Közeleg a húsvét, de még nincs ötleted, milyen süteménnyel készülj? Idén szeretnél valami különlegességet sütni? Egy nagyon üde, friss túrós finomságot hoztam, ami garantáltan izgalmas meglepetés lesz az édesszájú vendégeknek! Creatorunk,Nagy Fruzsi cukrász írása – recepttel.
–
Sokat gondolkodtam, hogyan tudnék idén valami újdonsággal készülni húsvétra. Mert minden évben nagy sláger a répatorta és annak variációi, sokan készítenek lekváros piskótatekercset, és az úgynevezett sárga túró is nagy kedvenc. Ezen süteményekre gondolva – illetve mivel volt itthon felesleges 2 kg túróm (amit a hétvégén meglátogató legtündérebb barátaink hoztak ajándékba) – megszületett ez a finomság.
Természetesen lehet Nürnberg környékén is kapni rögös túrót, de számomra még mindig a magyar a legfinomabb. A sütemény különlegessége, hogy a tésztája répapürével készül – de természetesen ez kihagyható. Aki szeretné, készítse a piskóta hagyományos verzióját, amit itt találtok.
@wmn.hu Közeleg a húsvét, de még nincs meg a tökéletes desszert? 🥕 Itt az ideje kipróbálni valami újat! Nagy Fruzsi @cukrasztitkokWMN Creatorunk, egy friss, üde és isteni répás-túrós sütemény receptjét hozta el nektek. 👩🍳 Egy falat tavasz, ami garantáltan leveszi a vendégeket a lábukról! 🍊 🥕 Répás piskóta Hozzávalók: 3 db tojás 75 g cukor 100 g répapüré 100 g liszt 4 g sütőpor 🥛 Túrós töltelék Hozzávalók: 500 g félzsíros tehéntúró 90 g porcukor Fél narancs reszelt héja 100 g tejföl 125 g mascarpone Fél csomag vaníliás cukor 1 tasak (10 g) expressz zselatin fix 🍊 Narancsos cukormáz Hozzávalók: 180 g porcukor 40 g narancslé (lehet friss, bolti, de akár Fanta is) 10 g citromlé Fél narancs reszelt héja Kipróbálod? Írd meg kommentben! #wmn#wmnmagazin#wmncreator#recept#répa#narancs#túró#desszert#sütemény♬ eredeti hang – WMN Magazin - WMN Magazin
Répás piskóta
Hozzávalók:
3 db tojás
75 g cukor
100 g répapüré
100 g liszt
4 g sütőpor
Túrós töltelék
500 g félzsíros tehéntúró
90 g porcukor
Reszelt narancshéj (fél narancs héja)
100 g tejföl
125 g mascarpone
Fél csomag vaníliás cukor (vagy vanillin cukor)
1 tasak (10 g) instant expressz zselatin fix
Narancsos cukormáz
180 g porcukor
40 g narancslé (lehet friss, bolti, de akár Fanta is)
10 g citromlé
Fél narancs reszelt héja
Kép: Nagy Fruzsi
A répás piskóta eljészítése
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját és a fehérjét külön tálba tesszük.
A fehérjét elkezdjük felverni. Amikor már habosodni kezd, hozzáadjuk a cukrot, majd tovább verjük, amíg szép, fényes, nem törős, krémes állagú habot nem kapunk.
A lisztet és a sütőport összekeverjük.
A tojássárgáját a répapürével elegyítjük. Tipp: Használhatunk reszelt sárgarépát is, de a legjobban a babarészlegen kapható répapüré vált be. Természetesen helyettesíthetjük más gyümölcspürével is, például alma-, körte-, mangó- vagy banánpürével.
A felvert tojásfehérjéből egy kanálnyit kiveszünk, és összekeverjük a répás tojássárgájával – itt még nem kell óvatoskodni, alaposan dolgozzuk össze.
Ezután a masszát óvatosan beleforgatjuk a maradék tojáshabba – már ügyelve, hogy ne törjük össze a habot.
Hozzáadjuk a lisztet és sütőport, és finoman, pár mozdulattal eldolgozzuk.
A tepsi aljára sütőpapírt teszünk (az oldalára nem szükséges).
Előmelegített sütőben, légkeveréssel 180 °C-on kb. 15 percig sütjük. Alsó-felső sütés esetén pár perccel tovább tarthat.
Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felvágjuk vagy megtöltjük.
A túrós töltelék elkészítése
Az összes hozzávalót – az expressz zselatin kivételével – egy tálban jól összekeverjük.
A cukormáz elkészítése
A narancslevet és a citromlevet egy pohárba töltjük, belereszeljük a narancs héját, majd az egészet hozzáadjuk a porcukorhoz. Egy sűrű, nem túl folyós mázat kell kapjunk. Tipp: Ha citromlevet is adunk hozzá, a máz szeleteléskor nem fog megrepedezni – ezért ezt a lépést ne hagyjuk ki!
Összeállítás
A túrós töltelékhez most adjuk hozzá a zselatin fixet.
