-

A kurvák, a köcsögök meg a kettős mérce

Ha egy férfit akarnak vérig sérteni, leköcsögözik, ha nőt, lekurvázzák. De mi lenne, ha mondjuk fordítva tennénk? A nők „mocskos leszbikusok" volnának, a férfiak pedig „rohadt szemét selyemfiúk", akik pénzért szexelnek. Ezek lennének az új szitokszavaink.

A különbség az, hogy utóbbiak még talán büszkék is lennének rá, kiadnának ezernyi könyvet: Sztárok selyemfiúja voltam... vagy: Mit akarnak a nők titokban? címmel, míg ezt egy valódi prostituált csak a legnagyobb megbélyegzés mellett engedhetné meg magának.

Mert még mindig kettős mércével mérünk.

Nyár van és semmi baj, olvadunk, mint a vaj...

Szóval nyár van, meleg van, a fesztiválok ideje, ilyenkor férfiak és nők lazábbra engedik a gyeplőt, nyaralnak, kiengedik a gőzt, a gatyamadzagot, buliznak, élményeket gyűjtenek, és mivel meleg van, gyakran láthatók fürdőruhában. Azok, akik idegesek saját kiéletlen vágyaik miatt, akik mindent jobban tudnak, és imádnak ítélkezni, mert ettől legalább egy kicsit elhomályosul saját boldogtalanságuk, azok ilyenkor elkezdik kurvázni a nőket. Télen nem, mert akkor van rajtunk kabát. Nyáron viszont eljön az ő idejük.

Nézzük akkor, ki a kurva?

Szerintük. Kurva az, aki lengén öltözik. Kurva az, aki flörtöl. Kurva az, aki táncol, ha zenét hall. Kurva az, aki élvezi a szexet és/vagy egyéjszakás kapcsolatot létesít. Kurva az is, aki rálép a másik lábára, jogosulatlan előnyt szerez, jobb a kocsija (tudjuk, hogyan szerezte), azaz bármiben is egy kicsit jobb neki nálunk.

Ekkor elnevezzük őt prostituáltnak, azaz olyan nőnek, aki pénzért árulja a testét, és ez jelenleg a legnagyobb sértés, amit egy nőnemű lényhez hozzá lehet vágni (ehhez képest sortűzként lőjük ki nap mint nap).

Ezzel szemben minden férfi, aki lengén öltözik, flörtöl, táncol, ha zenét hall, élvezi a szexet és/vagy egyéjszakás kapcsolatot létesít, rálép a másik lábára, jogosulatlan előnyt szerez, jobb a kocsija vagy bármiben is jobb nálunk, az nem kurva, és nem is selyemfiú. Nincs rá szavunk.

Elfogadjuk, hogy ő ilyen, a természetéhez hozzátartozik, hogy hajtja a nőket (mi meg el is hisszük), hogy ha pénze van, jobb autót vesz... és arrogánsan viselkedik. Talán odáig már eljutottunk, hogy ha megerőszakol vagy megver egy nőt, akkor erőszaktevőnek merjük nevezni. Esetleg szemétnek.

De nem kurvázzuk le. A férfiakat legjobban a köcsöggel vagy a buzival lehet megbántani.

Itt jön a csavar a dologban

A nők jellemzően nem mondják a férfira azt, hogy köcsög, vagy ha igen, közel sem olyan gyakran, mint ránk a férfiak azt, hogy szemét kurva.

Félreértés ne essék, mi is szidjuk a férfiakat, szemétnek, rohadéknak, csélcsapnak, anyámasszonykatonájának, hatalommániásnak, munkabolondnak, erőszakosnak nevezzük őket. De prostituáltnak nem. Mert ezzel nem sértenénk meg őket. Mert ha egy férfit kurváznának le, az maximum közölné az árat, amit kér, és röhögve odavágná, hogy úgysem tudjuk megfizetni. Aztán menne a haverjaihoz... és eldicsekedne azzal, hány nőt döntött meg aznap, és ezzel ráadásul mennyi pénzt keresett.

És mert egy férfinak szabad akármikor akármennyit szexelni... akárhol és akárkivel szabad felelőtlenül viselkednie, alkoholt innia, drogoznia, mégsem kurvázzák le.

Bezzeg, ha egy nőt így minősítenek, az szégyellje magát, és változtasson a viselkedésén.

Jó, de akkor miért köcsögözzük a pasikat?

Mert a nőkre nem mondjuk amolyan köznapi szitokszóként, hogy mocskos leszbikus. A női homoszexualitás nem sértés. A férfi igen.

Miért? Miért szégyellje magát egy homoszexuális férfi? És miért szégyellje magát egy szabad szellemű, bikinis, táncoló, flörtölő nő?

Ki az, aki az ítéletet mondja? Megmondom. Emberek egy homofób, nőgyűlölő csoportja, amelyik nem nézi jó szemmel, ha egy nő nem a helyén van (otthon, takarítva, gyereket nevelve), és egy férfi nem viselkedik férfiasan (sokat dolgozik, hazamegy, megdönti az asszonyt, gyereket nemz, közli vele, hogy „a neve hallgass", aztán elmegy sörözni a haverokkal).

Milyen értékeket tartunk mi ma Magyarországon normálisnak?

Szerintem ideje elgondolkodnunk rajta, mielőtt kiderül, hogy a köcsögök és a kurvák kurvára (köcsögül?) jobb fejek, megértőbbek, normálisabbak, mint azok, akik ilyen kategóriákba sorolják őket.

Fenyvesi Zsófi

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/ Maria Lysenko