Ezek a modoros csajozó alapismérvei:

1. Magáz

Kiskezitcsókolom, kisasszony, szabad egy italra? Ezek a férfiak háromtól kilencvenhárom éves korig mindenkit magáznak, mert az kimért, udvarias, de azért kicsit laza is. Miközben a kiválasztott lányhoz beszélnek, mélyen a szemébe néznek. Nagyon-nagyon mélyen, kellemetlenül, és arcuk jobb felén ezt még egy csibészes mosollyal fűszerezik. Na, most megvagy! Gondolják, amikor látják, hogy a lány zavarba jön.

2. Sokat beszél

Imádja a hangját, a gondolatait, úgy összességében az egész lényét. Legalábbis kifelé ezt próbálja sugallni, ott gyengeségnek még a legkisebb jelét sem lehet felfedezni. Magabiztosság. Egy mesterkélt modorú csajozó magabiztosság nélkül semmit sem ér. Sugároznia kell a tudatosságot.

3. De hallgatni is nagyon tud

Legalábbis úgy csinál, mint akit elképesztően érdekel, amit a nő mond. Bólogat, helyesel, de közben inkább arra figyel, hogyan léphetne testi kapcsolatba kiszemeltjével. Székét közelebb húzza, hozzáér a kezéhez. Érzékiség. Elengedhetetlen. Tekintete továbbra is Tom Cruise aranykorát idézi vissza, melyet továbbra sem vesz le a kiszemelt áldozatról. Mert ne szépítsük, itt már baj van. Ha az elején egy kicsit is megérzik a lányok gyengeségét, azt kegyetlenül kihasználják. Ha nem kapnak egy durva nem-et, akkor nehezebb őket levakarni, mint a rágógumit a cipő talpáról. Megérzik a vérszagot (elnézést!) és onnantól kezdve nem akarják elengedni a prédájukat.

4. Tüsténtkedik

Széket kihúz-behúz, ajtót nyit, előre enged. De nem azzal a természetességgel, amivel egy normális férfi teszi. Mesterkélten udvarias. Láttad ezt, hogy mit csináltam, na, mit szólsz, milyen férfi vagyok?

5. Mindenhez ért

A női nem nagy tisztelője tényleg MINDENHEZ ért. Nemcsak hogy ért, hanem egyenesen sajátjának érez minden témát, és annyira adakozó meg bőkezű, hogy azt a tudáscsomagot, melynek birtokában van, nem tartja meg magának, hanem szavak formájába becsomagolva, és egy kis tudományos nézéssel fűszerezve át is nyújtja a kiszemelt hölgynek. Gasztronómia, bor, egyre megy, őt ezekkel nem lehet megfogni, jönnek is a sztorik, a hatvanezres vörösről, ami annyira ihatatlan volt, hogy ki kellett önteni.

6. Állati művelt

Olvasás? Persze, Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés oda-vissza, ja, magyarokat én nem. Nekem az uncsi. Kortárs? Ja, nem, az ponyva.

7. Sport? Hogyne

Tenisz, vitorlázás, hú azt nagyon imádom, amikor csak én vagyok meg a víz, akkor érzem magam szabadnak. Eggyé válok a vízzel. Hát, sajnos nem.

8. Zene? Semmi gond

Jazz. Azt szeretem. Az megnyugtat. Amikor egy jó pohár borral ülök otthon a kandallóm előtt, és csak nézem a tüzet, miközben szól a lágy zene, na az, az én világom.

9. Ezek a kedvenc témái

A média befolyása, ma már mindent lehet, bezzeg régen, amikor ő még fiatal volt. Imádja a paneleket, az olyan beszélgetéseket, melyekben mások véleményét sajátjaként adhatja elő. Sose használja az azt hallottam mondatkezdést, mindig az azt gondolom szókapcsolattal operál.

10. Éreztet

Ügyesen érezteti, hogy itt most valami történik. Emelkedett pillanat van, és ezt nem győzi hangsúlyozni. Ugye, nem csak én érzem a köztünk levő kémiát?

11. Mestere a rossz dumáknak

A modoros csajozók mindig ugyanazokat a jeleneteket játsszák el, ugyanazokat a szövegeket nyomják. Nem riadnak vissza egy koktélszalvétába hajtogatott rózsaszál átnyújtásától a bárpultnak támaszkodva, ahogy nem idegen tőlük a: Szia, cica, van gazdád? vagy a Mondd, a szüleid terroristák? Mert te egy igazi bombázó vagy! –  indítás sem.

12. És igen, lehet még rosszabb

Bunkó és modoros. Mert ha valaki nem bunkó, csak mesterkélt, ott azért valahol mélyen felmerülnek kétségek saját magával szemben. Otthon a négy fal között, amikor egyedül van előfordulhat, hogy őszinte, vagy önkritikát gyakorol. De a bunkó... az nem. Az meg van győződve arról, hogy nála jobban senki sem ért a nőkhöz. Bárkit megkaphat, ha pedig mégsem sikerül, akkor jön a jól bevált szöveg: amúgy se akartam annyira, ha nagyon rámentem volna, már az enyém lenne.

Vagy az olyan megjegyzések, hogy: ...de te ezeket nem érted meg. Neked azért szerintem más az életed, nem olyan pörgős, mint az enyém. Jaj, néha annyira élnék én is így, mint ti, az átlagemberek, de hát nekem dolgom van a világban.

Végezetül, mielőtt még valaki magára ismer és megsértődik, mentségemre legyen mondva, hogy az én nevemhez fűződik valószínűleg a világ legrövidebb csajozása. Íme:

Én: – Szia!

Lány: – Nem!

Szóval nagyon jól teszitek, ha rám hallgattok, és óvakodtok a fönti lista alapján beazonosítható férfiaktól. Inkább beszélgessetek egy részeggel. Az még akár vicces is lehet.

Mázsár Tamás

 

 

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/B-D-S Piotr Marcinski