Naponta szembesülök azzal, mennyi kreativitást igényel a gyereknevelés. Pedig nincs is gyerekem. Csak az irodai „padtársam”, Tóth Flóra – a Girlzonboard bloggere, egy három- és egy ötéves kislány anyukája – mesél állandóan, így első kézből értesülök kalandjaikról, még azelőtt, hogy megírná őket a WMN-re. Sőt, ha akarom, ha nem, részese is leszek néha, de hát így megy ez minálunk. Egyszer például a következő kérdések listáját kaptam meg tőlük: 

Az élet nagy kérdései☝️ @girlzonboard #wmn #gyerekszáj #estém #nola #lana

Na, szóval az itt felsorolt kérdésekre, mondjuk, nincs mobilalkalmazásom… Nem ismerek legalábbis olyat, ami például SOS segítene megtanulni a száddal pukizni.

De olyanokra azért van segítség, hogy miként nyaraltasd a gyerekeket negyven fokban, hol találj tisztességesnek mondható pelenkázót, mit csinálj a felhalmozódó gyerekrajzokkal, és hová fordulj, ha szeretnéd megválaszolni a gyerekeid tudományos kérdéseit.

Meggyőződésem, hogy okoseszközeink okos kezek között rettentően hasznossá tudnak válni. Úgyhogy olyan közösségi alkalmazásokat mutatok most nektek, amikkel a zsebetekben minimum egy személyi asszisztens és egy korrep’ tanár lapulhat.

Hova vigyem a gyerekeket? – Gyerekkel/Gyerekkel.com

Az első ilyen és legfontosabb oldal a „Gyerekkel” néven futó alkalmazás. Androidon, iOS-en és PC-n is működik. Ha a laptopodról szeretnéd elérni, akkor a keresődbe a gyerekkel.com oldalt kell beírnod, és máris előugrik. Egy gyerekbarát hely- és eseménykereső közösségi alkalmazásról van szó, amivel egy komplett hétvégét, sőt, akár nyaralást is megtervezhetsz.

Forrás: Gyerekkel.com

A térképes kereső segítségével a tartózkodási helyed környékére is rászűrhetsz: láthatod, hogy egy, kettő, vagy akár nyolc kilométeres körzetben milyen gyerekbarát kikapcsolódási lehetőségeitek vannak. Ez az alkalmazás mindenkinek másnak is tök jól jön, akinek a baráti körében van legalább egy gyerekkel rendelkező pár, amellyel közös programot szeretne csinálni. Sokkal könnyebben és hatékonyabban meg tudod szűrni, hogy milyen éttermek jöhetnek szóba számotokra: melyek a játszósarokkal, gyerekmenüvel vagy pelenkázóval rendelkező helyek, de nem mellékesen azt is, hogy elfogadnak-e SZÉP kártyát.

Ugyanígy hasznos sürgős esetek megoldására: ha épp nyaralás alatt szükségetek lenne egy pelenkázóval rendelkező étteremre, az alkalmazás a helyzeted megadásával segít neked.

Láthatjátok rajta a felhasználói visszajelzéseket is, hogy mások mennyire voltak megelégedve vele – így kiküszöbölhető, hogy hosszú utat tegyetek meg egy piszkos játszótérig, vagy egy tragikus állapotban lévő pelenkázóig.

Ugyanígy te is a közösség tagja lehetsz, adhatsz visszajelzést a helyekről, amit kipróbáltatok, és elmondhatod, mennyire találtad gyerekbarátnak azt.

Mindezen felül az app abban is segítséget tud nyújtani, milyen programok vannak a közeledben – lerövidítve ezzel a családi programok menedzselését.  

És ez micsoda? – PlantNet és PictureThis

Személyes kedvencem a következő két szabadtéri alkalmazás, amelyek magukba foglalnak többkötetnyi növényhatározó kézikönyvet. Mindkettő elérhető Androidon és iOS-en egyaránt. Jól jöhetnek családi kiránduláskor, megválaszolva a gyerekek minden kérdését, hogy milyen virágokat, fákat látnak épp, de akkor is, ha egy ismeretlen növénylakó elkezd nődögélni a kiskertetekben. Mivel mindkét alkalmazás szuper, úgy gondoltam, álljon itt mindkettő neve, és mindenki válassza magának a szimpatikusabbat.

