Tudom, hogy valakinek a bajszáról írni nagyjából akkora mértékű szexizmus, mintha másvalakinek csupán a melléről írnék egy cikket – de erre is volt már bőséges példa a sajtótörténelemben. Szóval lelkiismeret-furdalás nélkül bevallom, imádom Tom Selleck bajuszát a Magnum óta. Tini voltam, mire Magyarországra eljutott a sorozat, és alélva néztem a dögös, magas Thomast sportautóban, hawaii ingben, kivillanó mellszőrrel, ahogy a gödröcskék által közrefogott bajusz alatt mosolyogva, minden helyzetet megold, és közben halálra idegesíti az ellenszenves, hitlerbajszos Higginst. A Jóbarátok Richardja pedig csak fokozta az imádatomat, tényleg neki köszönhető, hogy nem futok ki a világból, amikor a férjem évi kétszer movembert tart.

Tom Selleck a Magnumban - Forrás: Getty Images/Kindermann/ullstein bild

A kezdetek: a bajusztalan modelltől a szexszimbólum magánnyomozóig

Selleck nemrég azt mesélte egy interjúban, hogy amikor sikeres lett a Magnum, rájött, innentől kezdve egész életében a bajuszáról kell nyilatkoznia. Ebben nem tévedett, még közel 40 évvel a sorozat indulása után is minden nyilvános beszélgetésben előkerül a téma. Amikor legutóbb Ellen DeGeneres vendége volt, a közönségben jó néhányan álbajuszban feszítettek. 

Amikor pedig a Zsaruvér kapcsán szóba került a bajusza, és a rendező megkérdezte, esetleg megválna-e tőle, ő azt felelte, hogy persze, a szerepért mindent, csakhogy ő így született.

Ennek sajnos épp az ellenkezőjére vannak bizonyítékok… Egyetemistaként kosarazott, baseballozott, és csak kereset-kiegészítésként modellkedett (az első reklámszerepét annak köszönhette, hogy jól kosarazott) – ekkor még bajusz nélkül (nem is nézett ki olyan jól szerintem).

Az első televíziós szereplése a The Dating Game című társkereső műsorban volt, ahol egyébként sok más, később befutott sztár is feltűnt (például Jeff Bridges, Arnold Schwarzenegger és Farrah Fawcett). Közben kisebb szerepek után belépett a hadseregbe, majd a leszerelése után választották ki a Magnum főszerepére (ekkor már 35 éves volt). Először nemet akart mondani, mert nem tetszett neki a Ferraris aranyifjú figura, de végül az ügynöke meggyőzte. Magnum pedig egy vietnámi veterán volt, aki a csibészsége ellenére is jófiú maradt mindig – szóval nem bánta meg, hogy elvállalta a világhírt hozó szerepet. A sorozat 1980 és 1988 között futott, közben Selleck eljátszotta a Három férfi és egy bébi egyik főszerepét is, ami szintén hatalmas sikert aratott (és lett egy folytatása is).

Steve Guttenberg, Tom Selleck és Ted Danson a Három férfi és egy bébi című filmben - Forrás:Röhnert/ullstein bild

Amellett, hogy néhány jól megválasztott sorozatban szerepelt a karrierje kezdete óta, több westernfilmet jegyez producerként is (elég jól passzol a tematikához a bajusz). 2006 óta pedig a Robert S. Park krimijei alapján készült Jesse Stone sorozat főszereplő rendőrfőnöke, sőt több részét ő is írta (összeforr a bajusz és a bűnüldözés). Játszott még a Las Vegas című sorozatban is néhány évadot, de szerény véleményem szerint ez kevésbé jelentős.

Karakterek, akik veszítettek egy bajuszt

Két nagy szerepre is nemet mondott Selleck (és a bajsza), de saját döntéséből kifolyólag, csak az egyikre: az Indiana Jones-filmekre eredetileg őt szemelték ki, ám ekkor már aláírta a szerződést a Magnumra, és ütközött a két forgatás. Aztán a forgatókönyvírók sztrájkja miatt csúszott a sorozat forgatása, így akár mindkettő belefért volna, de ez sajnos túl későn derült ki. Így jutott a kalandos életű régészprofesszornak csak borosta, és Harrison Fordnak egy újabb ikonikus szerep.

A Baywatch főszerepét pedig azért utasította vissza, mert nem szeretett volna szexszimbólum lenni – mondjuk, szerintem kicsit későn kapcsolt.

