– 

Egri csillagok és Tüskevár

„Szegény törökök nálam 30 évvel ezelőtt rekedtek meg Eger vára alatt, és ostromolják azóta is. Ezen a részen adtam fel. Az unokaöcsém és én a nagyihoz voltunk lepasszolva a nyári kötelezőkkel. Ő a Tüskevárat nyerte. Feküdtünk a régi domború dupla ágyon, aminek a rései pokróccal volt kitömve, és a legkisebb családtagnak kellett mindig a résben aludnia. Csak bámultuk a hőségben a légypapíros plafont. Egymást kérdezgettük, hogy ki hány oldalt haladt. Az ő nevében is bevallom, hogy sem a Tüskevár, sem az Egri csillagok nem került (teljes) elolvasásra.”

Biblia

„Azt hiszem, talán a Bibliával kapcsolatban mondhattam ilyesmit, de teljes egészében sosem olvastam. Nem vagyok én pap!”

Harry Potter

„Nem hiszem, hogy bármikor bárki rá tudna venni, hogy akár egy sort is elolvassak vagy egy képkockát is megnézzek a Harry Potterből. Köszönöm, hogy ezt elmondhattam, mázsás súly gördült le a lelkemről.”

via GIPHY

Kincskereső kisködmön

„Én nem hazudtam soha arról, hogy egy könyvet elolvastam-e, vagy sem. Szerencsére dogáknál, ha elolvastam a rövidített változatot, az pont elég volt. Az első kötelező olvasmányos élményem másodikosként a Kincskereső kisködmön volt. Ennél depisebb olvasmányt elképzelni sem tudok!

Komolyan, nyolcévesen kábé a negyedik oldalon már arról kell olvasni, hogy szegény kisgyerek meghal torokgyíkban? WTF?!

Nem is olvastam végig. Viszont Harry Potter-rajongó vagyok, nekem baromira tetszett!”

Jókai összes

„Jókai. Egy könyvét félig olvastam, a többiről pedig szemrebbenés nélkül állítottam, hogy perszeeee. Mondjuk, ha így lett volna, akkor nem tudtam volna állítani bármit is, mert belehaltam volna az unalomba.”

via GIPHY

Indul a bakterház

„Hát bevallom: az Indul a bakterház. Tudom, mindenki számára hallatlanul vicces és zseniális. Azt hiszem, ötször próbáltam elolvasni. Utoljára apu kedvéért. Teljes kudarc. Azzal viszont maximálisan egyetértek, hogy a A szürke ötven árnyalata és A katedrális dögunalom. Nem olvashatatlan, de kiszámítható és gyenge. Szerintem. És tudom, eretnekség, de a Varázshegyet is csak a 100. oldalig bírtam.”

Skandinávok

„Töredelmesen bevallom, nem olvastam semmiféle skandináv szerzőt, pedig ez most nagy divat, sőt nincs is semmiféle késztetésem, hasonlóképp a Harry Potter: bizton kijelenthetem, hogy soha az életben nem fogok HP-t olvasni. A Hiúság vásárát viszont többször is olvastam tinikoromban, és később is. A film köszönőviszonyban sincs a könyvvel. A Száz év magányt a 40. oldalnál abbahagytam. Meg nagyon sok alapmű kimaradt, de amúgy nem szoktam azt állítani, hogy olvastam őket.”

via GIPHY

Trónok harca, Rózsa neve

„Sosem kamuztam be, hogy olvastam. Mindig is bevallottam, hogy a Harry Pottert és a Trónok Harcát nem, és nem is áll szándékomban.

A „Rózsa nevét” csak azért szenvedtem végig, mert megvettem, és ez számomra olyan, mint az, hogy ételt nem dobunk ki.

De az első száz oldal maga volt a gyötrelem. Valamint Thomas Bernhard A mészégető című könyve volt az, amit laponként csapkodtam volna a falhoz. Vallatni lehet vele. Olvashatatlanságában is zseniális.”

via GIPHY

Sorstalanság

„amikor a Sorstalanságért Kertész Imre Nobel-díjat kapott, iskolában dolgoztam. A kolléganőim ódákat zengtek róla, gondoltam, elolvasom. Ötven oldalnál tovább második nekifutásra sem jutottam. Igaz, sosem mondtam nekik, hogy elolvastam, de azt sem, hogy nem.”

Elfújta a szél, Doktor Zsivágó

„Az én mumusom – és most nagyon nem leszek népszerű – Az Elfújta a szél és a Doktor Zsivágó. Mindkettő itt van a könyvespolcon, mindkettőt legalább hússzor elkezdtem, de egyiket sem olvastam végig.

Sőt: a belőlük készült filmeket sem láttam még soha végig!”

Micimackó

„Sosem hazudtam róla, de azért itt is bevallom: nem olvastam a Micimackót. Öt oldal után letettem és kész – átigazoltam Rejtőre és onnan Jókaira.”

via GIPHY

Száz év magánytól A szürke ötven árnyalatáig

„Én kizárólag az iskolai kötelezőkről hazudtam. De büszkén vállalom, hogy a Bánk bánról már nem is állítottam, hogy olvastam, mert annyira pocsék. Érdemes lenne egy »szégyellem, hogy elolvastam« listát is csinálni. Nekem A szürke ötven árnyalata lenne az élen. Borzasztó könyvek. (Igen, mindet olvastam.) Amúgy Márquez egyáltalán nem való mindenkinek, de az a »nem akarok hosszú, kimondhatatlan neveket megjegyezni« nagyon gyenge kifogás. Minden generációban ugyanazok a nevek térnek vissza, így kábé ötöt kell csak megjegyezni.”

Szőcs Lilla

Kiemelt kép: Getty Images