A PlantNet használata igen egyszerű:

készíts egy fotót, vagy használj egy meglévő képet, és töltsd fel az alkalmazásba, a növényhatározó pedig beazonosítja, milyen növénnyel van dolgod.

Felsorol minden lehetséges opciót, hogy mely növények szerepelhetnek a képen, majd a „legjobb tudomása szerint” legelső helyre sorolja azt a virágot, amelyikkel a legnagyobb az egyezés.

Forrás: PlantNet

A PictureThis tervezői még jobban odafigyeltek a felhasználói felület megjelenésére és használatára, így akinek a funkció és a dizájn kifejezetten fontos egy applikációnál, annak talán ez az alkalmazás lesz szimpatikusabb.

A növények beazonosításán kívül ez még egy közösségi alkalmazás is, ahol eszmecserét folytathatunk más felhasználókkal. Ez különösen hasznos hobbikertészek számára, hogy megfelelően gondozhassák a növényeiket, netán beszerezzenek egy-egy régen vágyott virágtövet a kertjükbe.

 

Forrás: PictureThis

És ez milyen madár? – Madárhatározó

Az utóbbi idők egyik legkúlabb alkalmazása a Madárhatározó, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület okostelefonos alkalmazása.

Nem biztos, hogy ez az a mobil alkalmazás, amivel be fogsz vágódni a kamaszaidnál – inkább a kisiskolás, hat-tizenkét éves gyerekeknek ajánlanám –, mindenesetre határozottan izgalmasabbá lehet tenni vele egy családi kirándulást. Egy gombnyomással meg tudjátok nézni és beazonosítani az utatok során látott madarakat. (Kiköpött Pokémon GO!) A regisztrációt követően pedig ti is fel tudjátok tölteni alkalmi madármegfigyeléseiteket, segítve ezzel a Madártani Egyesület munkáját.

Forrás: Madárhatározó

A növényhatározó működéséhez hasonlóan itt különböző madárfajokat lehet beazonosítani, de arra is van lehetőség, hogy játékosan teszteld madártani és természetvédelmi tudásodat. Mindettől függetlenül nyugodtan használhatja bármelyik hobbiornitológus felnőtt is.

Jó, ha nálad van: ARTKIVE a gyerekrajz-archívum és Photomath, a matek-korrepetáló

Minden olyan szülő, akiben ott motoszkál a bűntudattal vegyes késztetés, hogy ki kéne dobnia a gyerekei halmozódó rajzait, előbb nézzen rá az ARTKIVE néven futó szolgáltatásra!

Az alkalmazás tervezői arra kerestek megoldást, hogyan lehet helytakarékosan megőrizni a gyerekrajzokat.

A szolgáltatásra regisztrálva igényelhetsz egy ARTKIVE dobozt, amiben elküldöd a gyerekek rajzait, ott pedig archiválják azokat. Ahogy gyűlnek a rajzok a saját felhőtökben, úgy arra is van lehetőség, hogy az ott lévő rajzokat egy baromi dizájnos könyvbe rendezve megrendeld. Persze ugyanezt te is megteheted otthon, egyenként beszkennelve, netán scrapbook-szerű technikával, csak úgy neked kell elvégezned minden ezzel járó pepecs munkát.

Forrás: ARTKIVE

A másik hiánypótló találatom a Photomath nevű app, ami nemes egyszerűséggel segít megoldani a gyerekek matekleckéjét. (Ó, ha Csepelyi Adri idejében létezett volna ilyen!) Mindazon szülőknek készült, akik rendszeresen küzdenek a közös matekozásokkal, és gőzük sincs arról, hogyan is kéne megoldani a kis- és középiskolás feladatokat.

Ha illik rád a leírás, azonnal töltsd le ezt az appot!

Miután felvázoltátok a megoldandó egyenletet, fotózd be, töltsd fel, és az alkalmazás levezeti neked a megoldást.

Annyi a nehézsége, hogy legalább addig el kell jutnotok, hogy a szövegértelmezés alapján felvázold a megoldandó képletet. Ne ijesszen meg, hogy az alkalmazás angol nyelven fut, nagyon tisztán és közérthetően vezeti le a megoldást!  

Szőcs Lilla

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images