Az emberiség történetében már sokan vállalkoztak arra a feladatra, hogy megjósolják, pontosan mikor és miért toljuk el a biciklit. Voltak köztük önjelölt világvége-hírnökök és híres tudósok is, azonban – szerencsére – egyikük elmélete sem nyert bizonyosságot.

Huszonhárom évem alatt legalább hat-hét bejósolt világvégét túléltem már.

Ez a szám azonban csak a saját, privát becslésem, ugyanis lehetetlen összeszámolni, hogy csak az elmúlt években hány apokalipszist jövendöltek, amik most már tényleg, de tutira biztosan az emberiség vesztét okozzák. Persze ezek közül egyik jóslat sem jött be – ennek legkézenfekvőbb bizonyítéka pedig, hogy ez a cikk is elkészülhetett. Pedig pár napja, 2020. 02. 02-án elvileg megint mind meghaltunk. Aztán valahogy mégsem jött Jézus, sem az árvíz, sem egy pusztító aszteroida. Így vígan ülhetünk tovább a babérjainkon, várva az örök mennyek országát, az özönvizet, a második Nagy Bummot – kinek mi a szimpatikus. De addig is vigasztaljon a tudat, hogy az alábbi kilenc világvégét már túléltük.

1. Jézus ezredik születésnapi „bulija”

II. Szilveszter pápát 999-ben választották meg, de az újdonsült egyházfő nem jósolt hosszú karriert magának – és úgy összességében az emberiségnek sem. Úgy vélte, Jézus Krisztus születésének ezredik évfordulóján visszatér közénk, ezzel együtt pedig a civilizáció is elpusztul, és eljön az Isten országa. Talán nem nagy szpojler, ha elárulom, 1000. január elsején a hívők – és II. Szilveszter – által biztosnak vélt vég nem következett be. Ekkor a pápa korrigált: azért nem most jött Jézus, mert majd a halálának ezredik évfordulóján érkezik, 1033-ban. Persze akkor sem halt ki az emberiség, ezt a tévedését azonban II. Szilveszter már nem élhette meg, ugyanis harminc évvel korábban visszatért teremtőjéhez.

via GIPHY

2. A Halley-üstökös ciánfelhője

1910-ben Sir William Huggins brit csillagász kimutatta, hogy a Halley-üstökös csóvájában cián található. Több se kellett a francia szintén csillagász (és író) Camille Flammarionnak, az addig is meredek ötleteiről és jóslatairól ismert tudós egyből rájött, hogy ez a ciánfelhő fogja az emberiség végét okozni. Állítása az volt, hogy amikor a Föld 1910. május 18-án áthalad az üstökös csóváján, a bolygónkon élők mind meghalnak. A többek között űrlények földi tartózkodását bizonygató Flammarionnak elég sokan hittek, egyesek pedig azonnal meglátták a bizniszt az egészben: a mérgező felhőre immúnissá tévő tablettát kezdtek árusítani a hiszékeny és rettegő népnek.
Végül az egész történetből csupán az áthaladás volt igaz, azonban az emberek haja szála sem görbült aznap este.

via GIPHY

3. Elmaradt világvégéből új egyház

William Miller egy hétköznapi, istenfélő gazda volt, egészen addig, míg a Bibliát tanulmányozva rá nem jött, az Úr már régen kijelentette, mikor ér véget földi szenvedésünk, csak ezt az apró információt olyan ügyesen rejtette el, hogy ezidáig senki nem vette észre. Miller azonban megtalálta, és kihirdette 1843. április 23-ra Jézus második eljövetelét, amikor is Isten tűzzel tisztítja meg a világot. Híveket gyűjtött maga köré, és együtt várták a végítéletet – követői pedig a jeles alkalomig megszabadultak minden tulajdonuktól. Amikor a várt napon nem pusztított tűz, és Krisztus sem tisztelte meg őket fizikai jelenlétével, a kör nem csüggedt: létrehoztak egy saját egyházat, a híveket ma Hetednapi adventistáknak hívjuk.

via GIPHY

4. Hale-Bopp és az űrlények esete

Az összeesküvés-elméletek hívői nem csak az olyan „csip-csup” dolgokban fedezik fel a nagy titkot, mint a civilizációnkat irányító háttérhatalom, hanem azt is biztosan tudják, mikor jön el a vég. Legalább is 1997-ben a Menny Kapuja szervezet tagjai a bolygónk mellett elhaladó Hale-Bopp üstökösben is meglátták azt, amit a gonosz NASA el akart titkolni: az üstökös csóvájával egy űrhajó utazott, és földönkívüli legénysége nálunk landolt. Számukra pedig ez egyértelműen azt jelentette, hogy itt a vége a világnak. Ettől annyira megijedtek, hogy március 27-én a csoport mind a harminckilenc tagja öngyilkosságot követett el.

