Ilyen az, amikor egy foodstylist elszabadul – 12 gyönyörű ételillusztráció Milutinovits Pankától
Mindig öröm látni olyan karrierutakat, mint amilyen Milutinovits Panka, a Hello, Garlic Insta-oldal alapítójáé, aki mert egy rettentően szürreálisat álmodni, majd az asztalra csapni, hogy márpedig ő teljesen a művészetnek szeretné szentelni az életét, és ételekből alkotna gyönyörű képeket. Az álmodás és az asztalra csapás között persze eltelt bő másfél év, ami tele volt gyötrődéssel, bizonytalansággal és útkereséssel. Ma már elmondhatja, megérte kockáztatni, több mint harminc receptkönyv őrzi a keze nyomát. Ismerjétek meg Milutinovits Pankát és alkotásait Szőcs Lilla tolmácsolásában.
–
A kreatív képek mellett, ha kell, táncoló kukoricavideókat készít ügyfeleinek, vagy francia drazséból alkot impresszionista képet, nem véletlen, hogy a nemzetközi oldalak is elég gyorsan felfigyeltek rá. Két kiemelkedő nemzetközi megjelenése is volt, ami jelentősen megdobta követőinek számát. Az egyik a Food52, ami egy hatalmas amerikai honlap, ahol recepteket osztanak meg, minőségi válogatott tartalmat adnak ki, és sokszor ők határozzák meg az ételtrendeket, amik később a Tasty-videókban és a közösségi felületeken keresztül lecsöpögnek hozzánk.
Illetve a Design Milk hatalmas, többmillió követővel rendelkező dizájnoldalára is kikerült Panka stop motion-videója, ami több mint félmillió megtekintésnél jár.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Panka mesterségének címere: foodstylist, vagy ha jobban tetszik: alkalmazott művész.
Foodstylistok munkájával találkozhatunk nagyjátékfilmekben, reklámfilmekben: sokszor ők tervezik meg az evős jeleneteknél az ételkompozíciókat – sokszor nem valódi alapanyagokból, hanem műanyagból, hiszen egy forgatási napon akár azt is el kell bírnia az ételnek, hogy húsz órán át a reflektorfényben álljon.
A foodstyling egy másik ágazatában – ebben dolgozik Panka – pedig valódi alapanyagokkal dolgoznak – szakácskönyvek, reklámok anyagait készítik el, akár ilyen magas minőségben:
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Geometriai játék az ételekkel
Térjünk vissza a kezdetekhez: hogyan lett Pankából önjáró művész? Nyolc éve Hello, Garlic néven kezdett el blogolni a tumblren, ez az ő játszótere, ahol geometriai játékot űz a darabjaira szétszedett alapanyagokkal.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Igénye van a mértani pontossággal megkomponált képekre, szereti megbontani a harmóniát valamivel, ami teljesen kilóg a kompozícióból. Aki ragaszkodik a szabályos geometriához, hogy semmi se lógjon ki a sorból, az lehet, hogy kiborulna a képeitől.
A maga nemében mindegyik kép meghökkentő, mégis jó bennük elmerülni és nézegetni őket. Mindezek ellenére állítja, ő nem éppen türelmes ember.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
„Annyira igyekszem, hogy tökéletesen a helyére kerüljenek az elemek, hogy néha órákra el tudok merülni bennük. Egy aprósütemény elkészítésétől viszont falra mászom. A munkám során azonban általában nincs ennyi idő pepecselni egy-egy kompozíció megalkotásával, egy nap alatt nyolc-tizenkét ételt is stylingolok, tálalok, kiválasztom hozzá a megfelelő kiegészítőket, itt sokkal gyorsabbnak kell lenni.”
A Hello, Garlic-on viszont nincs rohanás. Ilyen az, amikor egy foodstylist elszabadul.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Panka első szakmai elismerését akkor kapta, amikor a tumblr felkapta az oldalát. Olyannyira bejött a közösségi felületnek, amit csinál, hogy kiemelte a hét legmenőbb blogjai közé. (Persze ez még nem volt elég a kiugráshoz.)
A Pázmány Egyetem kommunikáció-magyar szakának elvégzése után – a kreatív szakmát elkerülve –, marketingesnek állt. Így emlékszik vissza ezekre az időkre:
„Teljesen rossz helyen voltam. Kiskoromtól képzőművész, kreatív szakember szerettem volna lenni. Azonban elsodort az élet ettől, és a marketingszakmában kötöttem ki.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Talán meglepő, de a baráti körömnek fogalma sem volt róla, hogy más érdekel, még akkor sem, amikor már blogoltam.”
Panka eleinte egy galériában dolgozott, később a civilszférában kötött ki. Egy alapítvány kampányait csinálta, akik a munkaerőpiacra való visszatérést segítették elő.
„Nem voltam benne egyáltalán jó, de szuper volt a csapat. Mindeközben rettentően nyomasztott az az érzés, hogy nem vagyok a helyemen. Ez volt az utolsó »rendes« munkahelyem. Miután megszűnt az állásom, másfél éven át kerestem melót. Gyötrelmes időszak volt, nem találtam munkát, nem tudtam, mit szeretnék magammal kezdeni, elvesztettem az önbizalmam.”
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Alkalmai munkákból élt: volt, amikor gyerekvigyázást vállalt, máskor rendezvényt szervezett.
„Közben a körülöttem lévő embereknél minden kerek volt. Amikor a másik ennyire nem találja a helyét, és csak gyötrődik, az a környezete számára is embert próbáló dolog.
