Szerethető zöldséges egytálételek márpedig léteznek! – 3 + 1 recept tőlünk nektek
Nem tudom, hogy esetleg más is járt-e így rajtam (Szőcs Lilla) kívül – majd megmondjátok –, de a karantén alatti tespedésben csak röpültek fel rám a kilók. A hétfői értekezleteinket leszámítva a szerkesztőség a karantén óta otthonról dolgozik, szóval ennek a veszélynek azóta is ki vagyok téve. Régen simán megvolt a napi tíz kilométer gyaloglás, ma már örülök, ha négyig eljutok, de rendszerint van, hogy csak pár száz métert mutat a telefonom egészségügyi alkalmazása. Szégyen. Mivel a megszokottnál is kevesebbet mozgok, ezért változtattam az étkezésemen. Ezzel a cikkel elsősorban azoknak próbálok kedvezni, akik szeretnének több zöldséget enni, ám alapjáraton nem kifejezetten zöldségimádók. Szív küldi szívnek, Szőcs Lilla receptjei.
–
Szicíliai rakott padlizsán, ahogy az internet szereti
Nem szívesen használom azt a kifejezést, hogy „eredeti recept”, hiszen ahány ház, annyiféle recept létezik. Magam is sokszor másképp készítem a bolognai ragut annak függvényében, hogy épp milyen kedvem és mennyi időm van. Úgyhogy senkinek se legyen bűntudata, ha épp nincs otthon friss kakukkfüve, fenyőmagja vagy modenai balzsamecete. Ezek a receptek módosítva is működnek.
Az autentikus szicíliai rakott padlizsán lényegében három hozzávaló rétegzéséből áll: paradicsomos ragu, padlizsánszeletek és sajtok (ricotta, parmezán, esetleg mozzarella).
Az olasz barátaim szoktak élcelődni azon, hogy nincs olyan, hogy milánói, csak olyan van, hogy paradicsomos tészta. A többi a marketing – mondják.
Mindenesetre a „szicíliai rakott padlizsán” vagy „szicíliai lasagne” keresőszavak nyomán igazán jó változatokat találhatsz erre a klasszikusra.
Én rendszerint bolognai raguval, cukkinivel és padlizsánnal készítem, ahogy a Tastyn láttam öt-hat évvel ezelőtt, azóta pedig folyamatosan csiszolom a receptet, most nagyjából meg vagyok elégedve vele.
Hozzávalók a raguhoz:
kb. 500 g darált pulykahús/darált marhahús
kb. 500 ml paradicsom passata
2-4 gerezd fokhagyma
2 db vöröshagyma
balzsamecetkrém
vörösbor
egy lapos evőkanál cukor – ízlés/diéta szerint elhagyható
friss bazsalikom (ez az egy, amit ne pótolj mással!)
oregánó, kakukkfű (elhagyható, ha épp nincs otthon)
1 szál sárgarépa
1 szál zeller (ezt rendszerint elhagyom, mert lusta vagyok)
A vöröshagymát, sárgarépát, zellert kis lyukú reszelőn lereszelem. Lepirítom a zöldségeket és a darált húst is, a fokhagymát összenyomom, és épp csak egy percre teszem hozzá, addig, amíg az első fokhagymaillatú felhő fellibben a serpenyőből. (Ha tovább hagyod benne, kesernyés íze lesz.)
Ha szárított fűszerekkel dolgozom, akkor rendszerint a hagyma dinsztelésekor adom hozzá őket, ha frissel, akkor jobb szeretem csak a végén fűszerezni. Ráöntöm a paradicsomszószt, egy löttyintésnyi vörösbort, sózom, borsozom, és hagyom, hogy alacsony lángon fedő alatt rotyogjon negyven percig. Miután leveszem a tűzről, teszek bele egypár csepp balzsamecetkrémet, ilyenkor cukrozom, sózom és fűszerezem, ha van otthon épp friss fűszernövényem. Ez után állni hagyom, hogy összeérjenek az ízek (másnap amúgy mindig sokkal finomabb, mint frissen).
Ha épp nincs időm megcsinálni ezt, akkor egy egyszerűbb, de ugyanilyen finom paradicsomos ragut készítek. Ebből elhagyom a répa és a zeller reszelését, csak vöröshagymából, fokhagymából, paradicsomszószból, bazsalikomból, balzsamecetből meg darált húsból áll. Hús nélkül pedig tök jó pizzaszószalapnak.