via GIPHY

5. Y2K – A számítástechnikai apokalipszis

Erre a világvégére valószínűleg sokan emlékeznek, 1999. végén nagy port kavart az Y2K-elmélet, miszerint a számítógépek nem fognak tudni megbirkózni azzal a problémával, hogy újévkor nemcsak az évszám utolsó két számjegyét kell megváltoztatni, hanem az első kettőt is. A várakozás szerint 2000. január 1-jén összeomlott volna az áramellátás, a rendszerleállás következtében pedig a komplett infrastruktúra.
Végül a gépek mégiscsak tudták kezelni a helyzetet, komolyabb fennakadást sehol nem eredményezett a XX. század utolsó évének kezdete.

via GIPHY

6. Együttállás = megsemmisülés

Ugyan a számítógépes apokalipszis elmaradt, de ettől még nem dőlhetett hátra nyugodtan az emberiség, legalább is Richard Noone szerint. Az író 1986-os könyvében megírta, hogy mivel 2000. május 5-én hatezer év után először fog a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz egy vonalban állni a Földdel, ekkor egészen biztosan vége lesz a világnak. Erről azonban a bolygóknak elfelejtettek szólni, hiszen végül – micsoda meglepetés – nem fulladt katasztrófába az a nap sem.

via GIPHY

7. Feketelyuk a CERN-ből

Az összes közül talán ez a legkevésbé földtől elrugaszkodott elmélet. Történt ugyanis, hogy amikor működni kezdett a részecskegyorsító, sokan attól féltek, hogy a szubatomi részecskék „piszkálása” közben feketelyukat hoznak létre a tudósok, ami instant beszippantja a világot. 2008-ban még pert is indítottak, hogy állítsák le a kísérleteket, ám végül nem jártak sikerrel, és a nagy hadron-ütköztető azóta is – kopogjuk le – problémamentesen működik.

via GIPHY

8. Az a bizonyos befejezetlen naptár

Ezt a sztorit valószínűleg senkinek nem kell bemutatnom, ám nem hiányozhat egy ilyen listáról. Akinek esetleg mégis kimaradt volna az elmúlt évek egyik legnagyobb világvége-története, annak mondom, hogy a maják által készített naptár valamiért 2012. december 21-ig tartott csupán – ez pedig sokak szerint egyértelmű jele annak, hogy az a nap lesz az, amely után már nem virrad meg többé. Azonban valami más oka lehetett annak, hogy pont akkor ér véget a maják naptára – ugyanis a miénk azóta is pörög tovább.

via GIPHY

9. Lekoccol a Nibiru

Az a csoport, amely a 2017. szeptember 23-i világvégét hangoztatta, valószínűleg unhatta az agyonhasznált, már-már snassz „a Földbe belecsapódik egy üstökös és mind meghalunk” sztorikat, ők ugyanis abban hittek, hogy egy egész, hozzánk közel lévő bolygó, történetesen az X (más néven Nibiru) fog nekicsapódni a miénknek. Ezt az egészet pedig állítólag a Bibliából olvasták ki. Oké.

via GIPHY

Ha eddig nem, hát most biztosan meghalunk

Az, hogy az évezredek során az összes apokalipszis-elmélet kudarcot vallott, joggal cinikussá tehet minket a továbbiakban. De „sose' lehet tudni” alapon azért következzék három olyan jövendölés, amelyek beteljesülése még várat magára.

+1) Egy Jeane Dixon nevű jósnő 1973-as könyvében megjósolta, hogy ebben az évben, azaz 2020-ban jön el a világvége. Azt írja, hogy a világon majd mindenhol lehet hallani azt a hangot, ami Jézus második eljövetelét jelzi.

+2) Nemcsak önjelölt látnokok, hanem híres tudósok is megpróbálkoztak a végzet időpontjának a megjóslásával. Sir Isaac Newton szerint 2060-ban pusztul el a civilizáció, ezt pedig – mint sokan mások is – a Biblia szövegéből bogarászta ki.

+3) De a távoli jövőre vonatkozóan is vannak már jóslatok. Egy egyiptomi-amerikai tudós számítógépe segítségével kódokat keresett a Koránban, amit állítása szerint meg is talált – a 19-es szám gyakori ismétlődéséből következtette ki, hogy 2280-ban ér minket a végső pusztulás.

Viszont amíg élünk, addig igyekezzünk vigyázni a Bolygónkra, mert nincs több belőle! Vagy mégis?

Dián Dóri

Forrás ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images