A kihűlt piskótát félbevágjuk, és megtöltjük a túrós krémmel.
Minimum egy órára (vagy akár hosszabb időre) hűtőbe tesszük, hogy szépen megdermedjen.
Ezután a tetejét bevonjuk a cukormázzal, majd újra visszatesszük a hűtőbe, hogy megszilárduljon.
Minimum fél óra elteltével már szeletelhetjük is. Tipp: Én megfordítottam a piskótát, és a laposabb felét kentem meg cukormázzal – így szép, egyenletes felületet kaptam.
Kép: Nagy Fruzsi
Cukrásztitok: zselatin
A zselatin zselésítő anyag, amelyet elsősorban háziállatok csontjaiból és kötőszöveteiből kivont kollagénből állítanak elő. Krémek, zselék, pürék megkötésére használjuk. Kapható opálosan átlátszó lapok vagy por formájában.
A csomagoláson mindig feltüntetik a megfelelő adagolást.
A lapokat hideg vízbe kell áztatni, kb. 5 perc után puha, rugalmas állagúak lesznek.
A porzselatint is hideg vízben kell megduzzasztani – sose használjunk langyos vagy meleg vizet, mert abban feloldódik, és használhatatlanná válik.
Fontos: A zselatint soha, semmilyen körülmények között nem szabad forralni, mert elveszti kocsonyásító képességét (ellentétben a zselével, erről később).
A cukrászipari és bolti zselatinlapok, illetve porok különböző minőségűek lehetnek. Érdemes az arany verziót (gold-zselatin) választani – ezt a zacskó elülső oldalán jelezik. Ez a 200 bloomos zselatin, ami a legtöbb professzionális receptben is szerepel. Létezik még ezüst és platina verzió is – az előbbi gyengébb (többet kell belőle használni), az utóbbi erősebb (kevesebb is elég).
Tipp: Ha ananászos vagy papayás tortát készítünk, kerüljük a zselatin használatát – ezek a gyümölcsök ugyanis egy fehérjebontó enzimet tartalmaznak, amely hatástalanítja a zselatint.
A boltokban kapható még úgynevezett expressz zselatin vagy zselatin fix – én is ezt használtam ennél a süteménynél. Nagyon szeretem, mert egyszerű vele dolgozni, és lerövidíti a hűtőben töltendő időt is. A csomagoláson található használati utasítást követve a siker garantált.
Minden héten hozok nektek egy süteményt, amelynek elkészítése közben együtt tanulhatunk. Senki sem született profinak – és ha elárulnám, mennyit hibáztam már cukrászati termékek készítése közben, valószínűleg tátva maradna a szátok! Én már csak mosolyogva gondolok vissza ezekre a bakikra – és inspirálnak, hogy olyan tippeket adhassak át nektek, amelyek segítenek áthidalni a felesleges akadályokat.
Ha eddig nem mertetek belevágni a sütésbe, vagy sok kudarc ért benneteket, amikor süteményt készítettetek – süssünk együtt! Tippek, trükkök, módszerek – klasszikus és különleges receptekkel ötvözve, hogy a sütés ne csak élmény, de siker is legyen!
További tippekért, trükkökért, receptekért kövesd Fruzsi Cukrásztitkok-oldalát a Facebookon is!
Közeleg a húsvét, de még nincs ötleted, milyen süteménnyel készülj? Nem akarsz stresszelni, kapkodni a sütéssel? Ez egy olyan alaprecept, amit többféleképpen variálhatunk, és napokkal – sőt hetekkel – előre is elkészíthetünk, megkönnyítve ezzel a húsvéti készülődést.
Észrevétlenül kúszik be a gyerekeink fejébe a hit, hogy a vékony szép, a duci csúnya. De mit tehet egy anyuka, aki épp a lánya tizenegyedik születésnapjára készül… és a gyerek bejelenti, hogy nem akar enni a saját tortájából. Tóth Krisztina író, költő Mese embereknek sorozata ezzel a történettel zárul (egyelőre).
A BRCA pozitivitás súlyos lelki terhet jelenthet akkor is, ha nincs diagnosztizált daganat. Érintettek történetein keresztül, onkopszichológus segítségével mutatjuk be, hogyan lehet megküzdeni ezzel.
„Egyrészt azért nem szeretek iskolába járni, mert le szoktak engem cigányozni. (...) De szeretek tanulni. (...) Többre szeretném vinni” – kutatás mutatja be, milyen az oktatás az ország északkeleti, leszakadó térségeinek egyes iskoláiban.
„Amikor szóba kerül a WMN, a nő szeme felragyog: »Annyira fontos, hogy írtok ezekről« – és az a melengető bizsergés, ott a szívem táján, az a büszkeség, a többes szám büszkesége, hogy már ide tartozom.” Májustól dolgozik velünk a WMN új felelős szerkesztője, aki most elmondja, milyen volt megérkezni a csapatba. Sándor Anna írása a WMN-Tagsághoz.