Mi az a florárium?

Azt hiszem, annak, aki pinterestezik, már nem kell bemutatnom, de sosem árt egy kis ismétlés. A floráriumok tulajdonképpen üvegbe helyezett, önfenntartó minikertek, minitájképek. A természet után sóvárgó, XXI. századi, nagyvárosi ember új hóbortja, amivel otthonába csempészheti a természetet. A floráriumkészítés nem csak hobbi, életstílus is!

Minél több törődést, gondoskodást viszel a készítésébe, annál személyesebb és szebb floráriumod lesz. Beleültetheted a nagyszülők kertjében termett kövirózsát; kavicsokat, kagylókat gyűjthetsz hozzá az utazásaidon, és apránként gazdagíthatod a floráriumodat. Nem pusztán az esztétikai örömszerzés a célja – minden minikert önmagában egy alkotás, amivel egy történetet is elmesélhetsz.

Létrehozhatod a saját üvegbe zárt univerzumod.

Ebben most a RisoPlant alkotói segítenek nekem, Dávid és Mimma, akik rendszeresen tartanak florárium workshopokat.

Recently we spoke to @roadster_magazine about ourselves, our products and plans. Hope you have time to relax and read this interview with us. Link in bio! #risoplant #interview #localbrand #hungariandesigner #greenhouse #ourstory #plan #product #creative #printedandplanted #risograph #plants #background #cactus #succulents #whoweare #hybridproject #read #design #roadstermagazin #printing #risoprint

Értékesítő-tanácsadóból kertépítő

Dávid műszaki környezeti szakmérnökként végzett, és az elmúlt tíz-tizenkét évben műszaki területen dolgozott értékesítő-tanácsadóként, csak október óta a RisoPlant főállású munkatársa. Mégis hogyan lesz valaki mérnökből floráriumkészítő? – tűnődtem. Dávid pedig egészen regényes történetet mesélt el: náluk ez amolyan generációkra visszanyúló családi hagyomány.

„Édesapám gyerekkorában szerelmesedett bele a pozsgásokba, és kezdte el gyűjteni azokat. Aztán nagyapám, aki erdészként dolgozott, átvette és élete végéig bővítette, gondozta a gyűjteményt, amit később édesapám folytatott és a mai napig folytat: szaporítja és neveli a pozsgás növényeket az üvegházunkban. Ez tett rám nagy hatást, és innen jött nekem is a szukkulens szenvedély.”

A floráriumkészítést már ő tette hozzá a családi hagyományhoz. Sokszor még ma is ezekből a hajtásokból, a családi gyűjteményből dolgozik – érezhető, hogy történetük van a növényeknek, amik itt hevernek az asztalon.

A nagyapja és az édesapja által ráhagyományozott tudást most ő adja tovább mindenkinek, aki szeretne közelebb kerülni a természethez.

Barátnőjével, Mimmával saját stúdiót hoztak létre, ahol mindkettejük szakmája összeér – innen ered a nevük is, a találó RisoPlant. A „Riso” előtag Mimma szakmájára utal, ő szabadúszó alkalmazott grafikus, a risográfia nevű nyomtatási eljárás szerelmese. Dávid munkájára rezonálva Prints and pots címen minden hónapban felkér egy-egy grafikust, hogy alkossanak illusztrációkat és kaspókat.

Így élnek és tevékenykednek ketten, csodás ökoszisztémát alkotva.  

Mit szerezzek be floráriumkészítéshez?

A minikertépítés nagy részében szépen, egyenletesen öt különböző réteget kell létrehozni, esélyt sem adva annak, hogy hézag keletkezzen közöttük. Lényegében ezen múlik minden. A lehető legrosszabb, ami történhet egy floráriummal, ha összerázódnak és összekeverednek a rétegei.

Vessünk egy gyors pillantást az eszközökre!

