„Seneca vagyok, hallasz?”

A floridai Orlando városától mintegy ötven perc autóútra található Cassadaga városkában van a Cassadaga Spirituális Tábor, és ez a spiritualizmus követőinek valódi központja. Itt élnek azok az emberek, akik hiszik, az élet folytonos, és a lélek nem szűnik meg azzal, hogy a test meghal, hanem tovább él, és egyes ilyen adottsággal megáldott emberek tudnak velük kommunikálni.

A tábort 1894-ben alapította George Colby, akit állítása szerint egy szeánszon egy Seneca nevű szellem vezetett rá arra, hogy létre kell hoznia egy spirituális közösséget. A hívők szerint a spiritualizmus nem csupán hit és filozófia, hanem tudomány is, mert „kutatja és elemzi a szellemek megnyilvánulásait”.

spiritualitás közmédia Cassadaga
Kép forrása: Getty Images/ Education Images / Contributor

Mi van Cassadagában?

A kisváros bevételei nem meglepő módon a lelki útmutatást, megnyugvást, az elhunyt szeretteiket kereső emberek odalátogatásából származnak, így az egyébként festői helyen számos olyan üzlet található, amelyben különböző, a spiritualitáshoz kapcsolódó tárgyakat lehet kapni – például tarot-kártyát és kristályokat. Ezen felül van könyvesbolt, étterem és természetesen egy kísértetjárta hotel is ajándékbolttal a hallban, amiben különböző médiumok szolgáltatásait lehet igénybe venni.

És bár hivatalosan nem vezetnek statisztikát a látogatókról, a helyiek szerint évente körülbelül 15-17 ezer ember érkezik Cassadagába a világ minden tájáról. „Sokszor az emberek iránymutatást és gyógyulást, és tragikus helyzetek lezárását keresik itt – mondta a CNN-nek Deb Jordan médium. – Azt látom, hogy amikor olyan információkat osztunk meg a vendégeinkkel a szeretteikről, amikről egyértelműen felismerik, hogy a hozzátartozójukról van szó, az valóban lenyűgözi őket, mert megértik, hogy szeretteik tényleg körülöttük vannak szellemként.”

spiritualitás közmédia Cassadaga
Kép forrása: Getty Images/ Education Images / Contributor

Különleges atmoszféra

Ám nem mindenki azért érkezik Cassadagába, hogy spirituális élményben legyen része. A CNN-nek nyilatkozó német masszőr, Felicitas Schroeder a kislányával látogatta meg a városkát annak szépsége és nyugalma miatt. „Jó érzés itt lenni. De nem hiszem, hogy fel fogok keresni egy médiumot. Ha egyedül jöttem volna, órákig csak ücsörögnék itt” – mondta.

Azonban hiába vannak, akik nem a spiritualitás miatt mennek Cassadagába, Richard Russell helyi médium és gyógyító szerint így sincsenek elegen ahhoz, hogy kiszolgálják az oda érkezők generálta keresletet. Állítása szerint ez azért is lehet, mert alaposan megválogatják, hogy kit fogadnak be, sokan próbálkoznak olyanok is ugyanis, akik Russell szerint nincsenek birtokában a spiritualitás ajándékának. 

A 2006 óra Cassadagában élő Deb Jordan szerint, sok félreértés van a városka körül. „Az emberek Cassadagát rémisztő helyként vagy kísértetvárosként képzelik el – mondta. – Médiumként én nagyon szent és gyönyörű helynek látom.”

A város egész évben látogatható, de természetesen halloweeneste a legnagyobb a forgalom.

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Olivier CHOUCHANA / Contributor

Dián Dóri