„A hétfőknek opcionálisnak kellene lennie”

Nem kell kizárólag Garfieldra gondolnod, ha hétfőfóbiásokat keresel. Elég csak beütni a hét első napjának nevét a Google-ba és már záporoznak a viccesen gyűlölködő idézetek és az elviselésére buzdító motivációs tanácsok: 

„Ha a hétfőnek arca volna, én jól beverném!” 

„Őrizd meg a hidegvéred, és csinálj úgy, mintha nem hétfő lenne.”

„Kedves hétfő! Téged még anyád se szeretett!”

„Kevesebb hétfőt, több nyarat!”

„A hétfő túl szörnyű ahhoz, hogy elpazarold rá életed egyhetedét!”

„A legrövidebb horrorsztori: a hétfő.”

via GIPHY

De mi az oka valójában, hogy sokan ennyire nehezen vágunk bele a munkahétbe, aminek szegény hétfő lesz az áldozata?

„Az élet sokkal inkább hétfő reggel, mint szombat este.” (Godfried Bomans holland író)

Az egyik oka az, hogy hétvégén tovább alhatunk, és később is fekszünk le, mint hétköznaponként szoktunk, ami viszont épp elég arra, hogy felborítsa az alvásciklusunkat, kicsit ahhoz hasonlóan, mintha más időzónába utaztunk volna. És ha ez a rövidke, ám rendszeres „jetlag” önmagában nem lenne elég, még a testsúlyunk is ilyenkor hajlamos megnövekedni, hiszen, ha hétköznap meg is tudjuk állni, hogy az estét ne pár pohár borral és egy finom, kiadós vacsorával zárjuk, péntek, szombat esténként jóval nagyobb a kísértés (állítólag. Én persze nem tudhatom!).

Az is megnehezíti a hétfőket, hogy a kétnapos szünet után, ha minimálisan is, de újra kell építenünk a kapcsolatot a kollégákkal, illetve bebiztosítani a pozíciónkat a rendszerben, ez a kvázi kötelező jellegű cseverészés, pletykálkodás (azaz társasági kurkászás) pedig sok esetben inkább terhes, mint örömteli.

A hétfői munkakezdés ráadásul stresszel is jár, nem csoda, ha a kutatók szerint hétfőn a legtöbbünknek magasabb a vérnyomása, és többen is kapnak ilyenkor szívrohamot, mint a hét többi napján, és úgy általában többen is betegednek le. Mindennek a tetejébe az emberek fele rendszeresen el is késik a munkahelyéről hétfőnként.

via GIPHY

„Karácsonykor könnyű szeretni, de mi van azokkal a sokszáz hétfőreggelekkel?” (Parti Nagy Lajos)

Ezek fényében aztán igazán nem csoda, hogy

egy brit felmérés szerint a legtöbb szigetlakó hétfőnként egészen 11:16-ig képtelen elmosolyodni (és kiindulva az angol fapofa sztereotípiájából ez a vigyor 11:16 után sem lesz különösebben látványos).

Egy 2011-es vizsgálat szerint az átlagember hétfőnként 34 percen keresztül sóhajtozik és panaszkodik összesen, míg a többi nap csupán 22 percet tölt siránkozással.

via GIPHY

A hétfő olyannyira utálatos egyesek szemében, hogy még a gyilkosságtól sem riadnak vissza, csak hogy levezessék a feszültséget. Ez történt legalábbis a 16 éves Brenda Spencer esetében, aki 1979. január 29-én lövöldözni kezdett a házából a szemközti iskolára, amely során nyolc gyereket megsebesített, és két felnőttet meg is ölt. A kérdésre, hogy mi vezette erre a szörnyűséges tettre, csak annyit válaszolt: „Utálom a hétfőket.” (Mint a legtöbb hasonló esetben, amikről mi is írtunk többek között ITT, Brenda gyerekkora is szörnyű volt, és inkább az elszenvedett traumák és sérülések okolhatók a tragédiáért, mint a szerencsétlen hétfő.) Spencer egyébként idén szeptemberben szabadul a börtönből, remélhetőleg már nem pikkel egyik napra sem. Az eset megihlette a Boomtown Rats nevű együttest is, akik az I Don’t Like Mondays címmel emlékeztek meg az incidensről, bár az ő szövegükben így szerepel a refrén: „Utálom a hétfőket, legszívesebben lelőném az egész napot.” 