Dávid a képen látható eszközök egy részét online rendelte, de van köztük újrahasznosított is, mint például a kínai evőpálcika vagy egy minigumicső, amivel a dekorkavicsokat juttatja el a nehezebben elérhető helyekre. Mivel egészen pici edénnyel dolgozunk, apró eszközökre van szükség. Akkor se ess kétségbe, ha nincsenek ilyenjeid, helyettesítheted őket kiskanállal, evőkanállal, minden olyan eszközzel, ami befér az edényed száján.

Fő a találékonyság, a cél pedig, hogy minden réteg megfelelően egyenletes legyen.

Milyen növényt és milyen üvegedényt válasszak?

Ez a két kérdés együtt jár. A csatos üvegektől kezdve a nyitott szájú lombikedényig minden üveg alkalmas arra, hogy florárium készüljön belőle. Minél zártabb az üveg, amiből a florárium készül, annál inkább alkalmas egzotikus növények, így kürtvirág, Vénusz légycsapója, pálmafélék, fikusz és haraszt ültetésére.

Csodás függőkertet készíthetsz például üveg teamécses gömbökből – ez ideális floráriuma lehet fán lakó növényeknek, szakállbroméliáknak. Nekik nincs szükségük virágföldre, eléldegélnek egy nyitott üveggömbben is.

Mi most sivatagi növényekből készítünk egy floráriumot, házi pozsgásokból és kaktuszfélékből.

Ezen belül is vannak olyan növényfélék, amik nem bírják a floráriumok zárt rendszerét, ilyenek például a fáskövirózsa- (Echeveria-) fajták, őket érdemes inkább saját kaspóban nevelgetni. A többségre azonban inkább az a jellemző, hogy bírják az összeültetést. Nagyon hálás növények a pozsgafák, a varjúhájfélék, az ogrefül-kaktusz (hivatalos nevén: Gollum), a vesszőkaktuszok, a Crassula-fajták, és amit az angol úgy hív: jellybeans plants, ami gumicukor pozsgást jelent, de rémesen hasonlít a cicatappancsra is. Mindenki döntse el maga, melyikre hajlik, én az utóbbira szavazok!

Hozzávalók és ültetés lépésről lépésre

A dekorációs réteget leszámítva öt alaprétegből áll egy florárium, amihez a következő hozzávalók kellenek: 

Sóder – patakparton például jó minőségű sódert találhatsz, de bármelyik nagyobb budapesti kertészetben is jó eséllyel megtalálhatod. Ültetéskor ez adja az első réteget. Erre kerül rá az aktív faszén por.

Aktív faszén – szintén beszerezhető bármelyik nagy boltban. A faszén sterilizálja az üveget, így később nem algásodik, nem lesz táptalaja különböző apró mikroorganizmusoknak.

Zúzott kövek – nagykereskedésekben is beszerezhető. A zúzott kövek nemcsak esztétikailag mutatósak, de abban is segítenek, hogy lecsorogjon róluk a nedvesség. Ebből is egy vastag, zárt réteget kell létrehozni az üvegünkben, amíg teljesen ellepi a sóderes-faszén réteget.

Tőzegmoha – állatkereskedésekben találod meg. Nagyon jó a nedvszívó képessége. Jó vastagon, több rétegben lapogasd el a zúzott köveken, egészen addig, amíg csak a puha mohát érzed az ujjaid közt. Vigyázz arra, hogy az üveg szélén ne keletkezzenek rések, lyukak, nehogy később a virágföld vagy az öntözővíz lejusson az üvegedény legaljára. 

 

Virágföld – egyszerű növényi virágföld is megfelel, amihez házi komposztot, tőzeget és faszenet kell keverni. A bolti virágföldek túl nedvesek az ilyesfajta szárazságtűrő növényekhez, így szükséges belekeverni ezeket a hozzávalókat, vagy választhatsz pozsgás- és kaktuszféléknek ajánlott földet is – ilyet minden nagykereskedésben találhatsz. A florárium építésekor tegyél a tőzegmoharétegre egy jó nagy adag földet, és egyengesd el rajta. Majd jöhetnek is a kiválasztott növények! Tegyél rá bőven földet, hogy a növényeid stabilan megálljanak a minikertedben.