Különben egyetértek vele, hogy elkerülte azt a sorozatot, bár a mellszőr mellett egy kis arcszőrrel feldobhatta volna a Los Angeles-i strand és Mitch Buchannon életét.

Bár alapvetően szerencsére bajszos karakterként érkezett a Jóbarátokba, ahol dr. Richard Burke-öt, Monica apja korabeli szerelmét alakította, egy alkalommal megvált az arcszőrzetétől a sorozatban. Ezt a fiaskót leszámítva, őszintén mondhatom, hogy szuperszexi ebben a szerepben is. És ezt nemcsak én állítom, hanem Monica, Rachel és Phoebe is.

A boldogító nem című 1997-es filmben bajusz nélkül alakít egy meleg riportert – és maximálisan megértem a rendezőt, hogy ehhez a szerephez leborotváltatta a bajuszát.

A boldogító nem című filmben - Forrás: Getty Images/ Paramount Pictures

És egy majdnem bajusztalan szerep: állítólag a Zsaruvér 2010-es indulása előtt Tom Selleck megpróbált utánanézni, hogy milyen szabályok vonatkoznak az arcszőrzetre a New York-i rendőrségnél (ő alakítja a város rendőrkapitányát), ugyanis szívesen megszabadult volna a bajuszától. Ennek kicsit ellentmond a korábban idézett nyilatkozata a témában, de az is lehet, hogy mindkét történet igaz.

Igazi bajszos fickó a magánéletben is

A ma 74 éves Tom Selleck nem az a típus, aki a 193 centis testét edzőteremben tartja karban, ő igazi farmer pasi, aki még mindig keményen dolgozik az avokádófarmján (amivel kapcsolatban 2015-ben volt egy kellemetlen vízlopásos ügye, de hát senki sem tökéletes – még Selleck sem, legfeljebb a bajusza). Hobbilövész, és nagy fegyvergyűjtő hírében áll, egy ideig az elnöke is volt az amerikai Nemzeti Lőfegyver Egyesületnek (National Rifle Association). Ugyan tavaly szeptemberben lemondott a posztjáról, de az egyesület tagja maradt, ahová egyébként nyolcéves korában lépett be. Ebből talán arra következtethetnénk, hogy republikánus, de nem nagyon politizál, többféle információt találhatunk a politikai nézeteiről és a vallási hovatartozásáról is.

Ami viszont teljesen egyértelmű, az az értékrendje, ami miatt majdnem visszaadta annak idején a „rosszfiúnak” tűnő Magnum szerepét. Ő ugyanis egyértelműen jófiú.

Első feleségének fiát örökbe fogadta, és a válás után is apai minőségben maradt az életében (a házasság tizenegy évig tartott). Második feleségével idén lesznek 32 éve házasok. Az akkor már elvált és nagyon sikeres Tom egy londoni Macskák előadásban látta meg Jillie Joan Macket, és hívta el randizni. 1987-ben titokban összeházasodtak egy nevadai nonstop kápolnában, és egy évvel később megszületett a lányuk. Tom saját állítása szerint tudatosan döntött úgy a kilencvenes években, hogy kevesebbet dolgozik, és több időt tölt a családjával. Szerencsére a Jóbarátokat azért elvállalta.

Tom Selleck és felesége Jillie Joan Mack - Forrás: Getty Images/Michael Tran/FilmMagic

Az a tény, hogy a 2010 óta futó Zsaruvér már több részt megélt, mint egykor a Magnum, azt mutatja, hogy ez a fogadalom nem tart örökké. Ennek pedig – Tom bajuszának rajongójaként – őszintén örülök, mert így a korához passzoló szemüveg miatt tovább rajonghatok érte. Szerintem még most is nagyon jó pasi, hiába 74 éves. Bár nem csináltam listát (főleg nem lamináltat, mint Ross a Jóbarátokban), hogy mely sztárokkal csalhatnám meg a férjemet büntetlenül, de ha csinálnék… Tom Sellecket simán lelaminálnám (hú, micsoda szexizmus).

Boldog 74. születésnapot neki!

(Sajnos arra nem tudtam fényt deríteni, hogy hány éve van bajusza, de remélem, még nagyon sokáig lesz.)

 Tóth Flóra

Aki további bajuszkontentet szeretne, fejtse meg, hogy melyik arcszőrzet tartozik Tomhoz. Nem véletlen, hogy a kvíz kiemelt képe ő maga.

Kiemelt kép: Getty Images/Vince Bucci