Rendben, ennyi dráma után lássuk: miért jó neked, hogy hétfő van? 

Még pont van három éved úgy igazán megszeretni a hétfőt, 2024-ben ugyanis átlagon felüli mennyiségű hétfőnk lesz, egészen pontosan 53 (ilyen utoljára 2012-ben, majd 2018-ban volt. Ugye, hogy fel sem tűnt? Hát persze, hiszen a szíved mélyén te is nagyon szereted a hétfőket!) Szóval lássuk, milyen kellemes dolgokat tartogat még e nap! 

 

Statisztikai adatok szerint a hétfők a legkevésbé esős napok. Ez persze nem azért van, mert szegény hétfő igyekszik meghúzni magát, ha már úgyis annyi gondot okozott, hanem valószínűleg az az oka, hogy hétvégén kevésbé szennyezzük a környezetet össztársadalmilag, mint a dolgos hétköznapok során.

Influenszerek és közösségioldal-rajongók figyelmébe: egy átfogó, 2013-as vizsgálat szerint hétfőn érdemes posztolni, ugyanis aznap sokkal nagyobb eléréseket lehet produkálni.

Kis szerencsével hétfőn nem kell délben az ételszállítós oldalakat bújnod az irodában, hogy aztán szomorúan magadba lapátolj egy lelketlen műanyag dobozos fogást, hiszen a hétvégéről rendszerint maradnak még finomságok, akár te főzted, akár az anyukád csomagolta el gondosan (egy jégkrémes dobozba, természetesen). 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kristóf Murányi (@kristof_muranyi) által megosztott bejegyzés

Ráadásul hiába a sok nehezítő körülmény, ha hiszed, ha nem, hétfőn vagy a legproduktívabb!

Úgy tűnik, az emberek mégiscsak szívesen durálják neki magukat a melónak hétfő reggel, ugyanis a munka dandárját (29 százalékot) ilyenkor végezzük el, míg pénteken már megy a rendszerszintű lazsálás (11 százaléknyi termelékenységgel). 

A hétfő a hét január elsejéje: ezen a napon sokkal többen tesznek szent elhatározásokat valamiféle életmódváltást illetően. Azaz: a hétfő az új élet hajnala, az egészséges élet nulladik kilométerköve, a te reneszánszod, amire majd egy nap meghatottságtól könnyes szemmel fogsz visszaemlékezni, mint a döntésre, ami mindent szebbé varázsolt. (Vagy nem… de akkor arra ott van a következő hétfő! Kész szerencse, hogy hétnaponta lehetőséged van egy szimbolikus kezdetre.)

Adatok szerint hétfő a legjobb nap arra, hogy tévét, számítógépet és más elektronikai dolgokat vásárolj, nagy eséllyel olcsóbban fogsz hozzájutni, mint pénteken. Állítólag autót is hétfőn érdemes venni: mivel az emberek java része hétvégére ütemezi ezt a nagyobb beruházást, ha te okosan szembe mész az árral, akkor hétfőn nagyobb esélyed van egy olyan kereskedőre, aki a kellő mennyiségű figyelmet és udvariasságot hajlandó neked szentelni.

Egyébként sem érdemes bedőlni a hétfő rossz píárjának, ugyanis semmivel nem érezzük magunkat rosszabbul hétfőn, mint a többi hétköznapon, ezt kutatások is igazolják.

Ám ha vissza kell emlékeznünk, melyik nap voltunk a legstresszesebbek, sokan a hétfőt jelölik meg lelki nyugalmuk dögkútjának. Ennek nagy valószínűséggel az az oka, hogy a vasárnap és a hétfő között sokkal nagyobb a különbség, mint egy hétfő és egy szerda között, így erősebb sokk éri a legszívesebben délig „büdöspizsamázó” szervezetet.

Mindenkinek további boldog hétfő(ke)t kíván,

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/vasakna