Dekoráció, például tartósított moha, kavicsok, dekorkavicsok – művészellátóban, kreatív szaküzletekben, online boltokban is megtalálhatók. A dekorációk választéka végtelen, tényleg csak a fantáziád szab határt annak, hogy mit szeretnél még rátenni, miniatűr figuráktól kezdve kagylókon át a tartósított moháig bármi jöhet.

Mind az öt réteg nagyon fontos ahhoz, hogy ez a kis minibolygó életre keljen.

Trükkök, szabályok és növénybetegségek

A tervezéskor tudni kell, milyen helyre kerül a florárium. Minél kékesebb, világosabb színű a növényeid levele, annál inkább szereti a fényt, vagyis ha hasonló színű növényeket ültetsz össze, azoknak a víz- és fényigényük jó eséllyel azonos lesz. Minél több eltérő fény- és vízigényű növény kerül egy tálba, annál nehezebb lesz elhelyezni a lakásban. A nagy fényigényű kaktusz megnyúlhat, az alacsonyabb fény- és vízigényű pozsgás elrohadhat, ha véletlenül túlöntözöd.

Akármilyen típusú növényeket ültetsz össze, egy szabályt érdemes betartani: inkább kapjon kevesebb vizet, inkább álljon hetekig víz nélkül (nem lesz semmi baja), mint hogy túlöntözd. Utóbbit ugyanis nem lehet orvosolni. Ráadásul az is bonyolítja a helyzetet, hogy nehéz észrevenni a túlöntözés jeleit (a tök egészségesnek tűnő növény egyszer csak fogja magát és kidől – ez a jel).

Ettől függetlenül összeültethetők a különböző igényű növények, csak úgy kell megtervezni a minikertet, úgy kell választani hozzá üveget, olyan helyet kell keresni neki a lakásban is, hogy mindenki jól érezze magát benne. Te is.

Növénynyelv: mit jeleznek, milyen igényeik vannak?

Ha azt látod például, hogy a kövirózsa alsó levélszárai sárgulnak-száradnak, azokat csak egy csipesszel le kell csippenteni. Ő ettől függetlenül tök jól érzi magát. A kiszáradás ritkán veszélyezteti a sivatagi növényféléket. Ha mégis szomjazna, annak úgy adja jelét, hogy a levelei elkezdenek picit töppedni, ráncosodni. Mivel a növénytest tárolja a vizet, így a vízhiány is elsősorban itt mutatkozik meg. Mivel  ezek a növények alapvetően sivatagi száraz helyről származnak, a környezetükből minden nedvességet megpróbálnak felszívni és tárolni „a következő esőzésig”.

Say hi to the leader of the pack #risoplant #morning #baby #succulove #propagation #succulents #greenhouselife #newborn #succubabies #plant #greenlife #leaderofthepack #lifebegins #start #everydayisanewday #succulentsofinstagram

A másik jellemző üzenetük a növényeknek a nyúlás: ilyenkor azt jelezhetik, hogy túl sok tápanyagot, túl sok vizet kaptak, vagy esetleg túl kevés fényt az igényeikhez képest. Ilyenkor érdemes naposabb helyet keresni a lakásban, lecsippenteni belőlük, majd hagyni, hogy a növények sebe begyógyuljon. Jó eséllyel ezután újabb hajtások, szárak nőnek rajtuk. A lecsippentett szárat se dobd ki, tedd inkább száraz helyre (egy-két hétig), majd ha már serkennek a gyökerei, csúsztasd virágföldbe. Ugyanez az eljárás, ha véletlenül letörik egy pozsgás- vagy kaktuszféle pici levele.

Idővel a floráriumod is felnő, és igényelni fogja, hogy picit levágj belőle. Ezekből a lemetszett szárakból újabb hajtások, újabb floráriumok születhetnek – így máris van alapanyagod egy újabb floráriumhoz. Próbáld ki!

Szőcs Lilla

Képek: Kerepeczki Anna/WMN