-

Az Élet és Tudomány egyik számában (2009/13) dr. Gerald Hüther tanulmánya szerint csak az tudja a kognitív képességeit kibontakoztatni, akiben kialakul a megfelelő testérzet. „Azok az alsó tagozatos gyerekek, akik jók matekból, különösen jól tudnak egyensúlyozni is. Az ember úgy szerzi meg a háromdimenziós és absztrakt gondolkodáshoz, illetve a matematikához szükséges feltételeket, hogy megtanulja egyensúlyban tartani a testét. Amint egy gyerek a tévé előtt ül, nem érzi többé a testét. Nem mászik, nem ugrál, nem egyensúlyoz, sőt nem mászik fára sem – azaz nem a testének tanulásával tölti az időt.”

Rajtunk, szülőkön aztán igazán ne múljon, hogy a nebulóból matekzseni váljék! Egy okosan megtervezett kert, esetleg egy séta a szabadban ösztönzően hat a gyerekek természetszeretetére és kreativitására.

Bunker építése

A kertben a fű és a fák között a gyerekek problémamegoldó készsége szinte követhetetlen mértékben fejlődik. Minden apró faágból, egérrágta plédből képesek bunkert építeni. Most már tudom, hogy teljesen feleslegesen vásároltuk meg azt a szuperszonikus sátrat, ami „egy dobásra" többszobás luxuslakosztállyá alakul. Sokkal nagyobb élmény számukra egy indiánsátor közös felépítésé.

Fát ölelő házacska

Létezik, olyan gyerek, aki ne szeretne egy személyes kis szentélyt a föld felett– egy privát helyet, saját birodalmat? A fát ölelő kis házikó készülhet különböző anyagból, méretük és formájuk is lehet eltérő. Találtam egy tökéletes méretű és magasságú biztonságos kis bunkert is. Itt viszont nem árt egy erőskezű apai segítség. Ne feledjük a „vödörpostát", ezt még az erkélyről vagy az ablakból is leküldhetjük, csak megfelelő méretű madzag kell hozzá.

Séta a Duna-parton 

Mehetünk a közeli Börzsönybe, de a Római-parton is éppúgy találunk szemrevaló kavicsokat, amelyek remek alapot adnak egy bagolynak vagy épp egy szörnynek. Akril- vagy temperafesték szükséges hozzá, idősebbeknek érdemes alkoholos filccel a kontúrokat megrajzolni. Hogy tartós maradjon, védőlakkal vagy hajlakkal is lefújható, így egy kis fényt is kapnak. A Mesekavics című könyvből remek ihletet nyerhettek ebben a témában.

Dekorálj a természettel!

Biztos, hogy a nap végén a te alkotókedved is megérkezik. Nem kíván nagy kreativitást az, hogy behozd a tavaszt a lakásba, csupán egy méretes vázára van szükség. Cseresznye, magnólia vagy egy virág nélküli ág is megteszi, legyen hosszú és lehetőleg ágas-bogas.

A kíváncsiság ösztönzi a kreativitást. A legjobb része a közös együttlétnek, amikor a gyerekek fantáziáját és kíváncsiságát látjuk kibontakozni. Egy szó mint száz, irány a szabadba!

Ujvári Bea

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/Paula Corberan