„Hétről hétre sajnos egyre többen vannak az osztásokon, sokuk hajléktalan szállón lakik, de dolgozik, többeknek még van hol laknia, de a nyugdíjukból gyakorlatilag a hónap közepétől már ennivalóra sem futja, miközben miden nap hihetetlen mennyiségű étel kerül a kukákba,” mondja Kamarás Adrienn, a Food Angels egyik alapítója. A civil önkéntesekből álló csoport rendszeresen rendez gyűjtést a Facebookon és oszt ételt a városban. Az a céljuk, hogy az összegyűjtött adományokból és felajánlásokból élelmiszerbankká váljanak, amely mindig oda irányítja a segítséget, ahol arra a legnagyobb szükség van. „Természetesen mindennek nagyon örülnek, a gyümölcs, az édesség és a kávé azonban igazi kincs számukra,” –mondja Adrienn.

„Akad, aki a tél közepén kabát nélkül élt, de olyan is, akinek egyetlen egy nadrágja volt. És volt, hogy hárman marakodtak össze egy törölközőn vagy egy hátizsákon.”

A Heti betevő szokásos, hetente rendezett civil ételosztására legutóbb épp az egyik elegáns pesti vendéglátóhely, a KIOSK szállította a meleg ételt. Az önkéntesek 250 adag pásztortarhonyát, 220 adag tejberizst és ugyanennyi higéiniai csomagot osztottak ki. Az étterem tavaly is rendezett ételosztást. Hlatky-Schlichter Hubert tulajdonos szerint szándékosan nem az adventi-karácsonyi időszakra időzítették az idei akciót. „Nem csak akkor fontos segíteni, amikor közelednek az ünnepek, vagy akkor, amikor az embernek valamiből sok van,” – mondta a wmn.hu-nak. „Nekünk is voltak nehéz időszakaink, például a nyitás után nem sokkal, amikor az első jótékonysági akciónkat szerveztük. De fontos észben tartani, hogy mindig van valaki, akinek még nehezebb." Hubert szerint az étterem munkatársai, Orosz Gábor executive séf vezetésével egytől egyig örömmel dolgoztak az előkészítésen és az ételosztáson.

A civil csoportok, így a Heti betevő és a Food Angels is, folyamatosan várja az adományokat. Kamarás Adrienn azt mondja, a saját ismerősei, barátai körében is azt tapasztalja, hogy nehezen bíznak meg a szervezetekben, vagy egyáltalán nincs tapasztalatuk azzal kapcsolatban, hogy a felajánlásaik, támogatásaik jó helyre kerülnek-e. Ezt a falat nehéz áttörni, de Adrienn bizakodó. „Többen is jelezték már, hogy szívesen támogatnák azt, amit mi képviselünk, mert bíznak bennünk. És az osztásokon is egyre jobb a kapcsolatunk az emberekkel, egyre jobban mernek „kérni” tőlünk” – tette hozzá.