A filmnek köszönhetően Oskar Schindlerről mindannyian hallottunk már. A 102 éve született Gino Bartaliról, és az egy évvel ezelőtt elhunyt Nicholas Wintonról viszont alig, pedig legalább akkora segítséget nyújtottak a menekülő zsidóknak, mint híressé vált kortársuk.

Schindler  – és felesége, Emilie, akiről szintén túl keveset hallunk – azzal segített több mint 1200 krakkói, gettóba zsúfolt zsidónak, hogy lőszer- és edénygyáraiban alkalmazta őket. Nemcsak munkát adott az embereknek, hanem elérte, hogy nála is szálljanak meg, a híres lista pedig akkor készült, amikor a gyárat átköltöztette egy másik városba, és össze kellett írnia a munkásait. Azokban az időkben elképesztő szankciókat vont maga után, ha valaki segítette a zsidókat, ezért is kell hősként tekinteni azokra az emberekre, akik minden kockázatot vállaltak a cél érdekében.

Közéjük tartozott két különleges férfi is. Az ő nevük ugyan nem égett bele a köztudatba, de akik nekik köszönhetik a megmenekülésüket, biztos, hogy soha nem felejtik el őket.

Tekert az életekért – Gino Bartali

holokauszt Gino Bartali náci Nicholas Winton Világ Igaza zsidómentés
Gino Bartali 1945 - Forrás: Wikipedia/ Getty Images/ Mondadori Portfolio / Contributor

102 éve, július 18-án született Gino Bartali, aki nemcsak hosszú, hanem hasznos életet is élt egészen az ezredfordulóig. Az olasz kerékpáros eleinte „csak” azzal szerzett hírnevet, hogy megnyerte az 1938-as, és az 1948-as Tour de France versenyt, és háromszor a Giro d’Italiat.

A hithű keresztény férfit gyakran gúnyolták szelíd természete miatt – Bartali képes volt a mise miatt egy verseny rajtjáról is lekésni. Az egyházzal ápolt jó kapcsolata miatt került közel a zsidómentő akcióhoz is.

Elia Dalla Costa érsek és Bartali jó barátok voltak, így előbbi nyugodt szívvel bízta meg az országszerte ismert biciklistát, hogy a kerékpárba rejtve szállítsa zsidók hamis iratait Assisiből Firenzébe. Akkoriban, amikor senki sem közlekedhetett csak úgy a városok között, a rendszeresen közutakon edző férfi nem keltett feltűnést, mindenki ismerte, és az őrök átengedték az ellenőrzőpontokon. A titkos hálózatot Giorgio Nissim vezette, aki hamis igazolványokkal látta el a menekülő zsidókat. Miután a hálózatot a nácik leleplezték, a befolyásos Nissim tovább folytatta tevékenységét, csak még nagyobb titokban. Bartali a papírokhoz szükséges fényképeket szállította rendszeresen a zsidók búvóhelyétől Nissimhez, és vissza.

Soha senki sem tudta megfélemlíteni a sportolót, hiába vitték be kihallgatásra, de nem is dicsekedett tetteivel, fiának is csak annyit mondott, hogy ugyanezt bárki megtette volna.

Bartali életéről 2006-ban filmet készítettek, három éve pedig  megkapta a Világ Igaza kitüntetést is.

Egy éve halt meg Nicholas Winton, 106 évesen

Még Bartalinál is szerényebb ember volt a „brit Schindler"-ként emlegetett Nicholas Winton. Ő több mint hatszáz zsidó gyereket mentett meg úgy, hogy még felesége sem tudott róla. Winton tőzsdeügynökként utazgatott a második világháború idején. Éppen síelt a svájci hegyekben, amikor a német birodalom katonái támadásokat indítottak a német zsidóság ellen. Az elképesztő öldöklés után nyilvánvaló volt, hogy a nácik Prága ellen mennek. Wintontól prágai barátai kértek segítséget, a férfi pedig azonnal oda is utazott. Akkoriban az angolok még befogadták azokat a menekülő zsidó gyerekeket, akiknél volt ötven font, és rendelkeztek angol befogadó családdal, azaz legalább egy címmel. Winton erre elkezdte összeírni a gyerekek neveit – kígyóztak a sorok prágai irodája előtt – aztán hazautazott Angliába, és rendes munkája mellett elkezdett nekik pénzt gyűjteni, illetve címeket keresni.

Összesen 669 gyermeket menekített át, akiknek családtagjai szinte mind koncentrációs táborokban végezték. Az akció végeztével Winton senkinek sem beszélt az ügyről, a gyerekek adatait tartalmazó iratokat majdnem ötven évvel később a felesége találta meg véletlenül, takarítás közben a padláson.

holokauszt Gino Bartali náci Nicholas Winton Világ Igaza zsidómentés
Nicholas Winton emlékmű - Forrás: Wikipedia/ Luděk Kovář

A túlélők időközben felnőttek, családot alapítottak. Egy nap pedig meglepték egykori jótevőjüket. Ahányan csak tudtak, mind elmentek egy tévéshow felvételére, ahová odacsalták Wintont is. Elképesztő volt a meglepetés, amikor kiderült, hogy akik mellette ülnek és a kezét szorongatják, azok az egykori megmentett gyerekek. Egészen 2015-ös haláláig sokuk folyamatosan kapcsolatot tartott Wintonnal, akit máig apjuknak neveznek.

Ne felejtsétek el többé ezt a két nevet: Gino Bartali és Nicholas Winton.

Fenyvesi Zsófi

Kiemelt képek forrásai: Wikipedia/ Getty Images/ Mondadori Portfolio / Contributor; Wikipedia/ Li-sung