b12

Protestánsként nőtt fel a katolikus Írországban, ének- és zenei tudás híján punkzenekart alapított a haverjaival, hogy aztán kerek negyven év alatt hazájának legkeresettebb exportcikkévé váljanak, őt magát pedig hivatalosan is a világ egyik legjelentősebb véleményvezéreként tartsák számon. Persze nem ezek azok a dolgok, amelyek miatt megremegett a lábam, amikor az elmúlt ősszel kétméternyi távolságról csodálhattam ezt az alig 168 centiméterre nőtt, sárgára festett hajú, öregedő rock-ikont. Be kell látnom, ha nem volna negyven éve ugyanaz a nő mellette, akkor én sutba dobnám az összes házasságellenes szólamomat, és bizony elsőre igent mondanék neki.

b13

És akkor most jöjjön a nyolc ok, ami miatt habozás nélkül hozzámennék Bonóhoz!

1.

Hűséges pasi? Mi, hol? Azonnal hozzá kell menni! Ez a fickó 16 évesen ismerte meg későbbi feleségét, Alit, és bár akkor és azóta is ragadtak rá a csajok, és hát hírbe hozták Penelope Cruzzal és Andrea Corr-ral is, kettejük szövetsége negyven éve atombiztos. Csakúgy mint a U2-val. Nem sok olyan rockzenekart találunk, amely a kezdetektől hajszálpontosan ugyanabban a felállásban zenél, és nem ölték még meg egymást. Sőt. Ezek még nyaralót is egymás mellett vesznek!

b1

2.

A barátság szent számára (amúgy nekem is, Bono, vegyél feleségül!).  A legjobb barátait ötven éve nem cserélte le, vagyis gyerekkora óta ugyanaz a hat-hét ember a legközelebbi szövetségese, és ezen semmit nem változtatott, hogy a Bono név épp egy idétlen kinézetű punkot vagy a világot megmentő milliárdost takar.

b2

3.

Mert leírhatatlanul viccesen tud kinézni. Fiatalon és néha most is, de ezzel együtt imádnivaló. A frizurája a hetvenes-nyolcvanas években olyan volt, „mintha egy mókus támadta volna meg hátulról", vagy: „mintha egy borz és egy puhatestű törvénytelen gyermeke volna". És ezeket mind ő mondta magáról. Egy férfi, aki tud röhögni magán – mondd, hogy te nem mennél hozzá!

b4

4.

Mert egy tesztoszteronbomba. Oké, ha az elmúlt években készült képeken nézegetem, mostanában nekem is inkább a nagymamámat idézi, na de az arénában! Fogalmam sincs, mit tud ez az apró ír, de bugyi szem nem marad szárazon, amikor végigvonul a kifutón, és ha a szájához emeli a mikrofont, akkor garantáltan véged van. És hát nézd meg ezt a csípőmozgást… na.

b5

5.

Mert képes elfelejteni a saját maga által írt számok szövegét. Akkor is, ha harminc éve énekli. Egyébként egyszer elfelejtette a felesége születésnapját. De baromira ért a kiengeszteléshez, megírta neki a Sweetest Thing című számot, és leforgatták hozzá egy Sorry feliratot a homlokán viselő elefánt szupportálásával a világ egyik legviccesebb klipjét. Ah, nem is érdekes, mikor van a születésnapom! (de azért: július 22. biztos, ami biztos.)

b6

6.

Mert egy született agresszor, aki a világbékéért harcol.

Bono nem csak kívülről nézve ellentmondásos. Amikor valaki úgy szólította meg: „légy üdvözölve, béke harcosa!", Larry (a U2 dobosa) csendben nevetgélt, és azt mondta: „szerencséd, hogy nem fejelt le”. Bono teljesen tisztában van azzal, mennyi feszültség dolgozik benne gyerekkorától kezdve, de sosem félt velük szembenézni. Sőt, mintha mániákusan forgatná fel a köveket a saját sötét erdejében, nem félve attól, milyen rémségekkel kell majd találkozni alattuk. Nem, egy ilyen emberrel nem könnyű együtt élni. És mégis. Ez a valódi bátorság, és melyik lány ne vágyna arra, hogy egy igazán bátor férfi válassza hitveséül? Na, ugye, hogy... ugye?

b7

7.

Mert mániákusan küzd az AIDS-mentes generációért, Afrikáért, az alapvető emberi jogokért a világ minden országában. Ezt mondta egyszer: „Számomra sokkal egyszerűbb lenne a kordon mögött állni zsebkendővel az arcom előtt; sokkal jobban nézne ki ez egy rocksztár önéletrajzában. De én ennél többet is tehetek, mert bejutok a Fehér Házba és beszélhetek azzal az emberrel, aki szerintem meghallgat, meg akar hallgatni ezekről a problémákról." Lássuk be, ő az egyetlen, aki gázos politikusok kezét rázva is szexi tud maradni. És szerepelt a South Parkban, ez ám a rock and roll!

b8

8.

Mert úgy énekel, mint ahogy Krúdy ír (mármint Krúdy magyar, és Bono ír, de Krúdy úgy ír, ahogy Bono... Na, mindegy.) Gordonkázik. Lehet, hogy nem ő minden idők legjobb hangú énekese, de minden érzelem a szívedig hatol, miközben hallgatod. Ismered az All I want is You-t, amit a feleségének ajánl minden koncerten? Hát, ha meghallgatod, akkor a felesége akarsz lenni. Azonnal.

b10

Isten éltessen sokáig, darling! És legközelebb bátran tedd fel a kérdést!

b11

Prónay-Zakar Gina

Kiemelt képünk a szerző tulajdonában van.