Motorversenyző, asztalos, modell és végül színész

Matt LeBlanc apai ágról francia, angol, ír és holland felmenőkkel, míg anyai ágról olasz gyökerekkel büszkélkedhet – ahogy a leghíresebb általa megformált karakter, Joey Tribbiani is. (Külön érdekesség, hogy míg a sorozatban képtelen volt akár csak néhány mondatot is megtanulni franciául Phoebetől, a való életben folyékonyan beszéli a nyelvet.) Gyerekkorában motorversenyző akart lenni, később asztalos végzettséget szerzett, de tiniként New Yorkba költözött, hogy szerencsét próbáljon. Sok kollégájához hasonlóan modellként kezdte a pályáját, és olyan nagy márkák reklámjaiban kapott szerepet, mint a Coca-Cola, a Levi’s, a Doritos, vagy a Heinz – a ketchupmárka 1989-as, LeBlanc főszereplésével készült reklámja díjat is nyert a Cannes Lions Nemzetközi Reklámfesztiválon –, de a Bon Jovi zenekar és Alanis Morisette klipjében is feltűnt akkoriban.

Színészi pályája nehezen akart beindulni (újabb hasonlóság közte és Joey között). A kilencvenes évek elején szerepelt az Egy rém rendes család két spinoffjában, a Top of the Heapben és a Vinnie & Bobbyban, végül az áttörés huszonhét éves korában, 1994-ben jött el a Jóbarátokkal, amelyben tíz évadon át alakította Joey-t, majd további kettőben a karakterére épített alsorozatban, a Joey-ban (ami aztán két évad után csúnyán megbukott).

 Nagy szüksége is volt az átütő sikerre, hiszen, ahogy az Independentnek nyilatkozta egy alkalommal:

aznap, amikor beválogatták a Jóbarátokba, mindössze 11 dollárja volt.

Bár a hírek szerint édesanyja biztatására kezdett el színészkedni, egy alkalommal, amikor a nő meglátogatta a fiát a városban, és meglátta, hogy LeBlanc egy koszos motelban húzza meg magát, ami drogosok és prostituáltak közkedvelt törzshelye volt, könyörgött a fiának, hogy menjen haza, és lássa be, nem fog bejönni az álma. Nem lett igaza.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Matt LeBlanc (@mleblanc) által megosztott bejegyzés

Nem sokan fogadtak volna rá, hogy megkapja Joey szerepét

A Jóbarátok meghallgatásának napján LeBlanc nemcsak hogy le volt égve, de a felvételt baklövések sorozata előzte meg. A színész csúnyán berúgott előző este, és ha az nem lett volna elég, hogy borzalmas macskajajjal érkezik a válogatásra, még egy óriási sebhely is volt az orrán. Éjszaka ugyanis, ahogy félrészegen megébredt, és kitámolygott a vécére, elvesztette az egyensúlyát, és lefejelte az ülőkét. Amikor a Jóbarátok alkotói, Marta Kauffman és David Crane megkérdezték, hogy mi történt, LeBlanc nem kertelt, hanem „joey-san” előadta a történteket.

Eredetileg Joey egyáltalán nem lett volna lassú felfogású, Kauffman elmondása szerint mindezt LeBlanc vitte bele a karakterbe, és ezzel meg is kapta a szerepet.

A színész a Guardiannek nyilatkozta egyszer, hogy az emberek olyannyira azonosították Tribbianival, hogy hajlamosak rendkívül lassan beszélni hozzá, hogy biztosan megértse, amit mondanak neki, de az sem ritka, hogy megkérdezik, jól van-e, mivel a való életben sokkal visszafogottabb és tartózkodóbb személyiség, mint amilyen Joey. A Telegraphnak ennek kapcsán úgy nyilatkozott, hogy soha nem akarta maga mögött hagyni a karaktert, nem szégyelli, sőt kifejezetten büszke Joey-ra, hiszen az egész életét megváltoztatta.

születésnap jóbarátok Matt LeBlanc
Jelenet a Jóbarátok című sorozatból – Forrás: Warner Bros. Television

Csóróból multimilliomos

Amiatt aligha kell aggódnia, hogy valaha pénzügyi gondjai lesznek újra, a Jóbarátok után ugyanis a szereplők a mai napig kapják a jogdíjakat. A 2021-es Jóbarátok: Újra együtt című 100 perces műsorért pedig a Variety információja szerint a szereplők markát fejenként két és fél millió dollár ütötte. A Celebrity Net Worth körülbelül

nyolcvanötmillió dollárra saccolja LeBlanc vagyonát.

