Mire mennénk nélkülük?

A fiatal marha tanulási képességeit tekintve egy átlagos férfi szintjén van, a táplálék forrását örömmel felfedezi, és nyolc órán keresztül még emlékszik is rá, de tizenkét óra elteltével elfelejti. Ne várjuk tehát szeretett állatainktól, hogy a reggel elővett kenyeret este még vissza tudják tenni a kosárba.

A marha egészen csodálatos lény, nem véletlen, hogy a kezdetek óta ott van az emberi kultúra születésénél. Ez a nagytestű kérődző ugyanis egészen drámai módon segítette az őt hajkurászó ember emberré válását. A hatalmas pusztaságokon növekvő fűfélék ugyanis nem adnak igazi táplálékot nekünk, csak a magjaikat tudjuk elfogyasztani. A gond az, hogy a mag legjobb esetben is évente kétszer érik be, mi meg naponta többször vagyunk éhesek. A marha azonban képes a cellulózból marha jó táplálékokat készíteni, nekünk meg csak meg kellett tanulnunk rendesen célozni, és már volt is vacsi.

Ehhez profin kialakította az emésztőrendszerét, amiben bérmunkásokat dolgoztat. A bendőjében élő baktériumok végzik a cellulóz lebontását, a drága hústorony pedig ezeknek a baktériumoknak köszönheti mindazt az anyagot, amit ő is meg tud emészteni.

Kids Rodeo GIF - Find & Share on GIPHY

Karácsonyi kérődzés

Amikor a jóisten a marhát gyurmázta, el kellett döntenie, hogy minek a rovására legyen neki szarva.

Úgy döntött, hogy  a metszőfogakon spórol, felülre nem is rak neki, alulra is csak kicsiket, így inkább csak letépik a füvet, és egy gyors rágás után már küldik is le a bendőjükbe. Az ott zajló erjedés csak akkor lesz teljes, ha utólag még egyszer átrágja a falatot, amit már fekve, kérődzés közben tesz meg. A marha szinte mindig a táplálkozásával van elfoglalva, ebben hasonlít sok embertársunkra. Gyomrának négy ürege 200 liter is lehet, amiben elférhetne három kisebb marhapásztor, persze feszengve. Mivel naponta 100–150 liter nyálat termel (nem bunkó, nem köpi ki!), így egy négylábú, bőrkötéses akváriumnak is megfelel, aminek az alsó végén tehenek esetén tőgy van. Ebből fejjük a tehéntejet, amit természetesen a borjának szánt eredetileg, de simán elvesszük tőle, és jó étvággyal elfogyasztjuk. A borjút is, a tejet is.

A marha különböző egyedeinek elnevezése sok városi számára nehezen megjegyezhető, de sok vidéki meg azzal nincs tisztában, hogy miért nyugatra van a Keletitől a Déli-pályaudvar, szóval érdemes pár alapdolgot tisztázni.

Ha a marha az ember, akkor:

A borjú a gyerek.

Az üsző a lány, akinek még nincs gyereke.

A tehén az anya, tehát már van borja.

A bika a férfi, kortól függetlenül.

A fiatal ivartalanított bika a tinó, amiből négyéves korára ökör lesz, ha tanul közmondásokat.

Nincs tehát fiútehén, nincs lánybika, az ökörfarkkóró viszont egy növény, a bölömbika meg egy madár.

Blonde Hair GIF - Find & Share on GIPHY

Tejcsárda

A tejelő fajtáknál nem ritka a napi 40 liter, főleg a szülés utáni első 100 napban produkálják magukat. Nemcsak a kormányaink szoktak tehát az elején beleadni apait-anyait, hanem a fejősteheneink is. A tehén a szülés után körülbelül 300 napig ad tejet, a saját testtömegének tizenötszörösét adja le tejben. Ez annyi, mintha én egy Trabantot és egy Wartburgot préselnék ki magamból egy tanév alatt.

A tudatos tehén folyamatosan olvassa a szoptatással és anyatejképzéssel kapcsolatos szakirodalmat, ugyanis rengetegen adnak ezzel kapcsolatban kéretlen tanácsokat, agyonstresszelve egymást. Ilyen témával az emberek is szoktak foglalkozni, pedig a tejtermelésük a csúcsidőszakban is csak egy kecskéével ér fel.

