Tárgyak, amikről nem gondolnád, hogy a balkezesek esküdt ellenségei

Vannak az életünknek meglepő kihívásai. Nálam például az első helyen a konzervnyitó áll – máris megmutatom, hogyan használom:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tóth Flóra ✨ (@girlzonboard) által megosztott bejegyzés

De vannak alattomosabban zavaró tárgyak is, amikről nem feltételeznéd kapásból, hogy kihívások elé állítanak:

  • a csőrös merőkanál; 
  • a mérőpohár, aminek a fogantyúhoz képest balkezesként a „rossz” oldalára van felfestve a számozás;
  • a huncut hámozó, aminek csak az egyik oldala éles, így balkezesként csak magadtól el tudsz vele hámozni;
  • de létezik füles utazópohár is, ami ugye nem kedvez a balkezeseknek, ha ugyanis bal kézzel fogják, akkor nem tudnak inni belőle, hiszen a túlsó oldalon van a lyuk;
  • személyes kedvencem az a kétujjas fogókesztyű, ami teljesen szimmetrikusnak tűnik – ám a forróságálló réteg csak azon az oldalán van, amit a jobbkezesek használnak (természetesen egyszer szétégettem egy ilyennel a kezemet);
  • ami talán meglepő lehet, az a ceruzahegyező (az én trükköm, hogy a hegyezőt forgatom, nem a ceruzát);
  • és a spirálfüzet (van belőle balkezes, de simán meg is lehet fordítani egy hagyományost, és fejjel lefelé írni bele);
  • a balkezesek örök kedvence: az írott szöveg elkenése minden menő (töltő vagy zselés) tollal és 2B-s ceruzával, és a mindig tinta- vagy grafitfoltos tenyéroldal.

grafitceruza nyomok a szerző tenyerének oldalán
Írtam egypár sort…

  • aztán vannak azok az ollók, amik úgy vannak kialakítva, hogy szépen rásimuljanak a jobbkezes használó ujjaira, balkezesként viszont iszonyú kényelmetlenek.

A legnagyobb nehézség számomra azonban nem is egy tárgyhoz kötődik, hanem egy szokáshoz: a kézfogáshoz. Hiszen én minden más helyzetben automatikusan a bal kezemet használom, az az ügyesebb, szóval evidens, hogy azt nyújtom előre. Csakhogy a kézfogás – ugye – jobb kézzel történik.

Így nekem minden bemutatkozásnál koncentrálnom kell, hogy a másik kezemet nyújtsam, mint amelyiket alapból tenném. Ezért sokszor arra már nem is jut energiám, hogy a bemutatkozás során megjegyezzem a másik nevét is, annyira figyelek arra, nehogy elrontsam a kézfogást. Ráadásul mindeközben valószínűleg nagyon hülye fejet vágok, ahogy magamban mondogatom, hogy „a jobb kezedet nyújtsd, a jobb kezedet nyújtsd”. Remélem, nem én vagyok a világ egyetlen balkezese, akinek ez nehézséget okoz. (Jobban érezném magam, ha sokan magukra ismernének, és jelentkeznének kommentben.)

Akkor miért nem jó mindenből balkezeset használni?

Nekem a balkezes olló tanította meg a balkezes tárgyak nagy csapdáját, amikor nyolcéves korom környékén kaptam egyet. Akkor már jó ideje életvitelszerűen aprítottam a világ papírjait – természetesen jobbkezes ollóval. És akkor kiderült, hogy

a balkezes olló nemcsak azt tudja, hogy a megfelelő módon simul a kezedre (pedig az szuper lenne), de a megszokotthoz képest a másik oldalon vág. 

Ez azért probléma, mert ebből szerintem egy verziót tudsz megszokni, tehát ha otthon balkezes ollót használsz, akkor mindenhol máshol rontod el a vágást a jobbkezes ollóval. Én ezért nem veszek a balkezes gyerekemnek sem kifejezetten balkezes tárgyakat, mert szerintem jobb alkalmazkodni a világban fellelhető tárgyak többségéhez. Kivétel ez alól a konzervnyitó, abból szerintem nem profitálsz semmit, ha otthon is egy jobbkezessel bénázol.

Plusz zsenge balkezes koromban megvettem méregdrágán egy szupergyorsan száradónak és balkezes-kompatibilisnek hirdetett töltőtollat, valamiért ugyanis mindig nagy vágyam volt töltőtollal írni. Lehet, hogy gyorsan száradt, de én még gyorsabban írtam, úgyhogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A balkezeseknek tehát marad a golyóstoll.

Vannak azért dolgok, amik megkönnyítik a balkezesek életét, különösebb erőfeszítés nélkül

A legtöbb telefon tud olyat, hogy „egykezes billentyűzet”, amit lehet balkezes módba állítani. Ez azért jó, mert így eléred az entert és a törlést egy nagyobb kijelzőn is. Az androidos telefonokon a főképernyőt is átállítja, és a balkezesek számára evidens lesz a hívásfogadás iránya is. Persze vannak olyan balkezesek, akiknek már túl késő ez a könnyítés, de azért szerintem érdemes kipróbálni.

Nekem óriási változást hozott az életembe, amikor a hagyományos egérről áttértem az érintőpad használatára (hiszen már évek óta laptopon dolgozik szinte mindenki), és soha nem jutna eszembe egeret dugni a gépembe. De sok balkezes szívesen egerezne a bal kezével: ezt a gépen a hardverek beállításai között pár kattintással meg lehet oldani, így az egér a bal kéznek kényelmes billentyűkiosztással működik tovább.

Ha hosszabban kell írnom, egy kis tapadásmentes post itet teszek a kezem alá, hogy ne kenjem szét az irományomat és össze a kezemet, 

de egyébként ha elforgatod a papírt, akkor a kezed a szöveg alá kerül, és nem kenődik el annyira.

Az is jó trükk, hogy mindenhol igyekezz a leginkább bal oldalra ülni, hogy lehetőleg senkivel ne érjen össze a könyököd evés vagy írás közben.

De én alapvetően azt gondolom, hogy balkezesnek lenni néha kihívás, néha tényleg balesetveszélyes, de amúgy nem túl jelentős dolog. Ha pedig az egyszerűségre törekszünk, és nem hagyunk vagyonokat a balkezesek boltjaiban (vannak ilyenek), csak néhány tényleg fontos dologból szerzünk kézre állót, akkor esetleg az is megtörténhet, hogy bizonyos dolgokban ügyesedik a jobb kezünk. Ez sosem árt, hiszen van, amiből nem is lehet balkezes verziót választani, ilyen például az autó – kivéve persze, ha olyan országba mész, ahol bal oldali közlekedés van, ott pont a jobbkezesek küszködhetnek.

Ti, akik szintén balkezesek vagyok, hogy álltok a tárgyakkal?

Tóth Flóra