közösségből származott, vallása miatt egyetlen találmányát sem szabadalmaztatta, hanem ingyen közkinccsé tette őket. Milyen gavalléros egy nőszemély, nem?

3. Mary Anderson

Képzeld csak el, milyen lenne a közlekedés Mary Anderson nélkül! (Illetve milyen volt egészen 1903-ig.) Esős, havas időben a sofőröknek percenként meg kellett állniuk, hogy egy kis ronggyal letörölgessék a szélvédőt. Rosszabb esetben pedig letekerték az ablakot, hogy azon kihajolva próbáljanak meg eligazodni. Mary azonban gondolt egyet, és feltalált egy olyan kallantyús szerkezetet, melynek segítségével bentről is irányíthatták az ablaktörlőt. Így végre lehetett (volna) haladni, és még megfagyni sem kellett hozzá feltétlenül, a gépjárműben kucorogva. Azt gondolhatnád, hogy ezek után minden férfi túlcsorduló hálával gondolt Maryre, ugye? Hát... sajnos nem így történt. A feltalálónő hiába házalt az ablaktörlővel, az autógyárak elutasították, teljesen szükségtelennek tartva az ötletet. Ekkoriban még annyira lassúak voltak az autók, hogy praktikusan szélvédőre sem nagyon volt szükség, mert nem volt menetszél... Ráadásul nem is sokan engedhették meg maguknak a saját járgány luxusát. Ezért egészen az ötvenes évekig Mary csodálatos ötlete a feledés homályába merült... Később viszont az ablaktörlőket automatizálták is, és tudod, ki volt a feltalálója? Hát egy másik nő, Charlotte Bridgwood!

nők autó munka kávé bíróság kávéfőző autóvezetés fagylalt találmány felújítás ablaktörlő Margaret Knight Mary Anderson Melitta Bentz Nancy Johnson papírtáska papírzacskó szabadalom szexista Tabitha Babbitt Amerika
Mary Anderson - Forrás: Wikipedia/ historico.oepm.es

4. Melitta Bentz

Amikor reggel felhörpintesz egy csésze jó erős feketét, talán nem is tudod, hogy kinek lehetsz hálás ezért a pompás aromáért, és azért, hogy nem csikorog a fogaid alatt a zacc. Egészen a huszadik század elejéig ugyanis a kávéfőzés módszere elég fapados módon ment. A régi recept a következő volt: a darált kávét egy textilbe kötötték, majd belemerítették egy fazék forró vízbe. Hát nem az a Starbucks-életérzés, az egyszer biztos! Egy német háziasszonynak azonban elege lett a fogcsikorgató, keserű italból. Egy rézüst alját átlyuggatta, beletett egy vastag, nedvszívó papírdarabot, arra mehetett a darált kávé, majd ezen a szűrőn keresztül átfolyatta a felforralt vizet. 1908-ban szabadalmaztatta az ötletet, amely azóta is pompásan használható, minden kávéfüggő nagy megelégedésére.

nők autó munka kávé bíróság kávéfőző autóvezetés fagylalt találmány felújítás ablaktörlő Margaret Knight Mary Anderson Melitta Bentz Nancy Johnson papírtáska papírzacskó szabadalom szexista Tabitha Babbitt Amerika
Melitta Bentz - Forrás: Wikipedia /melitta.info

5. Nancy Johnson

Persze a biztonságos közlekedés sem rossz, a körfűrész is praktikus kis ötlet, és tényleg szuper, hogy a papírtáskákba most már belefér akár egy konvex háromdimenziós poliéder is, de azért az igazán fontos dolgot a végére tartogattam. Nancy Johnson ugyanis 1843-ban feltalálta azt, ami az emberiséget eddig is tengernyi konfliktuson átsegítette, ami nélkül elképzelhetetlen lenne a világbéke, ami egyetlen, igaz vigaszt nyújthat a magányos téli éjszakákon a kanapéra bekuckózva, ami üdítő programként szolgálhat a nyári hőségben, és ami már számtalan slágert is ihletett. Hölgyeim és uraim, nagy tapsot kérünk a fagylaltgép megálmodójának! Éljen!!!

nők autó munka kávé bíróság kávéfőző autóvezetés fagylalt találmány felújítás ablaktörlő Margaret Knight Mary Anderson Melitta Bentz Nancy Johnson papírtáska papírzacskó szabadalom szexista Tabitha Babbitt Amerika
Nancy Johnson - Forrás: Wikipedia/ Library of Congress

Fiala Borcsa

Források: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/ Artem Kovalev