Courteney Cox és Monica Geller nagyon sokban hasonlítanak

Az alabamai származású Courteney Cox modellként kezdte a pályafutását, majd 1987-től kezdett felívelni a színészi karrierje, amikor két éven át alakíthatta Michael J. Fox partnerét a Családi kötelékek című sorozatban. Az elsöprő sikert aztán a Jóbarátok hozta meg számára, pedig eredetileg nem is Monica szerepét ajánlották fel számára, hanem Rachelét, amelyet visszautasított.

„Valamilyen oknál fogva úgy éreztem, jobban kötődöm Monicához, ami valószínűleg azért volt, mert egyszerűen így volt. Nagyon hasonlítok rá. Bár nem vagyok olyan rendmániás, mint ő, de szeretem a tisztaságot. Annyira kompetitív sem vagyok, még akkor sem, ha néhányan, például a párom (a Snow Patrol zenekar gitárosa, Johnny McDaid – a szerk.) állítják is, hogy ebben nem különbözünk” mondta Sam Jones Off Camera című podcastműsorában. A színésznőt kétségtelenül inspirálta Monica takarításmániája, nemrégiben ugyanis elindította Homecourt névre keresztelt márkáját, amely takarítószereket, mosogatószert és gyertyákat is kínál, természetesen kellően stílusos megjelenésben.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Courteney Cox (@courteneycoxofficial) által megosztott bejegyzés

Tíz évadon, 236 epizódon keresztül alakította Monica Gellert, és ma már teljesen elképzelhetetlen számunkra, hogy a karaktert ne Coxszal azonosítsuk, ahogy Jennifer Aniston is telitalálatnak bizonyult Rachel szerepére.

A színészek számos alkalommal elmondták, hogy számukra ez sokkal több volt munkánál, egy családként működtek,

olyannyira, hogy Aniston lett a keresztanyja Cox David Arquette-tel kötött házasságából született lányának, Cocónak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@friends_outfits.style által megosztott bejegyzés

„A Jóbarátok megtanított a bajtársiasság és az összetartozás fontosságára. Az akkor kötött barátságok jelen voltak életem legfontosabb szakaszaiban, és annyi mindenen mentünk keresztül együtt. Ez megtanított arra, hogyan kell ott lenni a másik számára. Csodálatos volt olyan emberekkel dolgozni, akik képesek megosztani egymással az ötleteiket, a véleményüket, miközben mindannyian a legjobbat akartuk a másiknak.

Nem volt féltékenység, csak a vágy, hogy a lehető legjobb show-t hozzuk létre, és támogassuk egymást ebben”

mondta a Varietynek.

Nem csak a vígjátékok állnak hozzá közel

1996-ban beválogatták a Sikoly című horrorfilmbe, ahol Gale Weathers riporter szerepét játszotta, akinek az alakja meglehetősen távol állt azoktól, akiket a színésznő korábban megformált.

„Ez egy igazán szórakoztató karakter, főleg kezdetben, amikor annyira kíméletlen másokkal. A Családi kötelékekből és a Jóbarátokból már úgy ismertek, mint a kedves, szomszédlány-típust, szóval beszélnem kellett Wes Craven rendezővel, hogy tisztában vagyok vele, hogy ő is ezt látja bennem, de higgye el, képes vagyok eljátszani egy igazi p*csát is!” 

Az idén márciusban megjelent Sikoly VI.-ban Courteney Cox volt az egyetlen szereplő, aki feltűnt az eredeti gárdából. Neve Campbell arra hivatkozva utasította vissza az ajánlatot, hogy nem kínálták fel azt a gázsit, amit megérdemelt volna, és ami egy férfi esetében nem lett volna vita tárgya. Bár Cox sajnálta, hogy nem volt lehetőségük a közös munkára, megértette, és támogatta Campbellt a döntésében.

öregedés Jóbarátok Courtney Cox
Jelenet a Sikoly VI. című filmből – Forrás: Fórum Hungary

A színésznő egyébként olyannyira közelinek érzi magához a vígjátékok mellett a horror műfaját is, hogy a Jóbarátok, és a hat évadot megélt Született szinglik után jelenleg a Shining Vale horror-vígjátéksorozat második évadán dolgozik, nemcsak szereplőként, hanem executive producerként is. A szériában egy egzisztenciális válsággal és depresszióval küszködő írónőt alakít, aki erotikus regényeket ír, és akinek azzal is meg kell birkóznia, hogy New Yorkból vidékre költözik a tinédzser lányával. A történet arról is szól, hogy a főszereplő hogyan barátkozik meg az idő múlásával, a körülmények megváltozásával, és az öregedéssel.

