-

Hány SMS megy el naponta?

Az SMS-ek eredeti célja az volt, hogy megkönnyítsék a hálózat-karbantartók munkáját, később pedig ezekkel az üzenetekkel értesítették az előfizetőket, ha hangpostaüzenetük érkezett. Ez azonban már igencsak régi nóta. Manapság, amikor minden apróságért a telefonunkhoz kapunk, emlékeztetőket, vallomásokat, apróbb gondolatokat vagy képeket küldözgetünk nyakra-főre, szinte elképzelhetetlen, hogy a szöveges üzenetek műfaja milyen csigalassan indult csak be.

Egy átlagos felhasználó az ántivilágban (azaz 1995-ben) két hónap alatt mindössze egy üzenetet küldött el. Egyetlen darabot! Aztán a technika fejlődésével végre beindult a gépezet, olyannyira, hogy egy friss jelentés szerint csak Nagy-Britanniában évente négymillióan szenvednek el kisebb-nagyobb sérüléseket az intenzív esemesezéstől. Szegény anyatermészet a hüvelykujjak kialakításánál még egyáltalán nem vette figyelembe, hogy ilyen extra funkciókat is el kell majd látnunk velük.

Az egészségügyi kockázatok azonban nem szegték az emberiség kedvét. A 2000-es évben már 17 milliárd SMS röpködött az éterben világszerte, nyolc évre rá pedig 4,8 billióra (vagyis 4800 milliárdra!) rúgott ez a szám.

Persze országonként igen eltérő az SMS-írogatási kedv. Míg Amerikában egy átlagos tinédzser havonta 650 SMS-t küld, addig nálunk csak 16-ot. Ennek részben anyagi okai vannak, hiszen egy üzi körülbelül annyiba kerül, mint egy percnyi beszéd. Az okostelefonok megjelenésével párhuzamosan pedig nem túl valószínű, hogy a jövőben jelentősen több SMS-t váltunk egymással, hiszen a Viber vagy a Facebook-messenger funkcióján keresztül akár ingyen is kommunikálhatunk.

Tanulmányi előmenetel SMS-sel

Sietve szeretnék azonban megnyugtatni minden szülőt, aki esetleg amiatt aggódik, hogy a gyereke folyamatosan a telefonját nyomkodja. Egy kutatás megállapította, hogy azoknak a diákoknak, akik gyakran SMS-eznek, sokkal jobb a helyesírása. Komolyan. Tessék hát üzizve kommunikálni a gyerekekkel a jobb előmenetel érdekében!

Prediktív csacskaságok

Az SMS technológiája is némi evolúciós fejlődésen ment keresztül az évtizedek során. Ezek részben megkönnyítették, részben pedig megnehezítették az életünket. Ez utóbbira remek példa a prediktív szövegbevitel, ami előzékenyen megpróbálja kitalálni a gondolatainkat, és ha nem vagyunk résen, könnyen lehet, hogy egy egészen más, legtöbbször teljesen értelmetlen üzenetet küldünk el ahelyett, amit eredetileg szerettünk volna.

Both Gabi kolléganőnk, állítása szerint, rendszeresen belefut ebbe a problémába. Így fordulhat elő, hogy notórius későként például ahelyett, hogy emiatt exkuzálná magát, inkább egy kismacskára való igényének ad hangot.

Még mindig 160 karakter

Az SMS-ek engedélyezett hossza azonban semmit nem változott, a mai napig is maximum 160 karaktert küldhetünk, mint annak idején, bár technológiailag ma már megoldható, hogy több üzenetet hosszabb szöveggé fűzzünk egybe, sőt, akár képeket is küldhetünk. A szöveghossz hátterében egyébként egy német mérnök, Friedhelm Hillebrand ötlete áll, aki tüchtigen kiporciózva a mondanivalót rájött, hogy a legkerekebb mondatok és kérdések 160 leütés körül mozognak.