Mindeközben a bikák tejfakasztó bulikkal múlatják az időt, és tanulmányokat írnak a nők tejtermelésének, takarmányozásának és testtömegének alakulásáról a laktációs időszak során. Mert ehhez is ők értenek jobban. Azt is kutatják, hogy milyen zenére tejelnek a legjobban, és arra jutnak, hogy az REM, Aretha Franklin, a Simon and Garfunkel és Lou Reed is bejön a fejősteheneknek. (Figyelem, a Spotify Playlist for Cows listája nem ennek alapján készült, tudománytalan, teljesen más előadók vannak rajta, és biztosan nem is népszerű, mert nulla tehén követi a földön élő több millióból! Én inkább összeállítottam egy tudományosat, Lista tejtermelőknek címen lehet elérni ugyanott. Állítólag nagy rá a kereslet!) A tejből további tejtermékek készülnek, ezek között van a tehéntúró, amit sokan gusztustalan foglalkozásnak tartanak, pedig nem az, semmi köze a ganajtúróhoz vagy a földtúróhoz.

Cow Love GIF - Find & Share on GIPHY

Mi a hasznod, te marha?

Persze nem minden marha ad nekünk tejet, ennek több oka van. Az egyik, hogy a borjak fele bika. A másik, hogy mivel nagyon régóta szemet vetett rá az ember, így sok fajtáját tenyésztette ki. Ezek közül vannak főleg hústermelő, főleg tejtermelő és kettős hasznosításúak is. A hústermelők igazi hústornyok is lehetnek, 1000 kg körüli tömeggel, de inkább a jó izomformák és a kevés faggyú adja az értéküket. Bull-bodybuilding. Ezeket nem szokták fejni, hagyják, hogy a tehén a borját nevelje a tejjel.

A tejtermelők csinosabbak, itt főleg a tehenek hozzák a hasznot. A kettős hasznosításúak pedig hozzánk, – kétszakos tanárokhoz – hasonlóan mindkettőben elég jók, szakbarbárság nélkül.

Az ezerarcú marha

Mivel évezredek óta együtt élünk, így rengeteg ötletünk támadt vele kapcsolatban. Rajta tanultunk meg lopni, hiszen ő volt az első igazi vagyontárgy, a bőréből csizmát és táskát készítünk, a trágyája nélkül nem lenne rendes növénytermesztésünk, de még tüzelni is lehet vele, ha kiszárítottuk (a trágyát!). Rajta teszteltük a lábujjközi papucsot, páros ujjú patás lévén rajta áll a legjobban. Különböző kérődzőkkel sikeresen kereszteztük már, van hibridje a bölénnyel, a yakkal és a zebuval is. Ők most akarnak minket arra rávenni, hogy kereszteződjünk már a gorillával, a csimpánzzal és az orangutánnal, hátha valami normális hibrid jönne ki a kísérletből. Ez azonban reménytelen.

Lehet rajta lovagolni, a herélés után nyugodtabbá váló ökröket könnyen igába lehet terelni, nincs szakszervezetük, így a túlórát sem tudják könnyen elszámolni. Egyes fajtákat bikaviadalokon ölnek le, másokon rodeóznak, cserébe ők szervezik a pamplonai emberfuttatást, de eme három perces visszavágó után megint csak ők húzzák a rövidebbet.

I Love Lucy Comedy GIF - Find & Share on GIPHY

Őseink őstulokkal marháskodtak, a modern emberek többségének már csak a konyhakészre gyilkolt és műanyagokba csomagolt részekkel kell bajmolódni, micsoda párhuzamos evolúció!  Eltávolodtunk tőlük, és közben önmagunktól is. Ez a távolság azonban segíthet az egészre rápillantani és meglátni, hogy nem szabad elveszíteni őket.

Ég és föld közöttünk a távolság. De ha karácsony környékén feltekintünk az éjféli égre, a déli égbolton ott ragyog majd a Bika csillagképe, emlékeztetve minket arra, hogy a jászol felett mindig számíthatunk rá.

 

Kökéndy Ákos

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/Faba-Photograhpy