Korábban a Facebookon terjedt egy poszt, amiben egy íjász sportesemény szervezője és résztvevője arra hívta fel a figyelmet, hogy a verseny előtti szondázás során az egyik versenyző elfogyasztott egy croissant-t, amire a szonda 0,02 százalékos alkoholszintet jelzett. Hoppá! Innentől kezdve az internetezők azon tipródtak, mi van, ha a reggeli forgalomban elmajszolnak egy speckó töltelékes croissant-t vagy valami hasonló, alkoholtartalmú ételt, és pont akkor szondáztatják meg őket.  

Zéró tolerancia

Magyarországon a közlekedésben a zéró tolerancia elve érvényesül, tehát felelősségre vonható minden sofőr, akinek a szervezetében bármilyen mennyiségű alkohol mutatható ki. Az ittas vezetésre vonatkozó büntetések mértéket a kormányrendelet a következőképp szabályozza:

Ha a vezető szervezetében 0,30 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,15 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációt meg nem haladó értéket eredményező szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van, a szabálysértés akár harmincezer forintba is kerülhet. 0,3–0,5 ezrelék közötti véralkoholszint esetén akár százezer forintnyi bírságot is kiszabhatnak.

A 0,5 ezrelék fölötti véralkoholszint számít a szó szoros értelemben ittas vezetésnek, illetve bűncselekménynek – ez már jogosítvány bevonásával is járhat.

A menüsor

Nyakamba vettem az online fórumokat, minden eszement ötletet komolyan vettem és leteszteltem. A Negrótól a kovászos uborkáig. Igen, a kovászos uborkáig, mert az is a vádlottak padjára került korábban. A teszthez kölcsönkértünk egy digitális alkoholszondát, amit bolti áron 3000–3500 forintért bárki beszerezhet. Bájos segítőim pedig ezúttal is a kolléganőim voltak.

Az irodában a kollégák kedden és szerdán a következő à la carte-menüből választhattak: bolti és háztáji kaukázusi kefir, sajtfondü, flambírozott palacsinta, bolti tiramisu, konyakmeggy, ismeretlen eredetű skót whisky-s, konyakos, rumos bonbonok, Negró, Halls torokcukorka, csokoládés 7 Days Croissant, pezsgőkrémes 7 Days Croissant és kovászos uborka. Bon appétit!

A választásom olyan ételekre esett, amelyek nyomokban alkoholt tartalmazhatnak, és olyanokra, amelyek esetleg becsaphatják a szondát. Állítólag ugyanis a szonda bejelezhet kovászolt, illetve erjedésnek indult cukros, tejes ételekre is.

És akkor teszt!

1. 7 Days Croissant, csokoládés

Az édesség csomagolásán az összetevők között szerepel az etil-alkohol szó. Elfogyasztást követően a szonda 0,1 ezreléket mutatott. Így a volán mögött ülve nem biztos, hogy javasolnám, hogy ezt majszolgassátok. Amúgy baromi finom volt, nem éreztem az alkohol ízét fogyasztás közben, illetve nem bódultam be tőle.

2. 7 Days Croissant (pezsgőkrémes)

Mindjárt rögtön a csokisra rádobtam egy pezsgőkrémeset is. Itt is szerepel a csomagoláson az összetevők között az „etil-alkohol” megjelölés. A szondázást követően a készülék 0,5 ezreléket mutatott. Fél órával később megismételtük a fújást, akkor 0,1 ezreléket. Ízre lágy, kellemes, vaníliakrémre emlékeztető töltelék, enyhe pezsgős aroma érezhető benne. Egy szó, mint száz, ezt sem fogyasztanám vezetés közben.  

3. Negro

„Kalandos eredetű receptje máig hét lakat alatt őrzött titok. S ezt a titkot már csak úgy ismerjük, mint a torkunk igazi kéményseprőjét” – áll a csomagoláson. Etil-alkohol származékot mindenesetre nem jelez a csomagolás. Szintúgy népszerű városi legenda, hogy a Negróra bejelezhet az alkoholszonda, úgyhogy nem maradhatott ki a tesztből. Képszerkesztőnk, Anna vállalta a tesztet, az első és a második Negro elszopogatása után is 0,1 ezreléket jelzett a digitális szonda.

4. Halls cukorka

A mentol-eukaliptusz-ízű keménycukorkák összetevői közt ugyan nem szerepel az etil-alkohol, ennek ellenére lássuk, hogy szerepel a a teszten. Már egy szem elfogyasztása után 0,1 ezreléket jelzett a készülék. Hoppá. 

5. Cherry queen konyakmeggy

Az alkoholos-meggyes bonbonnál szinte nem is volt kérdés, hogy jelezni fog az alkoholszonda. Az összetevők között szerepel etil-alkohol is, a dobozon konkrétan az áll: az alkoholtartalom legfeljebb 5 százalék(V/m). Gabi igazi hős volt, elvállalta, hogy megeszik annyi konyakmeggyet, amennyit csak tud. Négy darabig jutott. Közvetlenül az első elfogyasztás után a szonda 0,5 ezreléket jelzett. Tíz perccel később 0,4 ezreléket. Szóval, ha hétvégi családi látogatáson előkerül a kredencből a már többször  továbbajándékozott konyakmeggyes bonbon, érdemes legalább fél órát várni indulásig.

