Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Baromfi Termék Tanáccsal karöltve indítana tanfolyamokat, ahol „a higiéniai követelményeknek való megfelelésben segítenék a gazdálkodókat újdonságokkal, információkkal, hogy megelőzzenek egy újabb madárinfluenza-járványt” – fogalmaz az Index, és én ezzel 120 százalékig egyetértek. Tegyük a szívünkre a kezünket! Vajon Mari néni tudja, hogyan előzze meg a bajt? Mit tegyen, ha lesújtott a betegség? Hogyan kell etetni ezeket a jószágokat? Vajon megfelelő a takarmány összetétele? Mind-mind tanulandó! Mint lelkes amatőr, összeírtam, mit is taníthatnának az iskolában. 

Első óra: tyúkól készítése maradék faanyagokból 

Első, bevezető óránkon játékos formában ismerkednek meg egymással a gazdálkodók. Számba vesszük az állományokat, majd a diákok tudását rövid teszttel mérjük fel. Az óra második felében a tyúklétra elkészítését ismerteti az előadónk, és felhívja a figyelmet azokra technológiai veszélyekre, amiket el lehet követni az építkezés során. 

Második óra: a baromfivásárlás 10 aranyszabálya

Honnan, milyet, mennyi idősen? Megannyi kínzó kérdés, és akkor még nem beszéltünk a saját keltetésről, ami a középfokú tanfolyam témája lesz. Mert nem mindegy, hogy egy liba vagy kettő, hogy tojóhibrid, vagy vegyes hasznosítású. Tények és tévhitek a vásárlásról – hogyan vágnak át a kisállatpiacokon. Gyakorlati foglalkozás és drámapedagógia egyben. 

Harmadik óra: ilyen mozdulatokkal szórd a baromfi elé a kukoricát

A meghívott vendégelőadó, özvegy Kiss Kálmánné segítségével lehet gyakorlatban is ellesni a helyes mozdulatot, melynek során a baromfi táplálkozási igénye kielégítésre kerül. Az óra első felében szó esik a darált és egész kukorica egyes fajokra gyakorolt hatásáról, a borsós dara és a vegyes kevert különbségéről, míg az óra második felében intenzív munka veszi kezdetét. Kérjük a diákokat, kötényt hozzanak magukkal! 

Negyedik óra: a tojás megtalálása és helyes tárolása

Az óra egy részében a baromfik lelkivilágának kiismerésével foglalkozunk, az oktató megismerteti a diákokat a legtipikusabb búvóhelyekkel, és azok felfedezési lehetőségeivel. Gyakorolni fogjuk a megfelelő tojókosár elkészítését, az egyes típusok előnyeit és hátrányait figyelembe véve. A tárolás minden gazdálkodó számára elsődleges kérdés, ezért megvizsgáljuk, hogyan állapítható meg a tojásról, hogy friss-e, és demo tartóink segítségével lehetőség nyílik kipróbálni az egyes tartótípusokat. A feladathoz tojást biztosítunk. Az óra utolsó harmadában a pecsételésről lesz szó, ezt műanyag tojások segítségével igyekszünk megtanítani minden diákunknak. 

Ötödik óra: A róka és a nyest elleni védekezés lehetséges alternativái

Madárháló, kutyaszőr, tyúkketrec – a siker három titka címmel tart előadást vendégelőadónk Prof. dr. emeritus Kovács Kázmér a baromfitudományok ismerője. Interaktív előadásában szó lesz a róka felismeréséről, a nyest és a görény anatómiai eltéréseiről. Külön tömbben foglalkozunk a ragadozómadarak detektálásával és a veszélyzónák felismerésével. A tanfolyam után lehetőség nyílik kotorékeb bérlésre, kedvezményes áron. 

Hatodik óra: biztos vágás – tuti siker – tippek, trükkök, praktikák a profiktól

Utolsó óránkon az étkezési- és az egészségügyi vágással is foglalkozunk. Előadónk ezen alkalommal Szabó János lesz, aki a Bonafarm-csoport vágóhídtechnikai művezetőjeként dolgozik. Több mint 30 éves tudása révén bepillantást nyerhetünk a nagyipari és kézműves vágás közti különbségre, megismertetjük a halal- és a kóser vágás különleges szabályait, és az is kiderül, a balta vagy a kés a megfelelőbb eszköz-e a baromfi minél gyorsabb eliminálására. A feldolgozás módjairól pedig ismét özvegy Kiss Kálmánné fog beszélni, aki bemutatja, hogyan lehet konyhakésszé tenni tíz perc alatt bármilyen baromfit, hogyan kerülhető el a tolltokosodás problémája, és mitől nem vérzik be a hús. Kérjük erre az órára hozzon magával egy, azaz egy darab baromfit mely elérte a hathetes kort. 

Reméljük, minél többen választják iskolánkat, és hamarosan önt is tantermünkben köszönthetjük! 

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/FiledIMAGE