Leonardo DiCaprio, az úttörő

Ki más lenne a legelső a felsorolásban, ha nem ő?! DiCaprio a Titanic sikere után szinte azonnal létrehozta saját alapítványát (Leonardo DiCaprio Foundation), és az elmúlt huszonhárom évben több mint nyolcvanmillió dollárral támogatott minimum kétszáz környezetvédelmi projektet. Több dokumentumfilmet is készített, az Instagram-oldala kizárólag a bolygó és az emberiség ügyeiről szóló tartalommal van tele, és lehetőséget nyújt arra, hogy olyanok hangja is elérjen az oldalán keresztül a nyilvánossághoz, akiket amúgy (a tapasztalat szerint) a kutya nem hallgatna meg: mint például az indián őslakosok, vagy a színes bőrű aktivisták. Szimplán csak átadja nekik az Instáját egy napra, vagy akár csak egy poszt erejéig; nem sajnálja ötvenegymilliós követőbázisát megosztani olyanokkal, akik másképp nem tudnának publicitást szerezni az ügyüknek. Ha valaki példaértékűen használja a hírnevét, akkor az egészen biztosan ő, akinek egy egész világ drukkolt, hogy végre megkapja az Oscar-díjat. És amikor megkapta, a köszönőbeszédében is a globális felmelegedés veszélyeire hívta fel a figyelmet. 

Hogy nem ül magángépre, hogy napelemes háza van, ezek számára mind apró dolgok. Viszont (forint) milliárdokat költ arra, hogy segítse a kihalófélben lévő állatok megmentését, hogy komplett szigetek élővilága újra egyensúlyba kerülhessen. Az élővizek megmentésére dollár (!) milliókat költött már, és komoly összegeket fektetett be növényi eredetű húspótlók fejlesztésébe, gyártásába és forgalmazásába. Legyen szó dokumentumfilmekről (mint például az Utolsó óra vagy az Özönvíz), pénzadományozásról, közösségimédia-jelenlétről, DiCaprio tényleg megpróbál mindent megtenni, ami tőle telik – és tette mindezt már jóval azelőtt is, hogy trendivé vált volna. 

Joaquin Phoenix, a vegán Batman

Aki valaha is próbált ismerkedni a vegán életmóddal, az egész biztosan nem tudja kikerülni Phoenix munkásságát.

Ő a „vegán Batman”, aki nem fél a kemény szavaktól, és attól sem, hogy sokkolja az embereket, hisz pontosan tudja ő is: nincs idő a finomkodásra

és a „buksisimi” nem jár annak az emberiségnek, ami a kapzsiságával, telhetetlenségével és bizonyos szempontból a tudatlanságával idáig sodorta a bolygót. Nem fél beismerni, hogy fehér emberként privilegizált helyzetben van, és még élvezni is meri ennek az előnyeit. A fehér ember görcsösen elzárkózik ettől a gondolattól, holott ez nem minősítés, nem bűn, pusztán tény. Phoenix nem fél tabukat döntögetni, határokat feszegetni. Hároméves kora óta vegán, így nem csoda, hogy ez a téma áll hozzá a legközelebb. Tüntetésekre jár és vágóhidakra, hogy állatokat mentsen, felhívja a figyelmet arra a szisztematikus kegyetlenségre, ahogyan a tej- tojás- és húsipar bánik az állatokkal, valamint arra, milyen hatása van mindennek a bolygó állapotára. Persze – mint mindig –, az emberek próbálnak fogást keresni rajta, és találnak is, például azt, hogy repülővel utazik, amiről azt mondta, bizony, a hírességek élete – amihez hozzátartozik az utazás – tele van fenntarthatatlan elemekkel, amin ő a maga lehetőségein belül igyekszik változtatni, de sosem lesz tökéletes. 

„Mindannyian képmutatók vagyunk valamilyen szinten. Próbálunk helyesen cselekedni, és sokszor hibázunk. Az ipar rengeteg energiát és nyersanyagot emészt fel, én a vegán életmóddal igyekszem enyhíteni ennek a mértékét.”

