Végre a csapat nagy része házon kívül van, úgyhogy enyém lehet a konyha. Muhahaha. Nincs egy fia ember sem, aki láb alatt lenne és beleokoskodna jó tanácsokkal látna el. Annak érdekében, nehogy feltámadjon a maradék bent lévőkben a benső házisárkány háziasszony, még korábban jöttem be az irodába, hogy biztos, ami biztos: egyedül lehessek. 

Az eredeti receptet Mautner Zsófi oldalán találtam, azóta mindenféle variációval megcsináltam már. Főleg akkor főzöm ezt, ha vendégeket fogadok, mert ezzel a menüvel mindenkit jól tudok lakatni, jól evőket, diétázókat finnyásokat egyszerre. Én a tejszínt, facsart narancsot, csilit el szoktam hagyni – inkább csak az asztalra készítem, ha valaki mégis kérne – , és a narancsot is inkább a kacsával hozom be a tányérra. Azért imádom ezt a receptet, mert baromi egyszerű, és könnyen lehet belőle különleges alkalmi fogást is csinálni, ha úgy hozza a helyzet. 

Tele van csupa természetes, finom ízzel, és nem kell tartósítószerrel, lisztes habarással, rántással ide-oda tologatni a zamatokat, vagy javítgatni a leves állagát. Almával savanyítasz, krumplival sűrítesz, jó minőségű sütőtökkel édesíthetsz – ennyi. Minden más csak plusz, ami rákerül a levesre, és a te ízlésedre van bízva.

Sütőtökkrémleves recept
Hozzávalók négy személyre, az én átiratomban
Sütőtök (1 kg)
1 nagy krumpli
1 közepes alma
1 közepes hagyma
2-3 evőkanál méz/barnacukor
kakukkfű, ha tudsz, mindenképp frisset válassz
tyúkhúsleves vagy zöldségleves
só, bors, szerecsendió
vaj

Kockázd fel a hagymát, és párold üvegesre a vajon. Ha ezzel kész vagy, kockázd fel az almát meg a krumplit, és mehet a hagymához, majd öntsd fel húslevessel vagy zöldséglevessel. 

Szeleteld fel a sütőtököt is, dobd be a sütőbe, hogy később le tudd hámozni róla a héját. Én nem szoktam teljesen átsütni, éppen csak annyira, hogy a héját gyorsan, könnyedén leszedjem róla. Ha ezzel megvagyok, akkor kockára vágom, és megy a lábosba. Persze sütheted annyira puhára, hogy akár ki is kanalazhatod a héjából, bár ilyenkor az íze egy kicsit füstösebb lesz.

Ha ezzel kész vagy, akkor mehet a sütőtök is a lábosba. Fedő alatt főzd puhára, aztán jöhet is a botmixer. Érdemes csak a végén fűszerezni, mert ha jó helyről jött a zöldség, akkor nemigen kívánja a plusz ízeket. Később lehet még ízesíteni apró balzsamecet pöttyintésekkel, de jobb vele vigyázni, főleg akkor, ha már szerecsendióval is megszórtad a levest.

Sült cékla
Hozzávalók egy céklához: egy gerezd citrom, egy kiskanál méz, löttyintésnyi olívaolaj, oregano, só, egész tarka bors.
Amíg a sütőtökleves fő a lábosban, addig mosd meg a céklát, negyedeld fel, majd citromból, mézből és olívaolajból készíts pácot, fűszerezd meg, és a céklákat alaposan kend be, csomagold alufóliába, végül 180 fokon süsd 45-50 percig. Ha több céklát csinálnál, mert annyira imádja mindenki, akkor elég, ha jénai tálba teszed, és azt takarod le alufóliával.

Pecsenyekacsa 
Amíg sül a cékla, előkészítheted a kacsát. Szokás a sütőtökkrémlevest naranccsal párosítani, mert frissességet kölcsönöz a neki. Én ezt nem igazán szeretem, úgyhogy sokszor a kacsát áztatom be frissen facsart narancslébe, és narancsos kacsaként tálalom a leveshez. Most rozé kacsát választottam, aminél, – ha jól gazdálkodsz az idővel –, kívül ropogós belül omlós húst kaphatsz. Irdald be a kacsát, majd a zsíros részére fektetve hat-hét perc alatt süsd ki belőle a zsírt. Forgasd meg minden oldalán, és süss rá kérget. Ha megvagy minden szelettel, akkor pakold őket egy tepsibe, és süsd 12 percig 180 fokon.

Tálalás
Előveheted a kiegészítőket, amik majd a tányérra kerülnek. Keverj össze madársalátát vagy rukkolát balzsamecetkrémmel, szeleteld fel a friss, savanykás körtét, a gyönyörű ciklámen színű céklát, és helyezd rá a narancsszínű sütőtöklevesre. Ha van időd ezzel bíbelődni, akkor a céklát akár különböző formákra is vághatod, így igazán szép játékos kiegészítő lehet belőle. Akárhogy is, a színek önmagukban elviszik a tányért, így – ha nincs is annyira jó kézügyességed – elég összevagdalni a zöldségeket, és rádobálni a tányérra, ahogy én is tettem. Voilá!

Ja, igen, és ügyelj rá, hogy ne ejtsd a telefonodat a tányérba, amikor fotót készítesz róla. Na, menjünk neki még egyszer, Voilá!

Szőcs Lilla

  A képek a szerző tulajdonában vannak