Értelem, érzelem és munka

Emmát a Radio Times podcastjában kérdezték a film kapcsán (amelyről ITT írtunk korábban), hogy mit gondol a szerelemről, és ő nem valami maszlaggal jött:

„Fontos tudni, hogy a romantikus szerelem egy mítosz, éppen ezért meglehetősen veszélyes is lehet.

Amikor a szerelemről hallunk, azt mindenképp nagy adag fenntartással kezeljük, mert alapvetően fontos lenne, hogy észszerűen gondolkozzunk róla és a fejlődéséről.

A hosszú távú kapcsolatok ugyanis rendkívül bonyolultak, és rengeteg nehézség van bennük. Szóval, ha valaki arra számít, hogy egyszer csak eljön az »és boldogan éltek, míg meg nem haltak«, az nagyot fog csalódni.”

És Emma már csak tudja, hiszen 1995-ben éppen válófélben volt Kenneth Branaghtől, amikor az Értelem és érzelem forgatásán találkozott Greg Wise színésszel, akivel azóta is együtt vannak. Greg segített neki újra megszeretni önmagát, mert a válása idején nem volt túl jól: „Minden olyan érzés, hogy szerethető vagy szeretetre méltó ember vagyok, teljesen eltűnt” – mesélte jóval később.

Azóta együtt vannak, bár sok év után házasodtak össze, és még azelőtt született egy lányuk, később pedig örökbe fogadtak egy tragikus sorsú ruandai származású fiút. Bár Thompson egyszer egy interjúban azt mondta, hogy szerinte minden házas ember profitálna abból, ha marriage sabbaticalra mehetne időnként, vagyis szabadságra a házasságból. 

házasság szerelem Emma Thompson Igazából szerelem
Greg Wise és Emma Thompson - Forrás: Getty Images/Roy Rochlin

Igazából szerelem?

Thompson azt mondja, nagyon sokat tanult az első házasságából, ami hat évig tartott, és elég nagy visszhanggal ért véget, mivel volt férje rendszeresen csalta, többek között Helena Bonham Carterrel. Akkor mindketten szupersztárok voltak, sőt, Emma karrierje éppen óriási felívelésbe kezdett, így aztán a bulvársajtó sokat foglalkozott velük. Később azt nyilatkozta, hogy olyanok voltak, mint két felajzott homár, akik egymást gyilkolták. Bár volt idő, amikor a való életből merített ihletet a színészethez, mára erről leszokott, de néhány éve elárulta, hogy ezek az élmények segítették hozzá, hogy olyan felejthetetlenül formálja meg az Igazából szerelem megcsalt feleségét: „Az a jelenet, amikor a karakterem az ágy mellett áll és sír, olyan, amin szinte mindenki átesett egyszer az élete során.

Nekem is nagyon összetört a szívem annak idején egy hasonló helyzetben, így pontosan tudtam, milyen érzés megtalálni azt a nyakláncot, amelyet nem nekem szántak. Persze nem pont egy nyaklánc volt, de az érzés ugyanaz.”

Később egy másik interjúban még több részletet árult el a fájdalmas tapasztalatairól a megcsalással kapcsolatban: „Kőkemény gyakorlatom volt abban, hogy sírjak a hálószobában, aztán kimenjek, és jókedvűnek tűnjek. Olyankor összeszedtem a szívem darabjait, és beraktam egy fiókba.”  

 

Ma azonban már egyáltalán nem haragszik egykori „riválisára”, Bonham Carterre: „Nem ragaszkodhatsz a múltbeli sérelmeidhez, értelmetlen. Nincs is rá energiám… Helenával évekkel ezelőtt békét kötöttünk… ő egy csodálatos nő.”

Ti mit gondoltok a nagy romantikus szerelemről és az örökké tartó boldogságról? Igaza van Emmának?

(Itt kell megjegyeznünk, hogy Emma Thompson kalandos életéről és csodálatos egyéniségéről már többször írtunk, Gyárfás Dorka a 60. születésnapján szedte össze, hogy miért imádja – például azért, mert mindig tudja minden egyes stábtag nevét, de közben bármikor hülyét csinál magából full sminkben és estélyiben, ha egy jó poén úgy kívánja –, én pedig egy óriási életútinterjút szemléztem néhány hónapja, amiben a gyerekkora, a kanyargós szakmai útja és persze a házasságai is szóba kerültek.)

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ Sebastian Reuter

Tóth Flóra