Kardamomos-gyömbéres sütőtökkrémleves sós kecskesajttal és pirított tökmaggal

Hozzávalók:

– 1 db közepes sütőtök
– 1 közepes édes burgonya
– féltenyérnyi gyömbér
– 1 közepes vöröshagyma
– 10 dkg sós lében ázott kecskesajt
– 1 marék natúr tökmag
– 3-4 dl kókusztej
– 1 db nagyobb narancs friss leve
– ½ teáskanál római kömény
– ½ teáskanál kurkuma
– 4-5 szem zöld, egész kardamom
– ízlés szerint csili
– só és bors

Elkészítése:

Jól látod, ennél a levesreceptnél sem igazán bírtam ki, hogy ne csempésszek bele keleties ízvilágot. Amúgy szerintem remekül passzol hozzá a gyömbér, a kurkuma és a zöld kardamom. 

Azzal kezdem, hogy az előmelegített sütőbe beteszem a kimagozott, felszeletelt sütőtököt, és szép barnára sütöm. 

Amíg sül a tököm, elkészítem a leves pompás, fűszeres alapját. Először is felkockázom az édesburgonyát, majd felaprítom a vöröshagymát. A hagymát dinsztelni kezdem kevés kókuszzsíron, és ha már üveges, rádobom a fűszereket, amiket megpirítok kicsit. A kardamomból kiszedem a magokat, és azt is beleszórom, majd ráreszelem a gyömbért. Ha ez megvan, mehet rá a felkockázott édesburgonya, amit szintúgy megpirítok egy picit, aztán öntök rá kevés kókusztejet, és fedő alatt elkezdem összefőzni. 

Ha a sütőtök megpirult, kiszedem a sütőből, és belekanalazom a húsát a levesalapba. Kicsit összerottyantom, sózom, borsozom, szelek bele ízlés szerint egy kevés csilit, és hozzáöntöm a többi kókusztejet. 

Ezután belecsurgatom a narancs kifacsart levét, majd az egészet krémesítem egy botmixerrel. 

A végén serpenyőben natúr tökmagot pirítok, és kézzel összemorzsolom a kecskesajtot, azzal tálalom. 

A végeredmény egy mennyeien krémes, sűrű, kellemesen fűszeres, édeskés leves. 

Pirított garnéla avokádós, mangós sütőtöksalsával

Hozzávalók:

– 1 db közepes méretű, félig érett avokádó
– 1 db közepes méretű, félig érett mangó
– ½ Hokkaido tök
– 6-7 db garnélafarok
– friss koriander
– 1 db citrom vagy lime
– só, bors és csili

Elkészítése:

Ehhez a recepthez az üzletben mindig olyan avokádót és mangót választok, amik félig érettek, tehát nem kemények és nem puhák. Ez az állag való ugyanis a leginkább a salsához vagy a salátákhoz. Jól vágható, és az íze is megfelelő már. 

Egy tipp: ha csak túl éretlen avokádó vagy mangó van a boltban, akkor egy banán mellett kiválóan érlelhető, mondjuk, egy nap alatt megfelelő állagú lesz. 

Első lépésként megsütöm a Hokkaido tököt. A japán tök néven is ismert zöldség édesebb és könnyebb húsú, jóval kisebb méretű, mint a sima sütőtök. Nem kell kikanalazni a héjából, mert a héjának is annyira könnyű a szerkezete, hogy fogyasztásra is alkalmas, csak alaposan meg kell mosni előtte (én egy kefével szoktam súrolni). Nagyon szeretem, igazából egész tökszezonban inkább ilyet veszek otthonra. Ha megsült a tök (nem kell barnára sütni, elég mérsékelten, szép pozsgásra), kihűtöm, majd kis kockákra vágom a salsámhoz.

Ezután apró kockákra vágom a mangót és az avokádót, majd kicsi citrommal meglocsolom, hogy ne barnuljon meg. Fontos, hogy ne törjem össze nagyon, mert akkor szintúgy barna lesz. 

Olívából, sóból, borsból, csiliből és egy fél citrom levéből öntetet készítek, amibe aprítok egy kis koriandert is. Ezt öntöm a salsámhoz, és összekeverem, kicsit félreteszem. 

Amíg összeérnek a salsa ízei, addig kevés olajon és fehérborban megpirítom a rákfarkakat. Aki szereti a csípőset, ehhez is adhat egy kis csilit. 

Ha mindennel megvagyok, akkor egy kis salátástányérba kanalazom az avokádós, mangós alapot, és ráhelyezem a rákfarkakat. 

És már kész is. 

Fetás Hokkaido-saláta tökmaggal

Hozzávalók:

– ½ db Hokkaido tök
– 10 dkg feta
– natúr tökmag
– olívaolaj
– só és bors

Elkészítése:

Az összes közül ez a legegyszerűbb recept. Mily meglepő, szintén azzal kezdem, hogy megsütöm a tököt. Szép pirultra, mondjuk, én imádom, ha égettebb az alapanyag. 

Ha megvan a tök, kihűtöm, mint ahogy a mangós salsánál tettem. Érdemes egyébként egy nappal korábban elkészíteni. Simán a konyhapulton hagyható éjszakára, semmi baja nem lesz. 

A tököt nagyobb kockákra vágom, és egy mélytányérba kanalazom. Egy kis tálba olívát öntök, sózom és borsozom, majd alaposan összekeverem, és ráforgatom a Hokkaidóra. A tetejére fetát morzsolok, és natúr tökmagot pirítok. 

Annyira finom, egyszerű és tápláló, hogy te sem fogsz leakadni róla. 

Szentesi Éva

A fotók a szerző tulajdonában vannak