Nem állítja, hogy ő a környezetvédelem alfája és ómegája, de megteszi, amit tud, és bizony ez nem kevés. Például a 2020-as Golden Globe-díjátadó szervezőivel sikerült elintéznie, hogy az eseményen teljes mértékben vegánmenüt szolgáljanak fel, hogy kompenzálják valamennyire az esemény ökológiai lábnyomát – és ez még nem minden! Minden díjátadón ugyanabban a fenntartható körülmények között készült Stella McCartney öltönyben jelenik meg, ami szintén példaértékű, hiszen ezek az események javarészt arról szólnak, hogy mindenféle ruhakölteményekben jelennek meg a sztárok, amiket soha többé nem vesznek fel. 2020-ban egyébként a Joker című filmben nyújtott alakításáért több díjat is kapott, és beszédeit rendre arra használta fel, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra, az állatvédelemre, valamint az emberi jogok védelmének fontosságára. Az Oscar-díj átvételekor például ilyen mondatok hangzottak el tőle:

„Betérünk a természetbe, és kifosztjuk az erőforrásait. Feljogosítva érezzük magunkat, hogy mesterségesen megtermékenyítsünk egy tehenet, és amikor megszüli a borját, azt elraboljuk, még akkor is, ha a fájdalmas ordításait nem lehet máshogy érteni. Elvesszük a borjának szánt tejét, és belerakjuk a kávénkba és müzlinkbe.”

Erre utaltam, amikor azt írtam, nincs finomkodás, csak kőkemény realitás – aztán vagy szembenézünk vele, vagy nem.

Emellett több dokumentumfilm megalkotásában is aktívan részt vett narrátorként, mint például az Earthlings és a Dominion – rengetegen ezeknek a filmeknek a hatására álltak át a vegán életmódra. Az egészen biztos, hogy Phoenix (szó szerint) véresen komolyan veszi a küldetését, és szerencsére egyre többen hallják meg a hangját.

Jane Fonda, az ökoharcos IKON

A nevét hallva legtöbben irigylésre méltó alakjára és vibráló szépségére gondolunk. Mindez persze nem véletlen, mert – lássuk be –, ki ne akarna nyolcvanhárom évesen így kinézni?! Ám számomra

Fonda akkor vált végérvényesen ökoharcos ikonná, sőt, IKONNÁ csupa nagybetűvel, amikor 2019-ben bilincsben vitte el a rendőrség egy klímaváltozás elleni óriás tüntetésről a washingtoni Capitolium elől.

Ha eddig nem láttátok volna a képeket, most muszáj pótolnotok!

Feltéve, ha némi inspirációra van szükségetek ahhoz, hogyan lehet nemcsak méltósággal, de büszkén is távozni valahonnan bilincsre verve. Persze nem ekkor vett részt ilyen eseményen először. A hetvenes években például az indián őslakosok ügyével foglalkozott aktívan; azt követelte, hogy Seattle város adja vissza nekik a területüket. De ugyanebben az időszakban egészen Vietnámig utazott, hogy egy rádiós közvetítésen hívja fel az amerikai katonák figyelmét arra, miféle parancsokat is teljesítenek. 2016-ban nagy port kavart a Standing Rock nevű – az őslakosok számára szent helyen keresztül húzódó – gázvezeték-hálózat kiépítése, ami hatalmas demonstrációkat idézett elő. A rendőrség erőszakosan lépett fel a békésen tüntető őslakosok ellen, ám Fonda ekkor sem maradt csendben.

A járványidőszakban sokan veszítettek a lendületükből, de Jane Fondát ennél keményebb fából faragták, el sem hiszitek, de regisztrált a TikTok-ra, ahol olyan kreatívan népszerűsíti a klímavédelem ügyét, hogy azt bármelyik tartalomgyártó megirigyelhetné! Közösségimédia-felületeit ő is arra használja, hogy megossza a tudását a témáról, releváns információkat adjon át, és szakértőkkel beszélgessen. Az, hogy a bolygó védelme számára szívügy, nem kérdés. Saját elmondása szerint a klímaaktivizmus segített neki célt és motivációt találni, amikor depressziós volt. Mondom én, IKON! 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jane Fonda (@janefonda) által megosztott bejegyzés

Robert Redford, aki a mindennapokban is tudatos

Róla kevesebben tudják, milyen aktívan és milyen régóta foglalkozik a környezetvédelemmel, pedig ő is az elsők között karolta fel az ügyet. Redford például létrehozta a Sundance Környezetvédelmi Parkot Utah-ban, az ott élők üveghulladékokat hasznosítanak újra és bioüzemanyagot gyártanak. Akadályozott már meg útépítést természetvédelmi területen, és még Barack Obamát is komolyan bírálta a Keystone XL olajvezeték megépítése miatt. Háza természetesen napelemekkel felszerelt (bár ez nyilván egy világsztártól nem akkora kunszt, ökotudatosság ide vagy oda), nem használ hagyományos légkondicionálót, és hosszú ideje nem él műanyaggal sem otthon, sem máshol. Sőt, még egy saját, kifejezetten környezetvédelemre szakosodott televíziós csatornát is létrehozott.  

