Nyelvnyújtogatós Harry

Akkor határoztam el, hogy Harry herceg lesz a férjem (annak ellenére, hogy a hozzám hasonló minitini lányok körében William nagyságrendekkel népszerűbb volt), amikor a nagymamám bulvárújságjában találtam egy nyelvnyújtós fotót róla. Tetszett ez a lázadó és huncut kép, és mindaz, amit akkor, nagyjából tízévesen beleláttam. Aztán nem sokkal később megtörtént vele talán a legrosszabb dolog, amit egy kisgyerekek átélhet: elvesztette az anyukáját. Ez, és a körülötte élő családtagok, meg az egész királyi családi „rendszer”, amit évtizedek alatt felépítettek a Windsorok (ami jól látszik a Korona című sorozatból – még akkor is, ha egy része fikció) – ráadásul extra traumákat is okozott neki. Így valószínűleg 

az a huncut, az anyukájától kapott érzelmi biztonságból lázadni merő kisfiú örökre megszűnt létezni, és egy elnyomott gyásszal, haraggal, frusztrációval teli tini, aztán fiatalember lett belőle, 

amit aztán így vagy úgy megpróbált enyhíteni, például bulizással, drogozással vagy éppen az afganisztáni háborúban helikopterpilótaként való részvétellel, és akár a tízéves katonai pályafutásával, mivel ő maga mesélt fájó részleteket erről a Tartalék című könyvben: „Nem tudsz úgy embereket ölni, hogy közben emberként gondolsz rájuk. Nem tudsz úgy ártani nekik, ha emberként tekintesz rájuk – írja. – Számomra ők sakkbábuk voltak a táblán. Rosszak, akiket meg kellett semmisíteni, mielőtt ők semmisítették volna meg a Jókat. Arra képeztek ki, hogy így gondoljak rájuk, és a kiképzésem jól sikerült.” Ahogy azt is leírta, hogy 

a hadsereg kifejezetten gyűjtőhelye a diszfunkcionális családból érkező fiúknak.

Most, a születésnapja alkalmából nem elemezném a viszonyát a sajtóval, a királyi család tagjaival vagy éppen a feleségével, hanem inkább összegyűjtöttem róla 20 olyan érdekes tényt, ami kicsit kívül esik a vele kapcsolatban gyakran felmerülő témákból: a traumatizáltságon, a fekete bárány státuszon, a Kaliforniáig való menekülésen.

