-

Itt a szerkesztőségben is megy mindig a feszkó, úgyhogy Fialával úgy döntöttünk, a feszültség levezetést és a habzsolást egy teljesen új szintre emeljük.

„Készítsünk pinyátát" - mondta csillogó szemmel. Challenge accepted!" - válaszoltam és belevágtam a projektbe.
De ácsi! Mi a frászkarika az a pinata (ejtsd: pinyáta)? Az amerikai filmekből nagy eséllyel már ismerős lehet számodra, ez az a papírmaséból készült party kellék, aminek a belseje édességgel és játékkal van töltve. Ezt szokta az ünnepelt szétverni a buli fénypontjaként, hogy kiszabadítsa a papírmasé szobor belsejéből az édességeket. Amennyire én - illetve az internet népe tudja - a pinyátatöréshez nem társul vallásos jelentéstöbblet, se egy mocskos történet, vagy egy izgalmas sztori. Egész egyszerűen, ha ünneplésről van szó, akkor szórakozásból elpüfölnek egyet. 

Előkészületek

A masészobrot többféleképp is el lehet készíteni, én most egy energia- és időspóroló módszert választottam, amit mindenki könnyedén követhet. Ehhez pedig a kulcs tapéta-, vagy szalvétaragasztó lesz, aminek pár órás száradási ideje kecsegtetőbb, mint a hagyományos csirízfőzős módszer, és a takarítással sem kell igazán bíbelődni.

Hozzávalók

  • lufi 
  • ecset 
  • tapéta- vagy szalvétaragasztó (5 réteghez kb 2-3 dl ragasztó kellett)
  • újságpapír 
  • egy tál víz
  • krepp-papír díszítéshez

1. Ragaszd a papírfecniket a lufira
Célszerű beolajozni a lufit, mielőtt neki mennénk a ragasztásnak, hogy a masézás végén könnyedén lecsússzanjon a lufiról a forma. Ha ezzel megvagy, a papír csíkokat fektesd a lufira és kend be ragasztóval. Annak érdekében, hogy szépen rásimuljanak a csíkok, érdemes őket előtte vízbe áztatni.


Összesen 5-6 papírréteget kell egymásra ragasztani ahhoz, hogy elnyerd az ideális formát. Még összetörhető lesz, de meg is tartja a belsejébe rejtett édességeket.

2. Dekoráció
Miközben szárad, addig készítsd elő a díszítést hozzá. A lufi formájából adódóan mi egy óriáseperre tettük le a voksunkat. De simán lehetett volna belőle ananász, vagy kis csúcsdíszek készítésével kilenc ágú csillagpinyáta. Ez utóbbit állítólag karácsonykor szokták készíteni, a kis Jézus jászolához vezető hulló csillag szimbólumaként. Azért meg kell adni, van humoruk.

3. Díszítés krepp papírral
Ha megvan az ötlet, akkor jöhet a díszítés! A következő dolgokra lesz szükséged: 

  • 1-1 guriga krepp-papír, több színben
  • filc 
  • zsinór

Vágd ki a formákat, majd miután megszáradt a masé, finoman lyukaszd ki benne a lufit, és erezd le. A leeresztett lufit könnyedén kihúzhatod az így képződött kis lyukon, ugyanitt dobhatod bele az édességet a masé belsejébe. Igény szerint tágítható ez a lyuk, csak a végén ne felejtsd el leragasztani! Teheted ezt akár masézással (úgy az igazi), vagy csak szimplán egy keményebb papírral és ragasztószalaggal. 

Ezt fogd és tekerd körbe zsinórral mielőtt elkezdenéd díszíteni, így szépen el lesz majd rejtve a zsineg, nem fog az epren ormótlankodni, mint valami fééresikerült kiskerti szadomazoparti. Ezt követően ragaszd rá a a krepp-papírt, először a tetejére a zöld leveleket, majd jöhetnek a rojtok. 


Minél sűrűbben, minél több rétegben viszed fel rá a krepp papírt annál szebb lesz, és annál kevésbé lesz szíved utána összezúzni. Ahogy nekem sem volt, így átadtam Borcsának a stafétát. 

Utolsó simításként én még rajzoltam rá kis fekete pöttyöket, hogy megkapja eper jellegét, majd megadtam a jelet Fialának, hogy jöhet a furkósbottal.

Miután felragasztottad a rojtokat, fellógatva egy picit hagyni kell száradni, aztán jöhet a bunyó. Borcsa az alkalomhoz illő, Sons of anarchy-t idéző szettben érkezett ma az irodába, hogy aztán elagyabugyáljon egy... epret. 

Így nézett ki pontosan a nagy pillanat. Legközelebbi pinyátánk háromszor nagyobb lesz, hogy mindannyian játékidőhöz jussunk. 

Nagy nehezen, de végül csak sikerült az édességet megszereznünk. 

Bár nem az én szakmám, de halkan megjegyzem, szerintem be kéne vezetni a HR-eseknek minden cégnél ezt a stresszoldó módszert. Csapatépítésre, mediátor helyett, esetleg sikeres üzletkötések után - időtálló módszer minden alkalomra.  

Szőcs Lilla

A képek a szerző tulajdonában vannak