Valamikor 2007 tájékán lett Facebook-profilom, akkoriban iszonyú divatos volt, hogy albumokat töltöttünk fel mindenhonnan, ahová épp utaztunk. Aztán hamarosan jött a becsekkolás-őrület. A szüleim persze nem győzték hangsúlyozni, hogy ne tegyem közszemlére az életem minden részletét, mert tök veszélyes. Őket még óvatosságra nevelték, így ilyesfajta fejmosásból kaptam én is rendesen. És tök igazuk volt.

Szakmai ártalom, hogy a közösségi felületek számomra a kapcsolattartás és szórakozás mellett munkaeszközt is jelentenek. Akárhány előadást hallgattam végig az információ védelemről, a tanulság mindig az volt, hogy

ha valaki valamit fel akar törni, akkor azt bizony fel fogja – csak idő kérdése. Az egyetlen, amin mi, felhasználók tudunk változtatni, hogy mennyi infót osztunk meg magunkról.

Úgyhogy a szerkesztőség „IT-seként” nem győzöm hangsúlyozni, mennyire fontos figyelni arra, mit és hogyan osztasz meg magadról, amikor a Facebookon hirdeted a lakásod. Nem beszélnék le senkit róla, inkább csak tudatosságra sarkallnálak titeket. Az internet nagyon jó lehetőségeket nyújt abban, hogy gyorsan és praktikusan szervezhessük az életünket. Ezzel a lehetőséggel pedig mindenképp érdemes élni, de csak okosan. 

Idős, cinikus rokonok örökbecsű tanácsa

A legtöbbet erről nemcsak programozóktól, a „kocka” barátaimtól vagy online biztonsági szakemberektől tanultam, hanem a nagyon leleményes közösségi médiát zsigerileg megvető idősebb rokonaimtól. Ők az igazi hackerek, akik átlátnak a rendszeren. Általánosságban úgy vélekednek a közösségi oldalakról, idézem:

„éltünk már diktatúrában, szóval felismerjük, ha valaki meg akar figyelni minket”.

Köszönik, nem kérnek a Facebookból, a Snapchatből meg efféle marhaságokból – szokták mondani. Én persze a tökéletes ellentétük vagyok. 

Az egyik ilyen alkalommal, amikor épp elképesztően gyönyörű lakásokat mutogattam nekik, epésen csak annyit reagáltak: „jó nagy hülye, aki felteszi a lakását az internetre… Mit akar, hogy kirabolják?” Szerintük ugyanis ezzel magunkat tesszük prédává. „Gondolj csak bele” – magyarázták nekem – „mindent megosztasz olyankor, amikor meg akarod győzni a potenciális albérlő-jelölteket, hogy a te lakásodat vegyék ki. Megosztod azt is, hogy milyen érték van a lakásban, hol van, milyenek a nyílászárók, minden ott van egy kattintásra, és ezt te magad teszed elérhetővé!”

Azért nem kell túlparázni

Én persze más véleményen voltam. Általánosságban lehetőséget láttam ezekben a felületekben, ami gyorsan, hatékonyan segít célt érni. Bízom a felületben, a szolgáltatásban meg a felhasználókban is. De persze nem eszetlenül.

Mivel az új tanév miatt  épp lakáskereső időszakban vagyunk, végignéztem különböző Facebook-csoportok hirdetéseit meg a hírfolyamomba bekerülő hirdetéséket, és elképesztő, mennyi személyes infót találtam bennük. Ennek jegyében összegyűjtöttem a legfontosabb dolgokat, amikre érdemes odafigyelni, hogy biztonságosan hirdethesd a lakásod az interneten. Apróságok, de szerintem sokat számítanak. 

1. Profilbeállítások: nyitott könyv vagy

Ha aktív felhasználó vagy, akkor állítsd át az oldalad úgy, hogy csak a Facebook-ismerőseid lássák. Bizonyos posztoknál, amit szeretnél nagy nyilvánosság előtt megosztani, variálhatsz persze, de ügyelj rá, hogy ne legyél nyitott könyv mindenki számára. Egyes nyílt profilokból gyakorlatilag olvasni lehet a másik életéből, hogy épp mit csinál, és merre jár. Például meghirdeted a lakásod, aztán becsekkolsz, hogy elutaztál – ez eléggé para. 

via GIPHY

2. Privát beállítás: ki láthatja a hirdetést?

Ha készítesz egy albumot és posztot a kiadó lakásodnak, ügyelj rá, hogy milyen kör láthatja azt. Ahogy régen, úgy ma is rettentő fontosak a személyes kapcsolatok. Ismerősön, ajánláson keresztül gyorsabban lehet megbízható bérlőt találni. Sokkal jobb ez a szűrő, mintha egyből nagy és széles körben keresnéd a leendő bérlőd.