Nagyon sokat számított, amikor kimondtam: nem tudom, hogyan, de váltani szeretnék. Nem tudom, hogy meg tudok-e élni belőle, de megpróbálom.
Nagyon mélyről jövő félelem és aggodalom volt bennem, hogy ki kell állnom emberek elé az elképzeléseimmel.
Az segített túllendülni, hogy addigra már annyira kétségbeesett voltam. Éreztem, hogy lépni kell. A blogom már elegendő energiát adott. Visszahozott valamit régről, ami nagyon mélyen bennem volt.”
Eljutni az első megbízásig
Végül Mautner Zsófi hozta meg számára az áttörést – Panka lett Zsófi soron következő könyvének foodstylistja.
„Mautner Zsófi már akkoriban is az első számú magyar gasztroblogger volt, akit régóta követtem, így neki küldtem el a blogomat. Megsütöttem az egyik receptjét, egy sajtos rudat, és ehhez készítettem egy gasztrofotót. Legnagyobb meglepetésemre válaszolt, és megkérdezte, közreműködnék-e a szakácskönyvében. Azóta pedig már nagyon sok könyvfotózáson vagyok túl.
Akkoriban még fotóztam és főztem is egyszerre, mára már a fotó részéről nagyrészt lemondtam. Nagyon nehéz egyszerre fotózni, styingolni és főzni – sokkal profibb a munka, ha mindenki megmarad a saját területén.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
„Csupán egy maroknyi ember van, aki tényleg ezzel keresi a kenyerét főállásban. A szakmán belül is elválasztanám a szerepeket, van, aki szakácskönyveknek, magazinoknak, bármilyen étellel foglalkozó cégnek a reklámanyagait készíti el, és van, aki filmforgatások ételjelenetein dolgozik, ez az, amire a legtöbben asszociálnak a foodstylinggal kapcsolatban. Egy forgatáson sokszor műanyagból készítünk el különböző ételeket: a sör habjának például meg kell maradnia több órán át. Ez egy teljesen más terület” – okosít ki Panka.
„Nincs éles a határ a kettő között, volt, hogy én is részt vettem olyan reklámfotózáson, ahol fogpiszkálókkal támasztottam ki a szendvicset, és milliméter pontosan kellett behelyezni a különböző alapanyagokat, de a munkám nagy részében teljesen természetes, ehető ételekkel dolgozom. Ha nem tökéletes az étel, kicserélem rajta az elfonnyadt rukkolát, vagy olajjal kenem meg a húst, hogy csillogóbb, vonzóbb legyen – ennyi a trükk.”
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Felépíteni egy kompozíciót
Egy jó kép elkészítése nem a piacon vagy a konyhapultnál, hanem a dekorációk összegyűjtésénél kezdődik. „A munkám nagy része a kellékek beszerzéséről, előállításáról szól: tányérok, poharak, textilek, hátterek elkészítése. Hogy a dekorációk ne köszönjenek vissza más anyagokban, kiegészítem bolhapiacos dolgokkal, újhullámos magyar keramikusok munkáival, sokszor tőlük kölcsönzök egy-egy darabot. A háttereket is sokszor én festem, több száz tányérom, textilem, edényem, poharam, evőeszközöm és egyebem van, amit az évek során gyűjtöttem össze.”
Panka a családi béke megőrzése érdekében egy dupla garázst bérel ezeknek a kellékeknek. A dekorációk elkészítéséhez múzeumokban és könyvekben talál inspirációt.
„Rengeteget járok galériákba és kiállításokra inspirálódni. Szeretem Orr Máté, Bozó Szabolcs, Csató Józsi munkáit. David Shrigley iszonyatosan vicces alkotásokat csinál, nagyon egyedi és szórakoztató. Illetve rengeteget olvasok, leginkább kortárs magyar írókat.
A szakmában nagyon tisztelem László Ági munkáit (Instagram nevén akpopi-t) és Filep Katát, aki virágstylist is.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A blogom a Hello, Garlic már egy sokkal elvontabb játszótér, mint amit az élelmiszeripar elbír, persze adódnak időnként kivételek. Nagy álmom, hogy egyszer szeretnék egy saját műtermet létrehozni, ahová visszavonulhatok, és egy saját kiállításra is vágyom ezekből a képekből, amik az oldalra születnek.
Az alkotásaimban arra törekszem, hogy a zöldség, gyümölcs felismerhető legyen, annak ellenére, hogy szétszedem darabjaira, majd egy geometrikus formát hozok létre belőle. Például almából egy Rubik-kockát.”
Egyik kép sem fotótrükkel készül, mindent Panka vág tűpontosra a konyhában, a kompozíció minden részét ő készíti el. Egyszer egy koponyát rakott ki francia drazséból, íme:
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
„Az igazi szerelem, amikor a férjed harmadszor rohan ki a boltba francia drazséért, hogy megcsináld a stop motion-videódat, amin épp egy koponyát raksz ki cukorkákból.
Viccet félretéve, szeretem a szó nemes értelmében egyszerű alapanyagokból például lilahagymából, körtéből vagy épp francia drazséból a legtöbbet kihozni.”
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
„A banán rendszeresen visszatérő alapanyag a képeimen. Az egyik kedvenc hozzávalóm, amiért holnap is visszanyúlnék: baromi jó a színe, és formailag is vicces.
Persze egy csillaggyümölcs is gyönyörű, de törekszem rá, hogy ne kivételezzek az alapanyagokkal.”
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Szőcs Lilla