-

Ovisok: Sok kicsi sokra megy

Minél hamarabb kezdesz beszélni a pénz használatáról, az értékek fogalmáról a gyerekekkel, annál jobb. Persze minden korosztállyal más és más megközelítést alkalmazz, az a lényeg, hogy a saját nyelvükön és szintjükön szólj hozzájuk. Az óvodás korú gyerekkel például a közös bevásárlások során. Bátran mondd el neki, hogy mit miért vásárolsz meg, mi miért marad a polcon. Összehasonlíthatjátok az árakat, elmagyarázhatod, milyen termékek a család alapvető szükségletei, és melyekről lehet lemondani, ha éppen úgy jön ki a lépés.

Ne hagyd, hogy a gyerek a boltban még a fizetés előtt bekebelezze a cukorkát vagy a kiflicsücsköt, akkor sem, ha ezzel pár percnyi békét és nyugalmat szerezhetsz magadnak.

Meg kell értenie, hogy ez a dolog még nem az övé, hanem a bolté, és egy kicsit várnia kell, hogy megkaphassa.

Iskolások: Az becsüli a pénzt, akinek a körme kopik utána

A nagyobbacska gyerekek már komplexebb anyagi kihívásokkal is meg tudnak küzdeni, mint egy sima hétköznapi bevásárlás. Az OK Oktatási Központ trénerei edukációs céllal iskolás csoportoknak (másodiktól egészen a 12. évfolyamig) tartanak képzéseket a tudatos pénzgazdálkodásról játékos formában, életszerű szituációk keretében.

A gyerekekkel számtalan olyan helyzetet felelevenítenek, melyekkel a későbbi életük során óhatatlanul találkoznak majd. A gyakorlatok végén pedig közösen átbeszélik a tapasztalataikat. A diákoknak így alkalmuk van arra, hogy átláthassák az összefüggéseket, és képbe kerüljenek olyan fogalmakkal, mint a havi kiadások, a bevétel, a kölcsön, a törlesztőrészlet, a kamat, a nyugdíj, a hitel vagy a megtakarítás. A tréningek során fontos pénzügyi döntéseket hoznak, tőkével gazdálkodnak, kockáztatják, megforgatják, elvesztik, vagy megnyerik a pénzüket, saját vállalkozást alapítanak, és az erőforrásaikkal gazdálkodnak. Minden korosztálynak szánt gyakorlatba bele van építve egy-egy váratlan helyzet is. Ez azért is nagyon fontos, mert a gyerekek sokszor döbbenten fogadják ennek a lehetőségét, eszükbe sem jut, hogy ilyesmire is fel kell készülni.

Ezek a képzések egyébként ingyenesek, a budapesti oktatóközponton kívül a trénerek vidékre is havi rendszerességgel járnak.

Ki mint vet, úgy arat

Dimény Katalin, az OK Központ intézményvezetője elmondta, hogy tapasztalatai szerint a gyerekek egyáltalán nincsenek tisztában a pénzügyekkel, illetve a saját jövőbeni lehetőségeikkel, és a korlátaikkal sem.

Lazán bemondják, hogy ők majd havi 250-300 ezer nettót fognak keresni, természetesen mindezt gyakorlat, szakmai tapasztalat és diploma nélkül óhajtják. Viszont rögtön a cégvezetői székből dirigálnának.

A tréningek során gyakran szóba kerül a család költségvetése is, és ilyenkor rendre kiderül, hogy mennyire nincsenek tisztában az alapfogalmakkal. Egészen meg vannak lepve például, amikor meghallják, hogy a magyarországi átlagfizetés 160 ezer nettó körül mozog. Ez az összeg természetesen köszönőviszonyban sincs azokkal a nagy ívű ábrándokkal a saját autóról, lakásról, melyeket a szívük legmélyén dédelgetnek.

Ki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli

A fiatalok tájékozatlansága mögött részben az áll, hogy Magyarországon nem ildomos pénzről, anyagiakról beszélgetni, ez a téma még barátok vagy családtagok között is tabunak számít. Sok gyerek azzal sincs tisztában, hogy a szülei pontosan mennyit keresnek. Így viszont nem meglepő, ha a gyerekeknek a valóságtól teljesen elrugaszkodott képük van a pénzügyi lehetőségeikről.

Velük szemben már sokkal gyakorlatiasabbak azok, akik végeztek valamilyen szakmai gyakorlatot, és volt már legalább alkalmi munkájuk. Ők jobban meg tudják becsülni a saját idejüket, energiájukat és lehetőségeiket.

A szakember azt javasolja, hogy érdemes átlépni a belénk nevelt gátlásokon, nem szégyenlősködni és nem tabusítani a pénz témát otthon. Minden gyerekkel a saját szintjén, de beszélni kell az anyagiakról, és jó, ha átlátható a családi költségvetés. Csak így készítheted fel a gyerekeidet az úgynevezett nagybetűs életre.

 

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Flickr/

-

A pénzügyi tudatossággal kapcsolatos témák megjelenését az OTP Bank támogatja.