Ha közösségi oldalon hirdeted meg a lakásod – akár rövid-, akár hosszú távú kiadásra –, állítsd be a poszt láthatóságát úgy, hogy csak a barátaid falán jelenjen meg.

3. Fotózni csak a lényeget!

Mindig úgy fotózd a lakásodat, hogy a mozdítható értéktárgyak ne látszódjanak. Bármennyire is impozáns a nagy televízió, és lehet, hogy romantikusan néz ki, ahogy az almás laptop ki van nyitva a gőzölgő kávé mellett az asztalon, akkor is felelőtlen dolog. Ugyanilyen gyönyörűen fotózhatod a berendezést, bútort, miliőt anélkül, hogy felhívnád a figyelmet arra, hogy drága értéktárgyak vannak a lakásban.  

Fontosnak tartom, hogy az ablak-, illetve az ajtózárak se látszódjanak, ne told az arcába másoknak, vajon mennyi időbe telne bejutni azon az ablakon vagy ajtón.

4. Cím-, helyszín-meghatározás: csak nagyvonalúan

Ha az alkalmazás engedi, akkor csak egy körülbelüli helyet jelölj meg, hogy hol található a kibérelhető, kiadó otthon. Egészen addig, amíg nem jelentkezik egy komolyabb albérlőjelölt, elég, ha csak az utcanevet adod meg.

Mesélhetsz arról, hogy milyen a környék, nagyjából mire néz az ablak, de semmi olyat ne árulj el, ami arra utal, hogy valahol üresen áll egy lakás.

Természetesen eljön majd az a pont, amikor már mutogatni fogod a jelölteknek a lakást, ilyenkor minden esetben szemrebbenés nélkül mondhatod azt, hogy nem költöztél ki, még itt laksz. (Kivéve, ha tök üres, de akkor meg valószínűleg senki nem akarja kirabolni…)

5. Leírás: Ne fecsegj!

Nem a hangulatképek alapján fognak dönteni az albérlők, hanem a helyszín, tisztaság, rendezettség, felszereltség hat rájuk. A lakás leírásában ne sorold fel az utolsó szendvicssütő masinát, hifit, televíziót. Csak a lakás állapotát, rendezettségét méltasd. Kerüld az olyan kifejezéseket, amelyek arra utalnak, hogy a lakás egész nap üresen áll. Fényezheted például úgy, hogy azt írod:  „jó állapotban lévő, frissen felújított lakás kiadó”.

via GIPHY

 

6. Kommunikáció: csak határozottan!

Ha valaki jelentkezik a hirdetésedre, akkor a legegyszerűbben úgy csökkentheted a kockázatot, ha megismered őt. Kérdezz tőle, róla a lehető legtöbbet. Hol dolgozik, hol él, miért költözne, miért lenne számára ideális a lakásod. És már az elején szűrd meg a jelölteket. Lehet ezt ismerős útján, egy jól kidolgozott szerződéssel, de egy jól megfogalmazott, lényegre törő szöveggel is. Sosem szerződj olyannal, akit iránt nem érzel bizalmat.

7. Használd a közösségi médiát!

Ami szerintem minden esetben tök fontos, hogy élj a lehetőséggel, és csekkold a jelentkező közösségi oldalát. Persze azt is megteheted (ezzel elég sokan élnek), hogy csak ismerősökön keresztül hirdeted meg a lakásod, csökkentve a fentebb felsorolt veszélyek esélyét. 

via GIPHY

+1 Ne költözködj teátrálisan!

Utazáskor, költözéskor egyvalamit megtanultam: sosem csináld teátrálisan! Nem kell az egész háznak tudnia, hova utazol éppen, mennyi időre, vagy hova költözöl, és egyből lett-e albérlőd, rokon költözik-e be, és így tovább. Minél több embernek mondod el, annál jobban terjed az infó. Fő a diszkréció!

via GIPHY

Szőcs Lilla

Kiemelt kép: Holiday (2006), UIP-Duna Film