20 érdekesség Harry hercegről

  1. Hároméves korában megműtötték kisebb sérvvel.
  2. Nagyon korán kezdte a dohányzást, nyolcévesen gyújtott rá először, és tizenkét évesen kezdett el megismerkedni az alkohollal. (Ez utóbbi azért vélhetően összefüggésben van a traumáival.)
  3. Szerepelt a Star Warsban – de sajnos végül nem került bele a látható változatba. Neki és William hercegnek volt egy közös, jelölés nélküli felvillanása a filmben, de végül a vágóasztalon kikerült az alkotásból az a pillanat, amikor látszódnak.
  4. A Star Wars-kameo azért is különösen vicces, mert amúgy Star Trek-rajongó.
  5. Mindenkit megviccelt, még magát Erzsébet királynőt is. A legtöbbet természetesen a bátyját szívatta, de egyszer például a nagymamája üzenetrögzítőjére egy vicces szöveget rögzített.
  6. A Harry becenevet születésekor kapta, bár a hivatalos neve Henry, vagyis Henrik. A hadseregben pedig Wales Kapitánynak (Captain Wales) hívták a társai. 
  7. A Facebookon sokáig álnéven volt fent, Spike Wells volt a neve (a Spike tüskét jelent, a Wells pedig talán Walesre utal). Tüskés walesi vagy walesi tüske. 
  8. Amikor Etonbe járt, édesapja Highgrove House nevű birtokán, a ház pincéjében berendezhette testvérével együtt az eszményi bulihelyszínt, ahol szórakozhattak a barátaikkal, ez „Club H” néven futott.
  9. 2005-ben egy jelmezes buliba náci egyenruhában ment – ami később óriási botrányt okozott. A botránynak nem volt része, hogy az egyébként a sajtó szemében makulátlan William herceg és Kate Middleton is tudott erről az ügyről, sőt, jól is szórakoztak rajta (ez Harry könyvéből derül ki).
  10. 2012-ben pedig jó ötletnek tartotta részt venni egy pucér medencés partin, ahol természetesen készültek róla képek, amik bejárták a világsajtót.
  11. Jackarooként, vagyis birkák (vagy marhák) körüli kezdő segítőként dolgozott egy farmon Ausztráliában. Ezt az úgynevezett „gap year”-ben (amikor továbbtanulás előtt a leendő egyetemisták tartanak egy kalandozó, tapasztalatszerző évet) csinálta három hónapig. Annie és Noel Hill 40.000 hektáros birtokán dolgozott, akik édesanyja barátai voltak.
  12. Imádja a fagyit... vagy legalábbis Afganisztánban egy interjú közben felpattant, és őrült sebességgel rohanni kezdett a fagyiskocsi után (ITT meg is tudjátok nézni). 
  13. Ért a növényekhez, legalábbis ezt mondják róla. Édesapja is hobbibotanikus, és őt is érdekli a kertészet.
  14. Nagyon szereti az állatokat, és dolgozott is egy botswanai vadrezervátumban. Emellett több állatvédelmi ügy mellé is odaállt. 
  15. Elvileg nem erőssége a földrajz, legalábbis Etonban, ahol végzett, D érdemjegyet kapott belőle, ami nagyjából a kettesnek felel meg.
    Művészetet is hallgatott, abból jobb eredményt ért el.
  16. Van érzéke a zenéhez és imádja is, de nem játszik hangszeren (apukája zongorázott, trombitált és csellózott, utóbbit sokáig), viszont látható Gary Barlow 2012-es Sing című videóklipjében.
  17. Elég sarkos véleménye van a brit sajtóról – és nem csak a bulvár részéről. Eleve rettenetes, hogy nagyjából egy évvel ezelőtt állt bíróság elé abban az ügyben, amit ő kezdeményezett: a Mirror nevű lap kiadóját perelte, mivel 2003 és 2009 között többek között az ő telefonját is lehallgatták. Ekkor mondta ezt: „A demokrácia megbukott, ha a sajtó ahelyett, hogy figyelné és számonkérné a kormányt, lefekszik neki, hogy segítsen fenntartani a status quo-t.”
  18. Egyébként 130 év után elsőként állt a tanúk padjára magas rangú uralkodói családtagként tavaly szeptemberben az előbb említett perben. 
  19. Decemberben jön a Harry herceg és Meghan Markle médiacége, az Archewell Production következő dokumentumfilmje (a Harryék kilépéséről szóló Netflix-alkotást is ők jegyzik), ami a lovaspólóról fog szólni (a címe: POLO), és szintén a Neflixen lesz látható.
    Harry egyébként imádja a sportot, a lovaspóló és a rögbi a két kedvence.
  20. A herceg 2014 óta alapítóként vesz részt az Invictus Games nevű versenysorozatban, amit sérült katonák és katonanők számára rendeznek. A célja, hogy elősegítse a katonák fizikai és mentális gyógyulását, valamint felhívja a figyelmet a katonai szolgálat során szerzett sérülésekre. Az „Invictus” szó latinul „legyőzhetetlent” jelent, ami az esemény szellemiségét tükrözi: a résztvevők kitartása és bátorsága áll a középpontban. A versenyek között a kerékpár, a futás, az úszás és a kosárlabda szerepel.  

De vajon hogyan ünnepel Harry?

Harry egyébként a sajtóértesülések szerint részben a feleségével és gyerekeivel (Archie ötéves, Lilibeth pedig három), részben pedig barátokkal, „fiúbulival” ünnepel. Volt olyan oldal, ami kiemelte, hogy Harry már nem úgy ünnepel, mint harmincévesen (micsoda meglepetés), más újságíró viszont felháborodott azon, hogy miért bulizik a családja nélkül.

Harry pedig a jeles évforduló kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a legnagyobb ajándékok az életében a gyerekei (melyik apuka mondana mást?), szóval a gépezet halad tovább ugyanúgy. Harry igyekszik lavírozni a sajtóval való kapcsolat, a gyerekkori és felnőttkori traumákból táplálkozó, nemritkán jogos érzékenysége, és a médiacége szempontjából fontos érdeklődés fenntartása között.

Tóth Flóra

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Max Mumby/Indigo / Contributor