 

Sokan vannak még…

Szerencsére sok szupersztár van még, akik valamilyen módon segítik a környezetvédelem ügyét. Ott van például Brad Pitt, aki a Katrina hurrikán után százötven fenntartható házat húzott fel New Orleansban, és ennek állami támogatású megvalósításáért is komoly lépéseket tett. Az amerikai fenntartható építészetre szakosodott Green Building Council még díjat is adott neki munkásságáért. Natalie Portman és Woody Harrelson is keményvonalas vegánok és állatvédők, és mivel az állati eredetű táplálkozás ökológiai lábnyoma iszonyú terheket ró a természetre, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos szerepe van minden vegán aktivistának a környezetvédelemben. Cate Blanchett hatalmas összegeket fektetett be napelemek telepítésébe, a saját otthonát is megújuló energiaforrások „működtetik”, és mindent megtesz, hogy csökkentse az ökológiai lábnyomát. Darryl Hannah csak úgy, mint Jane Fonda, részt vett a Keystone olajvezeték elleni tüntetésen, egy másik, fák kivágása ellen szervezett demonstráción pedig odáig is elment, hogy a saját testével védelmezett egy fát. Felmászott rá és nem jött le róla huszonhárom napon keresztül, amikor is a rendőrök vitték el a helyszínről. Angelina Jolie munkásságát jól ismerjük, hiszen az ő aktivizmusával folyton tele a sajtó, de ez nincs is véletlenül. Legutóbb azzal robbantott nagyot, hogy megjelent az Instagramon, ahol azóta is folyamatosan edukatív jellegű posztokat tesz közzé és rengeteget tesz azért, hogy felfogjuk, a klímakatasztrófa egyet jelent a humanitárius katasztrófával is.

A már említett Stella McCartney nem csak Joaquin Phoenixnek tervezett ám fenntartható ruhát, ő kizárólag vegán bőrrel és újrahasznosított anyagokkal dolgozik. De szintén rengeteget foglalkozik a környezetvédelem ügyével Mark Ruffalo, Drew Barrymore, Gisele Bündchen, Jared Leto, Adele, Bono, Cameron Diaz, Jake Gyllenhaal, Zac Efron, Emma Thompson, Sting, Salma Hayek, Mandy Moore és Julia Roberts is – a lista persze még így sem teljes.

Hazai környezetvédő hírességekből sem szenvedünk hiányt (persze belőlük sosincs elég), hiszen itt van Puskás Peti, Döbrösi Laura, Steiner Kristóf, vagy Karalyos Gábor (azaz: a Vegán hegylakó), akikre mindig lehet számítani, ha kiállásra van szükség az ügyben.

Greta Thunberg sokakat inspirált, Jane Fonda például azt szűrte le a fiatal lány szenvedélyes beszédeiből, hogy ezt a kulimászt nem a mostani fiatalok keverték és mégis, nekik kell megszívniuk.

„Nem teszek eleget, az van” – mondta Fonda. És ha ő nem tesz eleget, akkor mit mondjunk mi?!

Aki picit is beleássa magát a környezetvédelembe, az rájöhet, hogy a vászonszatyrok és újrahasznosított divatkollekciók alatt ott húzódik a valódi probléma, ami nem a természetnél kezdődik, hanem az embernél, és azon belül is a társadalmi problémáknál. Amíg képtelenek vagyunk szembenézni a valósággal, a saját felelősségünkkel, a helyünkkel a világban, addig sajnos nem sok esélyünk van a változásra. Szerencsére egyre többen vannak, akik már túl vannak a megvilágosodáson, és nem félnek ezt megosztani a nyilvánossággal, még akkor sem, ha ez kockázatos lehet a mindig csillogó-villogó luxuskirakat piedesztálon, aminek a tetején állnak. Ha egy híresség képes szembenézni a helyzettel, ha képes önkritikát gyakorolni, akkor talán egyre többen követik majd a példáját, és nem csak abban, hogy milyen a frizurája és melyik dizájner ruháját vette fel. 

Szabó Anna Eszter

Források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT 

Kiemelt kép: Getty Images/John Lamparski