-

Lángolj fel a lelkünkben, szép égi szikra, szent öröm!

Engem mindig megborzongat, ha egy hatásos flashmobot látok. Olyan megható, ahogy összeáll sok-sok ember egy közös ügy érdekében, és teszi ezt kreatívan, a környezetüket is meglepetésszerűen bevonva.

De ugyanígy megindít, valahányszor a Carmina Burana nyitó tételét hallgatom, vagy épp Beethowentől az Örömódát.

A kettő együtt pedig... hát az valami varázslat. Nem hiszed el? Na, várj, akkor nézd csak meg ezt itt, fogadjunk, hogy a végére már te is zsebkendő után fogsz kotorászni (még akkor is, ha az egész igazából egy bank reklámja):

Tudod, számomra mitől olyan hihetetlenül átütő erejű az Örömóda? Jó, persze, Beethowen zenéje nyilván nem rossz, és Schiller szövege se kutya. De ami igazán varázslatossá teszi, az a kórus, a tömeg ereje. Attól a hihetetlen lendülettől, sodró hatalomtól lesz abszolút különleges, amivé a megannyi különálló egyén teszi összekovácsolódva.

Térj be hozzánk, drága vendég, tündökölj ránk fényözön!

Sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, milyen erőssé válhatunk együtt, milyen csodákra vagyunk képesek ha másokkal összeállunk, és egy közös célért dolgozunk. Pedig rengeteg olyan terület van, ahol mi is segítő kezet nyújthatunk! Az utóbbi években például egyre inkább elterjedtek a crowdfunding projektek, azaz olyan kezdeményezések, amelyek azért tudtak megvalósulni, mert a civil közösség mögéjük állt.

Fantasztikus érzés, ha egy színdarab, egy anyaotthon, egy tanoda vagy egy menhely azért tud létrejönni, mert te segítettél ebben. Onnantól kezdve tudhatod, az adományoddal örökké részese leszel a program sikerének.

Közösségi finanszírozással rengeteg tervet támogathatsz, például Mosolykát, hogy összejöjjön a filmje, de segíthetsz szuper ötletekkel előrukkoló startupoknak is, vagy akár az otthon melegét nyújthatod az arra rászorulóknak. Lehetővé teheted az olyan játszóterek kialakítását is, ahol sérült és egészséges gyerekek tudnak együtt játszani akadályok nélkül. Ezzel nemcsak arra kapsz lehetőséget, hogy jobbá tedd a környezetedet, hanem arra is, hogy kiállj olyan ügyek mellett, amelyek fontosak számodra. Mindezt pedig teljesen átlátható módon, hiszen mindig pontosan tudni fogod, mire is költöttél, kiknek segítettél. Nem kell Krőzusnak lenni mindehhez, hiszen a sok kicsi sokra megy, a sokszor száz forint pedig óriási változásokat hozhat mások életében.

Egyesítsed szellemeddel, mit zord erkölcs szétszakít!

Adományozni ráadásul iszonyú szexi! Némi pénzbefektetéssel olyan páratlan lehetőségekhez juthatsz hozzá, melyekről álmodni sem mertél. Ki ne szeretne például bevonulni a gasztrotörténelembe – ráadásul úgy, hogy ehhez még a konyhakötényt sem neki kell felkötnie?! Mindehhez nem kell mást tenned, mint adakozni a hátrányos helyzetű gyerekek tanodáját elősegítő projektnek. Ha nyersz, Mautner Zsófi, a Chili & Vanilia blog szerzője már pattan is a fazekai mellé, hogy a te kedvenc alapanyagaidból megfőzzön egy vadiúj ételkölteményt, amit aztán rólad fog elnevezni! Igazi menőség, nem?

Vagy inkább egy regény főhőse lennél? Nem akadály! Fejős Éva boldogan beleír téged a készülődő regényébe, ha támogatod a veszélyes hulladéklerakók elleni küzdelmében. Annyira király! Ha pedig valami igazán macsó kalandra vágysz, akkor Winkler Róbert, a Totalcar műsorvezetője mellett a helyed! Bepattanhatsz mellé a gyönyörűséges veterán Mercury Cougar-jába, majd egy Maseratival roboghatsz a szerpentinen. Ja, és ezzel nem mellesleg még a Magyar Rett Szindróma Alapítványnak is segítettél. Win-win!

Az Adjukössze oldalán rengeteg kampányt találhatsz még ezeken felül is, biztos rá fogsz bukkanni arra, ami a te szívedhez a legközelebb áll. És ezzel részese lehetsz annak a pompás közösségnek, amelynek segítségével az elmúlt két évben több, mint 41 millió forint jött össze 90 különböző projektet támogatva. De az sem baj, ha nem anyagiakban mérnéd a segítséget, önkéntességgel, pro bono munkával, tárgyi adományokkal, de akár egy megosztással is rengeteget tehetsz másokért, hogy minél több emberhez eljuthasson ezeknek a lehetőségeknek a híre.

Testvér lészen minden ember, merre lengnek szárnyaid

Azt mondják, a pénz nem boldogít... De ebben az esetben mi sem állhatna távolabb az igazságtól! A kérdés csupán az, pontosan mihez is kezdünk mi azzal a pénzzel.

Ahogy egy kutatás bebizonyította, az emberek sokkal elégedettebbek az életükkel, ha a pénzük egy részét nem magukra költik, hanem inkább egy jó ügy érdekében felajánlják másoknak. Dr. Elizabeth Dunn egy kísérletsorozatában pénzt adott a diákjainak azzal a kikötéssel, hogy vagy magukra, vagy valaki másra költsék el. Ebből kiderült, hogy azok, akik másokkal tettek jót az összeggel, sokkal jobban érezték magukat e nemes cselekedettől. A professzor később megismételte a kísérletet más országokban is azzal a csavarral, hogy ezúttal az embereknek a saját pénzükből kellett gazdálkodniuk. Az eredmény azonban ugyanaz lett Ugandától Kanadáig, még akkor is, ha a kísérleti személyek kifejezetten szegények voltak. Egy több mint száz országban készült átfogó Gallup felmérés teljes mértékben alátámasztotta mindezt:

azok az emberek, akik pénzt adományoznak, bizonyíthatóan boldogabbak. A boldogság mértéke pedig nem az adományozott összeg nagyságától függ, hanem attól, ha látják, milyen hatalmas változást jelent mások életében az ő apró hozzájárulásuk.

Adományozni tehát nemcsak menő, nemcsak szexi és közösségépítő erejű, hanem kiválóan szolgálja a saját boldogságodat is. Úgyhogy adhatsz akár merő önzőségből is: hogy te jól érezd magad tőle.

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/Hannah Busing