Egy szép nyári délelőtt fogtuk magunkat Csepelyi Adrienn kollégával, és elindultunk kerámiázni. Egészen meghatódtam, amikor elhívott magával, ugyanis egy ideje már titkon mentegetem a telefonomra a szuperkúl dizájn kerámiatálakat az Apacuka oldaláról.  

Aztán meg kreatívan elütni a szabadidőnket ebben a kánikulában igazi kihívás, a lehetőségek nagyjából a strandokra és a hűs, légkondicionált mozitermekre korlátozódnak. Mi viszont már láttuk a legújabb filmeket, megnéztük a legkúlabb hazai kiállításokat, és a Balatonban is megmártóztunk… De nem is magyarázkodom tovább – szeretjük az ilyen romantikus programokat, mint a közös kerámiázás. Pláne, ha közben a Kicsicake finom cupcake-jeit csipegethetjük!

Apacuka, fundaluka

Aki hozzám hasonlóan rendszeresen bújja a csináld magad (DIY) oldalakat, annak valószínűleg szintén megdobban a szíve az ApacukaCeramics név hallatán. Igazi rocksztárnak számít a kézműves brandek között.

Yes, we are! Apacuka ceramics photo frame. #ceramics #ceramicsstudio #styling #inspiration #lifestyle #foodstyling #gastrostyle #plates #clay #diy #makery #craft

Neuvirth Judit és Födő Gábor az elsők között voltak, akik a hazai DIY mozgalmat beindították: 2011-ben Vintage Bazaar néven kezdtek el blogolni, és különböző DIY technikákat bemutatni az oldalukon, például azt, hogyan lehet vintage bútorokat felújítani. Később a blogolás mellett elindították baromi jó bútorfelújító workshopjaikat, idővel pedig szépen lassan bekúszott mellé a kerámiázás is. Elkezdtek egyedi, kézzel készült kerámia étkészleteket készíteni, majd kerámiaworkshopokat tartani.

Egy nem várt fordulattal tányérjaik híres külföldi szakácsok kezei közé kerültek – ami végül elképesztő sikersztoriba futott ki. 2016-ban ugyanis rendelés érkezett hozzájuk a Globalista konyhától, így a rendezvényen részt vevő híres szakácsok Apacuka tányérokon tálalták a csodás fogásokat. Itt szeretett bele a munkáikba Olia Hercules ismert sztárszakács, aki magával is vitt néhány csodás darabot, így téve világhírűvé őket.

A történet itt kezd izgalmas lenni, ugyanis Olia olyan hírességeknek tálalt ezekből a tányérokból, mint a brit „konyhaistennő”, Nigella Lawson. Innen pedig talán már mindenkinek ismerős lehet a történet folytatása a címlapokról:

Nigella beleszeretett a tányérokba, posztolta az Instagramjára, és az Apacuka világhírűvé vált.

Propping #atmytable Exquisite @apacukaceramics and thank you @oliahercules for introducing me to them

Nigella következő szakácskönyvének borítótervét a kiadója Gáborra bízta, illetve a könyvben is felhasználták a páros étkészleteit a food designhoz.

Time for the reveal! This is the cover of my new book, At My Table, to be published this September by @chattobooks Read all about it by clicking on link in profile #atmytable #cookbookcorner #recipes #nigella #cookbook Photo @davidellisltd Design @heredesign

Világhír után

Azóta az Apacuka nyitott egy webshopot is, és a keramikus workshopok látogatói is megsokszorozódtak. Ezeken a tervezők segítségével bárki elkészítheti a már ismert tányérokat. Minden szombaton spontán be lehet ugrani hozzájuk a Kicsicake-be kerámiázgatni, és nem is kell magaddal vinned semmit, mert minden hozzávalót, eszközt adnak a helyszínen. Gyerekekkel is lehet jönni, kábé négyéves kortól ajánlott a program. Érdemes játszóruhában érkezni, hogy mégse a legszebb ruhádat agyagozd össze, Csepelyi például stílszerűen az „I’m not a princess, I’m a FUCKN’ ROCKSTAR” feliratú pólóját vette fel.

Nem hercegnő vagyok, hanem alkalmi keramikus! 🙋🏻‍♀️😂// I'm not a princess, I'm an effing ceramist! 🥣🏺 Köszi az élményt, @apacukaceramics és @kicsicake . . . #ceramics #keramia #kicsicake #apacukaceramics #ilovemyjob #szeretemamunkam #kojsztomiwear #diy #mik #ig_hun #ig_hungary

Megérkezésünk után egyből meghatároztuk a saját tányérmárkánk logóját a választható állatos pecsétek segítségével, majd belevetettük magunkat a fizikai munkába. Az Adri kezében látható eszközzel dolgoztuk meg jól az agyagot, majd amikor elkészültünk vele, akkor jöhetett a tányér mintájának megtervezése.

A folyamat igazán nehéz része tulajdonképp a mintatervezés volt. Egyrészt a mázak színei annyira csodásak, hogy nehéz volt egy mellett elköteleződni, másrészt kompromisszumot kellett kötnünk saját magunkkal, hogy a végtelen mennyiségű csodaszép henger és szilikonpecsét közül melyiket válasszuk.

(Ezzel készült ugyanis a tányérminta.) A ma nagyon menő pálmafás-kaktuszos vonalon is volt temérdek szilikonpecsét, de a klasszikus romantikus népi mintákból is bőséges választékot találtunk. Szóval egyik döntésképtelen helyzetből sodródtunk a másikba. Illetve csak a magam nevében beszélhetek, mert Adrinak nem voltak ilyesfajta elköteleződési gondjai, és a mellettünk kerámiázó öt-hat éves gyerekek sem tököltek sokat. Élből jobban ment nekik a kerámiázás, mint nekünk, lévén hogy napi/heti rendszerességgel kézműveskednek… az oviban.  

Amíg azon morfondíroztunk, hogyan is rakjuk össze a tányérdizájnunkat, amivel majd lenyűgözzük jövendő vacsoravendégeinket, inspirálódtunk picit a többi résztvevő tányérjaiból is.

Elköteleződési gondjaimra végül megtaláltam a gyógyírt: a szomszéd asztalnál kreatívkodó csajok megmutatták, hogyan lehet egyszerre több mintát is használni. Így végül kiválasztottam a kedvenceimet és pikk-pakk el is készültem a tányérommal.

Összességében nagyjából egy-másfél óra alatt sikerült elkészítenünk a tányért, amiből három hét múlva már ehetünk is. Jut eszembe! A tányér baromi strapabíró anyagból készült, mosogatógépbe és mikróba is tehető. A workshop után a tányérokat begyűjtik, hogy aztán kiégessék és lecsiszolják – ezért tart három-négy hétig, mire elkészülnek.

Úgyhogy teli hassal és üres kézzel indultunk haza, de nagyon boldogan.

Szőcs Lilla