Egy-két kedves kommentelő rögtön az elején megerősítette, hogy a mogyoróvaj egyébként tényleg jó zellerrel, még az endokrinológusok is ajánlják egészséges nasi gyanánt, de akár karalábéval, vagy zöldalmával is kiváló.

Aztán elkezdtek záporozni a kommentek, hogy mennyien szeretik a mekis sült krumplit fagyival, vagy a bundás kenyeret porcukorral, esetleg a májkrémet kaláccsal. Itt még kicsit csalódottan pörgettem a válaszokat, mert hát ki nem szereti ezeket? Ezek a furcsaságok mára gyakorlatilag kommersz párosítások lettek.

De egyszer csak beindult a cunami. A gyűjtésnek három kiemelkedő nyertese volt, amelyek a legszürreálisabb párosításokban jelentek meg, akár egymással is.

A lekvár, a nutella és a felvágott, úgy tűnik, MINDENNEL és BÁRMIVEL fogyasztható.

És most nem túlzok. Egy ponton csakugyan elgondolkodtam, hogy a beküldött válaszokat emberek tényleg megették valaha, vagy csak nagyon meredek tripre kerültek egy-egy befüvezett éjszakán, ne adj’ isten, valaki viccnek gondolja a gyűjtésemet, és trollkodik. Ha pedig ezeket tényleg rendszeresen fogyasztják  ne is erőlködjünk semmiféle eufemizmussal –, hogy lehetséges, hogy nem jön rájuk a cifra fosás?

Ez másban is megfogalmazódhatott, míg ugyanis valaki az ízlését magyarázva azt bizonygatta, hogy esküszik, nem terhes, addig egy feleség így írt:

„A férjem a kakaós palacsintába tejfölt tesz, és nem fossa ki!”

Ez mindenképp elismerésre méltó, de végül is a kakaó és a tejföl tulajdonképpen még egészen vállalható kombináció, nálunk legalábbis bevett dolog volt a túrógombócra baracklekváros tejfölt tenni. De apropó lekvár! Mint kiderült, az egyik legsokoldalúbb alapanyag. Mutatom a legvadabb párosításokat:

  • baracklekváros kenyér lila hagymával;
  • virsli lekvárral;
  • fokhagymával bedörzsölt, lekváros pirítós;
  • itt már eggyel nő a tét: fokhagymás tócsni lekvárral;
  • zsíros kenyér lekvárral, és valaki még savanyú uborkával is megküldi;
  • lekváros kenyér csípős kolbásszal;
  • májkrémes-lekváros kenyér;
  • tepertős pogácsa szilvalekvárral;
  • lekváros rizs;
  • tepertő lekvárral;
  • parenyica szilvalekvárral;
  • sertéspörkölt házi baracklekvárral;
  • lekváros kenyér juhtúróval és lila hagymával;
  • burgonyakrokett baracklekvárral;
  • lekvár szalámival.

Nos. Mindenkinek hagyok időt, hogy ízlelgesse, esetleg összeüsse a fenti fogásokat. 

via GIPHY

A következő népszerű édes kence a nutella volt, amit ezentúl talán csicskaságnak is érzek majd csak simán a palacsintába tölteni.

A válaszok között ugyanis felbukkant a mekis sajtburger, a lila hagyma, a vaszabis chips, a szalámi, a kígyóuborka-szeletek és a mustáros pirítós is, mind-mind nutellával megkoronázva.

Nyami. 

A következő népes tábort azok tették ki, akik valamilyen húskészítményt továbbgondolva indultak el a fúziós konyhaművészet irányába, többségük pedig egyáltalán nem tart attól, hogy egy dietetikus rosszallóan nézne a vacsorájára. A görögdinnye kenyérrel szintén klasszikus párosítás, valaki azonban biztos, ami biztos alapon még szívesen majszol hozzá egy kis szalonnát, ha esetleg még kalóriadeficites lenne az amúgy sem diétás fogás. A zsíros kenyér valaki szerint remekül harmonizál a banánnal, a kakaós kalács vagy a háztartási keksz a téliszalámival, a mézes kenyér a kolbásszal, esetleg a citromos túró a párizsival.

Az igazi gourmet-k ajánlásával a vállalkozó kedvűek kipróbálhatják a kakaós csigát nosztalgiapárizsival (vegák humusszal), esetleg a gofrit májkrémmel.

Aki viszont csak simán a májkrémre menne rá, próbálkozhat magában kecsappöttyökkel (sic!) megspékelve, esetleg mézzel együtt kenyérre kenve, egzotikus kalandoroknak pedig kivivel javasolt a fogyasztása.

via GIPHY

A Túró Rudival töltött kifli szintén népszerű reggelinek és tízórainak bizonyult, erről én ugyan még soha életemben nem hallottam, de ezt a gyűjtés végére már csak a saját szegénységi bizonyítványomnak tulajdonítottam.

Miután kiderült, hogy a virslit is lehet lekvárral enni, világossá vált, hogy ketchupot, mustárt és majonézt viszont sokkal eredetibb minden máshoz fogyasztani, mint virslihez. A krumplis tésztához a cukor is passzol valaki szerint, de még jobb, ha van hozzá ketchup. A túrós tészta ketchuppal ÉS mustárral javasolt egy kommentelő szerint, a káposztás tészta cukorral semmi extra, na de mustárral! A bundás kenyér szintén,

a húsleves, a kürtőskalács ketchuppal a legjobb, a tepertő pedig majonézzel

a határozottan nem reprezentatív felmérésem szerint. 

Képzeletben már mindenki maga is tunkol, tudom én! 

Ha valaki még egy kis utolsó löketre vágyik, hogy kerítsen a hűtőből valami finomságot, javaslom a tejfölös töltött káposztát barackbefőttel, a meggyszószt kovi ubival vagy a mákos tésztát kovászos uborkával.

Mit is írhatnék zárásként? Mindenkinek nagyon jó étvágyat kívánok, és ne habozzatok megírni a ti kedvenceiteket kommentben!

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / master1305

Krajnyik Cintia