6. Kovászos uborka

Kísérleti alanyunk bevágott együltő helyében két és fél bazi nagy kovászos uborkát, amit frissen hoztam a piacról. Az eredmény pedig várakozáson felüli volt: 0,1 ezreléket mutatott a sznda közvetlenül az elfogyasztás után. Lenyűgöző!

Szóval inkább ne kovászos uborkázzatok vezetés közben.

7. Kovászos uborka paprikás krumplival…

Másnap megismételtük a kísérletet, mert nem akartam hinni a szememnek. Ezúttal a maradék kovászos ubikat (2,5 darabot) nyomtuk be egy tányér paprikás krumplival. Az ebéd elköltését követően a szonda (dobpergés) 0,1 ezreléket mutatott!

8. Flambírozott palacsinta

Videóproducerünk, Tóth Flóra bevállalta, hogy készít nekünk flambírozott palacsintát, aminek az a különlegessége, hogy a borban párolt gyümölcsökkel tálalta, majd lelocsolta egy kis pálinkával, és meggyújtotta – azaz flambírozta. Vitatott kérdés, hogy az alkohol maradéktalanul elpárolog-e főzés, flambírozás közben, úgyhogy szondáztunk. A flambírozott palacsinta pedig nem ment át a teszten. A palacsinta elfogyasztását követően 0,6 ezreléket mértünk elég erőteljesen alkoholos ízű palacsintánál. Fél órával később már csak egy ezreléket mértünk.

9. Sajt-fondü

Gruyer, Comte, Ementali sajtot fehérborban pároltunk, szerecsendióval ízesítve, a legvégén egy kiskanál pálinkával meglocsolva. Amikor már összeértek az ízek és folyékony volt a sajt (a rutintalanságunknak köszönhetően néhol bugyborékolt is) elkezdtük enni. A szeánszot követően 0,3 ezreléket mutatott a szonda annál, aki csak fondüzött. Míg az, aki palacsintázott is előtte, 0,4 ezreléket mérhetett. Oh, mon Dieu!

10. Despar Tiramisu

Ennyi főzést követően nem maradt energiánk még egy desszert elkészítésére, így a bolti tiramisura esett a választás. Az összetevők között jelzik, hogy a desszert 2,4%-ban Marsala bort tartalmaz, illetve még egyéb alkoholszármazékot is. Mindamellett, hogy baromi finom volt, az elfogyasztását követően 0,3 ezreléket mért a szonda. Úgyhogy az eredetiségvizsgálaton átment, de ne ezt fogyasszátok vezetés közben. Inkább utána.

11. Kaukázusi kefir natúr (Milli)

A városi legenda szerint a minőségi erjedt kefir becsaphatja a szondát és bejelezhet. A kovászos uborka esetében működött, lássuk, hogy szerepel a tesztben ez az élelmiszer! A doboz összetevői szerint nem tartalmaz alkoholt, és ez így igaz: a sima bolti kefir elfogyasztása után a szonda 0,0 százalékot mutatott. Úgyhogy munkába menet, a dugóban ülve egész nyugodtan elfogyaszthatod.

12. Cserpes kefir

Ez a kefir olyan friss volt, hogy komolyan mondom, még mozgott. Egy kis kenyér segítségével lenyomtam. Közvetlenül az elfogyasztása után szintén nullát mutatott a digitális alkoholszonda, tehát átment a teszten!

13. Ismeretlen eredetű skót whiskey-s, rumos, likőrös csoki bonbon

Munkába menet már a sokadik boltban sikertelenül vadásztam Dianás cukorkára, ezért elhatároztam, hogy bemegyek a legótvarabb kisközértbe, ami előtt folyton iszogatnak a helyi arcok. Újfent Dianás cukorkát kértem, és mivel nem volt, mondtam, hogy jól van, akkor ezekkel a csokilikőrökkel is beérem, és lecsaptam a képen látható édességekre. Miután a fenti menüt végigzabáltuk két nap alatt, koccintottunk a bonbonokkal és szondáztunk. A konyakos bonbon 0,7 ezreléket mért, és egyúttal a szondázás győztese lett. Szóval, ha szeretnétek bonbontól becsípni, mindenképp ezt válasszátok, ugyanakkor volán mögött ülve semmiképp.

Összesítés

13 terméket teszteltünk, amiből mindössze két tételnél mutatott csak 0,0 ezreléket a digitális szonda (a két kefirnél). Öt esetben egy ezreléket jelzett – ezeket közvetlenül vezetés közben nem javasolt fogyasztani. Házi fondüzés és bolti tiramisuzás esetén 0,3 ezrelék az eredmény. A 0,4 ezreléket a fél doboz minőségi konyakmeggy érte el, 0,5 ezreléket két darab 7 Days Croissant (csokis és pezsgőkrémes), 0,6-ot a flambírozott palacsinta, és 0,7-et az ismeretlen eredetű csokiba rejtett tipli.

A teszt csupán tájékoztató jellegű – kereskedelmi forgalomban lévő digitális alkoholszondával készült.

 Szőcs Lilla

Képek: WMN