WMN: Ha azt a szót hallod: öregedés, mi az első dolog, ami az eszedbe jut?

Dr. Belső Nóra: Bölcsesség. Úgy gondolom, hogy az öregedés nem csak negatív folyamatokból áll. A tapasztaltság például segít abban is, hogy lazábban kezeljük az életet, és ne rágódjunk olyan apróságok miatt, mint mondjuk 25 évesen. De lehet, hogy csak azért keresem a pozitívumot benne, mert már öregszem.

WMN: Van olyan ember a környezetedben, vagy akár olyan példaképed, aki a lehető legjobban használja ki az időt?

Dr. B. N.: Sok ilyen embert látok magam körül. Mondhatom akár a szüleimet is, akik 78 évesen még dolgoznak, de emellett tudják a szabadidejüket töltődésre fordítani, például a természetben. Szerintem nagyon fontos az egyensúly megtalálása a munka és a magánélet, a feltöltődés között, és ebben ők jó példák.

WMN: Szerinted mi a boldog időskor záloga?

Dr. B. N.: Az, hogy az ember lásson célokat maga előtt, és ne a halált várja. Az értelmes napi és hosszú távú célok nagyon fontosak, az, hogy legyen miért kikelni reggel az ágyból, legyen mibe energiát fektetni. Ebben nagy segítség tud lenni a család, a fiatalabb generációk, ahol esetleg be lehet segíteni. De lehet egy ilyen cél a megélt élettapasztalatok összegyűjtése, amit aztán át lehet adni a fiataloknak.

WMN: A hétköznapokban sokszor érezzük, hogy kifolyik az idő a kezünkből. Teszel ez ellen? Ha igen, hogyan?

Dr. B. N.: Néha érezzük azt, hogy a 24 óra nem elég. De a jó időgazdálkodást meg lehet tanulni. Ennek fontos része, hogy mindenre annyi időt szánjunk, amennyi kell, és ne többet. Meg az is, hogy tudjunk nemet mondani, ugyanis a felesleges, energiavivő dolgokat ki kellene söpörni. Hogy csak az maradjon, ami valóban fontos. Én is erre törekszem, éppen ezért nem viselem jól, ha az én időmmel packáznak.

WMN: Érezted már azt, hogy jó lenne, ha egy adott pillanatban megállna az idő? Milyen élethelyzetben?

Dr. B. N.: Olyankor, amikor nagyon kiteljesedettnek éreztem az életemet. Ilyen volt, amikor a gyerekeim óvodáskorúak voltak. Mert akkor már visszazökkentem a munkába, de közben még nem volt egy csomó nehézség: iskolaválasztás, feleselés és hasonlók.

-

Április 23-án este várunk téged is! Ha még nincs jegyed, KATT IDE!

Olvasd el a nevekre kattintva a többi vendég, azaz Szabó T. AnnaBásti Juli és Janklovics Péter válaszait is!

Fotók: Kerepeczki Anna/WMN