Érdekesség, hogy az oldal szerint a hat jóbarát közül egyébként ő a „legszegényebb”, a többiek vagyona körülbelül 120-150 millió dollár, a prímet pedig a mindnyájuk közül legnagyobb pályát befutó Jennifer Aniston viszi a maga 320 millió dollárjával.

A Jóbarátok sikerét nem sikerült felülmúlnia, de talán nem is akarta

Miután 2006-ban elkaszálták a Joey-t, Matt LeBlanc egy időre visszavonult a reflektorfényből, hogy kiheverje a világhírnévvel járó megpróbáltatásokat (kollégája, Matthew Perry egy egész könyvet írt arról, hogy miként küzdött meg a démonaival, erről itt írtam korábban). Ez csak néhány hónapnyi szünetnek indult ugyan, de végül a színész hat évig nem vállalt munkákat, egészen addig, míg a Jóbarátok egykori alkotója, David Crane fel nem kérte, hogy önmagát alakítsa a Sikersorozat című szériában, mely öt évadon át futott, egészen 2017-ig, és amelyért a legjobb színésznek járó Golden Globe-ot is elnyerte 2012-ben.

Nagy autórajongóként 2016-tól 2018-ig a BBC Csúcsmodellek című műsorának volt a házigazdája, szintén 2016-tól 2020-ig pedig a Man with a Plan című sorozat főszerepében tűnt fel, amelynek a magyar fordítása az egykori siker meglovaglásának reményében Jóapátok lett.

születésnap jóbarátok Matt LeBlanc
Jelenet a Jóapátok című sorozatból – Forrás: CBS Television

Bár 2019-ben a The Tonight Show-ban úgy nyilatkozott Jimmy Fallonnak, hogy nehezére esik visszanézni a régi Jóbarátok-epizódokat, mert százévesnek érzi magát tőlük, az kétségtelen, hogy a Reunionban éppen azzal tűnt ki, hogy

mintha ő lenne az egyetlen, aki nem küzd az öregedés ellen, aki egész egyszerűen elfogadta, hogy nem kell úgy csinálnia, mintha nem az ötvenes éveiben járna.

Bár már jóval mackósabb, és a halántéka is őszebb, mint Joey-ként, a humora még mindig fergeteges, és sokkal inkább emlékeztet egy jó fej apukára, mint egy multimilliomos világsztárra, és éppen ettől annyira szerethető a mai napig.

A szerelmi élete kissé viharos

LeBlanc az 1997-es megismerkedésük után, 2003-ban vette feleségül a brit származású amerikai modellt, Melissa McKnightot, 2004-ben kislányuk született, Marina Pearl. A kapcsolatnak egy meglehetősen hangos botrány vetett véget, színészt ugyanis egy sztriptízklubban kapták lencsevégre, ahol igen kompromittáló helyzetben fotózták le egy táncosnővel, ennek hatására végül maga LeBlanc nyújtotta be a válókeresetet 2006-ban kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva. A pár kislányáról közben – feltehetően egy közeli „barát” által – kitudódott, hogy agyi rendellenességekkel küszködik, de a hírek szerint állapota jelentősen javult még babakorában.

2005-től LeBlanc társa Andrea Anders volt, akivel a Joey-ban játszottak együtt, de a hírek szerint igazi se veled, se nélküled kapcsolat volt az övék, végül nyolc évvel később az ő útjaik is szétváltak. Matt LeBlanc ezután a Top Gear producerével, Aurora Mulligannel járt éveken át, de 2022-ben ez a szerelem is véget ért.

Mostanában nincsenek arról hírek, hogy aktívan dolgozna színészként, állítólag a tájképfotózás az, ami újabban leköti, de miért is lenne azzal baj, ha valaki csak élvezni szeretné annak a gyümölcsét, amit fiatalon elért?

Isten éltesse még nagyon sokáig!

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk forrása: Getty Images / Momodu Mansaray / Stringer

Krajnyik Cintia