Ha valaki autentikusan és őszintén tud erről beszélni, az Courteney Cox

A világraszóló siker sem volt elegendő, hogy a színésznőben végérvényesen eloszlassa a kétségeket és a lámpalázat. Például a mai napig, ha teheti, visszautasítja az olyan jellegű nyilvános szerepléseket, amikor sok ember előtt kell felszólalnia, mert annyira ideges tőle. Talán éppen a kultszerep miatt küszködik még mindig bizonytalansággal, ha a szakmájáról van szó. Néhány évvel ezelőtt leforgattak egy részt egy új sorozat pilotjához, amit végül nem tűztek képernyőre. „Megrázott. Utána évekig valami furcsa szorongást éreztem, hogy visszatérjek.” A színésznő ritkán olvas kritikákat, de ha mégis, hajlamos rögtön odaugrani, ahol a nevét látja. „Oké, oké, szerintetek ilyen meg olyan lett a film, de mit mondtok rólam?” mesélte a Timesnak. 

Az alázat az évtizedek alatt sem kopott ki belőle, hiába van régóta a szakmában, szerinte nem szabad pusztán a tapasztalatokra hagyatkozni. „Tudatában vagyok annak, mennyire fontos a felkészülés, nem elég csak az ösztöneidre hagyatkozni, és arra, amit már ezer éve rutinból csinálsz.

Mindig szeretnék jobb lenni, több réteget felfedezni magamban, több dologból meríteni. A tapasztalatok megváltoztatják az embert. Őrületes, hogy mennyire közel kerülhetsz az érzelmeidhez, ahogy idősödsz, hiszen annyi mindenen mentél már keresztül.”

Az öregedés kapcsán nem csak a belső változásokról mer beszélni

Kevés olyan hollywoodi színésznő létezik, aki nyíltan vállalja, hogy élt szépészeti beavatkozásokkal, azt pedig még kevesebben vallják be, hogy túlzásba estek.

Cox élete egyik legnagyobb hibájának tartja, hogy feltöltette az arcát, és azóta amilyen mesterséges anyagtól csak lehetett, megszabadult, hogy a lehető legtermészetesebben fessen. „Azt gondolni, hogy öregszem, amikor még hihetetlenül fiatal voltam, igazi mellélövés és időpazarlás volt” – mondta a Gloss Angeles podcastban, amelyben arról is beszámolt, hogy a szépészeti beavatkozások képesek dominóelvként működni. Mint mondja, az ember belenéz a tükörbe, azt gondolja, hogy jól néz ki, mindig egy kicsit többet és többet alakíttat magán, mint kellene, és nem is sejti, hogy kívülről hogyan is néz ki valójában. „Túl sokszor töltettem fel az arcom, de hála az égnek, ezek a töltőanyagok eltávolíthatók, és mindent kivetettem.

Alaposan elszúrtam, de szerencsére visszafordítható volt a folyamat, most már csak simán öregnek nézek ki.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Gloss Angeles (@glossangelespod) által megosztott bejegyzés

Azt is bevallotta, hogy ha visszanézi az akkoriban róla készült fotókat, amikor azt hitte, milyen jól néz ki, nem akar hinni a szemének. A Timesnak ennek kapcsán arról is beszélt, amikor ötvenhét éves volt, hogy jó ideig hajszolta a fiatalságot, de már nincs semmi baja azzal, hogy hamarosan hatvan lesz, pusztán meglepi a szám.

„Annyira hihetetlen. Repül az idő. De annyi mindent tanultam az életemben – hogy mi az, amit élvezni kell, mi az, amiért többet kell tenni, és mi az, amit el kell engedni.” 

Amikor pedig a Newbeauty magazin arról kérdezte, hogy számára mit jelent a szépség, azt felelte: magabiztosságot. „Gyönyörű látni, amikor valaki tisztában van azzal, ki is ő valójában, és nem próbálja meg elrejteni. Valakit, aki őszinte és magabiztos a saját bőrében. Én nem mindig érzem magam annak. De akkor érzem a legjobban magam, ha békében vagyok, ha kipihent és boldog vagyok. 

A legnagyszerűbb dolog az öregedésben, hogy annyi mindent tanul magáról az ember. Idővel rájössz – akár úgy, hogy összetörik a szíved, akár jó tapasztalatok révén –, hogy mikor áltattad magad, és mi tartott vissza korábban. Bárcsak hamarabb tudatában lettem volna mindennek! Sok nehézségtől kíméltem volna meg magam.” 

Isten éltesse még nagyon sokáig, ezen a bölcsességgel teli úton!

Kiemelt kép forrása: Getty Images / Steve Granitz / Contributor

Krajnyik Cintia