WMN: Ha azt a szót hallod: öregedés, mi az első dolog, ami az eszedbe jut?

Janklovics Péter: Félelem. 30 éves korom után az volt az érzésem, hogy most már a B oldal pörög, most meg 40 fölött már teljesen biztos. A legrosszabb, amikor arra döbbenek rá, hogy a pincér, aki kihozza az italomat, 1994-ben született, amikor én már középiskolás voltam. Vagy eszembe jut, hogy egy olyan tanárom, akire nagyon felnéztem, és úgynevezett nagy öreg volt a szememben, három évvel volt idősebb akkor, mint én most. 

WMN: Van olyan ember a környezetedben, vagy akár olyan példaképed, aki a lehető legjobban használja ki az időt?

J. P.: Hűha. Litkai Gergő, a Dumaszínház atyja, aki annyi mindent csinál, hogy nem is tudom, hogyan van mellette szabadideje.

WMN: Szerinted mi a boldog időskor záloga?

J. P.: Nem tudom. Ahhoz előbb meg kellene élnem. Valamelyik ismert fiatal nő egyszer hirdette a Facebookon, hogy megmutatja, hogyan kell idősen is fittnek maradni – miközben ő egyáltalán nem idős. Egy okos idős bácsi egyszer azt mesélte, hogy van az a mondás, miszerint „minden kornak megvan a maga szépsége”, de ő még nem találta meg, hogy ennek a kornak mi.

Janklovics Péter mókás arcot vág

 

WMN: A hétköznapokban sokszor érezzük, hogy kifolyik az idő a kezünkből. Teszel ez ellen? Ha igen, hogyan?

J. P.: Sehogy nem teszek. Nekem folyik ki a legjobban az idő a kezemből. A kreatív és határidős munkában dolgozók szokták mondani, hogy a határidő a legjobb múzsa. Nekem, ha egy új műsort kell összeraknom április 3-ra, akkor azt mondom januárban, hogy még rengeteg időm van, februárban, hogy még mindig nagyon sok, márciusban, hogy még bőven elég… és április 2-án döbbenek rá, hogy már nem maradt semmi. De a színházban sincs olyan, hogy a premier előtt jól áll az előadás – mindig kellene még egy hét.

WMN: Érezted már azt, hogy jó lenne, ha egy adott pillanatban megállna az idő? Milyen élethelyzetben?

J. P.: Amikor euforikus boldogságot érzek, mindig az az eufória utáni első gondolatom, hogy de jó lenne, ha ez örökre így maradna.

-

Április 23-án este várunk téged is! Ha még nincs jegyed, KATT IDE!

Olvasd el a nevekre kattintva két másik vendég, azaz Szabó T. Anna és Básti Juli válaszait is!

Képek forrása: Janklovics Péter