Elkészítése:
Ragu
1 db padlizsán
2 db cukkini
Parmezán/mozzarella/trappista
Vigyázat, ez pepecselős lesz, de nagyon megéri szöszmötölni vele!
A padlizsánt és a cukkinit vékony szeletekre vágom, megsózom, egy szűrőbe teszem, és egy nehezék (lehet az például tányér, vagy ami épp a kezed ügyében van) segítségével megpróbálom belőle kiszorítani a vizet – így nem lesz olyan kesernyés íze és nem lesz vizes a lasagnád. Hagyom, hogy így álljon egy fél órát-órát, majd egy papírral leitatom a szeleteket, paninisütőn/kontaktgrillen, vagy csak simán serpenyőben olajon kisütöm.
Ha ezzel megvagyok, kész a ragu, készen vannak a szeletek, akkor elkezdem egymásra rétegezni őket, a végén az egészet bőségesen megszórom sajttal, és beteszem a sütőbe fél órára, hogy jól rápiruljon. És kész is!
Cukkinispagetti
Hozzávalók 4 főre
4-5 db cukkini
bolognai ragu
Ragu gyanánt a fenti bolognaireceptet szoktam használni. A cukkinispagettihez beszereztem egy zöldséghámozót, ami különböző formájúra szeli a zöldségeket. Két- és tizenháromezer forint közötti áron sokfélét találni, ez egy elektromos hámozó, amit használtan vettem a Marketplace-en.
Egy normál méretű cukkiniből egy adag spagetti készül el, nagyjából harminc deka. Én rendszerint előre felszelem, és kis adagokra lefagyasztom a cukkinispagettit. Felhasználás előtt pedig előkapom a mélyhűtőből, és forró, sós vízben nagyjából öt-hat percig főzöm. Van, hogy a ragu mellé teszek csicseriborsót, quinoát, esetleg lencsét.
Bármilyen spagetti tök jó helyettesítője lehet, szerintem dal makhanival is nagyon finom lehet, ehhez itt találtok egy szuper receptet Szentesitől.
Egyszerű töltött főzőtök
Hozzávalók:
1 db főzőtök
kb. 500 g darált pulyka-/marhahús
1-2 db vöröshagyma
1 tasak rizs (ízlés és diéta szerint barna rizs, basmati stb.)
só, bors, oregánó, bazsalikom
trappista sajt
görög joghurt vagy tejföl
Szintén szuperfinom recept, amit imádok. A tököt vékonyan meghámozom, kivájom a közepét, és megsózom, majd beteszem a sütőbe sülni. Amíg sül, addig előkészítem a tölteléket.
Vöröshagymát dinsztelek, hozzáteszem a darált marhahúst, fűszerezem (só, bors, oregánó, bazsalikom, esetleg fűszerpaprika). Amikor kész, összekeverem a főtt rizzsel, majd ezzel a húsos-rizses keverékkel megtöltöm a tököt. Rizs helyett használhatsz quinoát, esetleg bulgurt. Megkenem görög joghurttal/tejföllel, és a végén megszórom sajttal. Visszateszem a sütőbe, és magas hőfokon, húsz-harminc perc alatt rápirítom a tetejére a sajtot.
Illetve nagyon szeretem töltelék/ragu gyanánt a muszakát is. Az olyan különleges hozzávalók miatt, mint a görögszéna, jobb szeretem készen megvenni, és így csak a tök kisütésével, megtöltésével bíbelődnöm.
Csillagtöktorta
Végezetül pedig jöjjön egy desszert!
Egészben sült csillagtök görög joghurtos-gránátalmás mártogatóval. A csillagtököt meg kell szurkálni, olívaolajjal jól megkenni, és sózni, majd betenni a sütőbe, és jól átsütni. Ez körülbelül negyven percig tart. Hozzá tökéletesen passzol egy finom édes-sós, gránátalmás, görög joghurtos mártogató.
Ha kész a tök, pont úgy tudod felszeletelni, akár egy tortát.
Jótanács a jövőre nézve: ezt a receptet inkább fekete öves zöldségevőknek ajánlanám, ha most kezdesz csak ismerkedni a műfajjal, akkor próbáld ki, amikor a cukkinispagetti már alapétele az étrendednek. Addig is jó kísérletezést, és csak ügyesen a konyhában!
Szőcs Lilla