Életmentésre is jó

Akár hosszan fogalmazzuk meg az üzenetünket, akár röviden, az SMS tengernyi lehetőségeivel ma már elválaszthatatlanul hozzáforrt az életünkhöz. Parkolhatunk és flörtölhetünk vele, de az SMS-ezés akár életet is menthet! Legalábbis így történt egy brit sebész, David Nott esetében. Az orvos Kongóban hajtott végre bonyolult, életmentő műtétet egy fiún, ám mivel még soha nem csinált korábban ilyen operációt, SMS-üzenetekben kapott instrukciókat egy kollégájától.

Személytelenül

Egyszóval nagyon hasznos, ha mindig nálunk van a telefonunk, hiszen ha épp nem valakinek az életét kell megmentenünk, akkor SMS-ezéssel életben tarthatjuk baráti és szerelmi kapcsolatainkat is – amit egyébként sokkal jobban szeretünk telefonon keresztül intézni, mint szemtől szembe. Egy felmérés szerint legalábbis így van: tíz emberből csupán egy találkozna szívesen személyesen a másikkal, úgyhogy ehelyett inkább lezavarja a kapcsolatfenntartást néhány üzenettel.

Szexre

Sőt, akár a szexuális életünket is letudhatjuk SMS-ezve, ami, ha nem nézzük a helyzet bizarr voltát, bizony nagyon kényelmes megoldás. A virtuális párosodáshoz ugyanis még csak kiöltözni, levetkőzni vagy (otthonról) elmenni sem kell. Elég csak egy ujjunkat mozgatni a romantikus, túlfűtött randihoz (vagy annak illúziójához). Így végre összeköthetjük a kellemest a kellemessel, és szexelés közben kitérdelt mackóban zabálhatunk a kanapén.

Épp egy sráccal szextingelek. Azt hiszi, magamat simogatom, és teljesen fel vagyok izgulva. Közben müzlit rágcsálok és tévét nézek. – írja egy lány a Whisperen. A szexting nagy előnye az is, hogy nem kell teljesen őszintének lenni hozzá. A lány azt hiszi, magamról küldök szexi képeket. Pedig mindet a Google-ről szedtem – vallja egy másik anonim felhasználó. De azért csak óvatosan az átlátszó hazugságokkal! Javában szextingeltem egy sráccal, és megkérdezte, mi van rajtam. Azt feleltem, hogy anyaszült meztelenül fekszem a kádban. Mire visszaírta, hogy nem kellene a vízben használnom a telefonomat, majd soha többé nem írt. És van, akin a virtuális együttlét sem segíthet... Ma elaludtam szextingelés közben. Ilyen mélyre még soha nem süllyedtem.

De az SMS-szex bizony kiábrándító is lehet: Abba kellett hagynom a szextelést a barátnőmmel, annyira rossz volt a helyesírása.

SMS-nyelv

Az SMS-ek nemcsak a nemi életünket, hanem a nyelvezetet is forradalmasították. Soha ember ennyi rövidítésben nem beszélt a történelem során, mint a mai fiatalok, szülő legyen a talpán, aki követni tudja az üzenetben megjelenő kódokat.

A <3 vagy a 143 például egyaránt jelentheti, hogy „Szeretlek", amit akár a BF-nek (a pasijának/csajának), akár a BFF-nek (azaz a legjobb barinőjének) is küldhet.

Ám ha mi is hasonló módon szeretnénk az SMS-szlenggel janizni, jobb, ha előtte kellőképpen tájékozódunk, nehogy úgy járjunk, mint az egyik brit politikus. David Cameron ugyanis egy időben gyakran zárta úgy az üzeneteit, hogy LOL, ami a Laughing Out Loud, azaz hangosan röhögök rövidítése. Szegény Cameron viszont abban a hitben élt, hogy a LOL azt jelenti: Lots of Love. (Sok szeretettel.)

Azért ez már milyen LOL, nem?

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Flickr/