Tavaly májusban sok bajtárshoz hasonlóan nekem is kijutott az online vizsgaidőszakból, és bizony általános iskolás angol témazárót is írtam a virtuális térben, ha pedig ez nem lenne elég, most januárban egy online nyelvvizsgán adtam számot tudásomról. Legmerészebb álmaimban sem gondoltam, hogy ilyesmi megtörténhet velem a közeljövőben, de hát ember tervez… 

„Amikor 9:30-tól záróvizsgázol, és 9:27-kor elmegy az internet”

Ez már Eszter története. Élményei nagyon frissek, de végül a Neptun istenei megkönyörültek rajta, meg a vizsgabizottság is elég jófejnek bizonyult. Rugalmasságuknak köszönhetően már ő is a diplomások táborát erősíti. Stressz a köbön… nem elég, hogy az ember reggelizni sem tud a vizsgadrukk miatt, de még egy ilyet is bejátszanak az égiek?! 

„Net nyet” – kontrázik Gabi, akinek az online államvizsgája szerzett maradandó perceket, amikor az egyik vizsgabiztos se szó, se beszéd eltűnt az éterben.

A nyelvvizsga előtt bennem is volt ám félsz, egy kisvárosi internetszolgáltatónál sosem lehet tudni, mikor és miért történnek a dolgok,

de nagy kő esett le a szívemről, amikor a technikai próba során (merthogy ilyet is tartottak, nehogy valaki emiatt csússzon el) a vizsgaközpontból mindenkit megnyugtattak, hogy ők teljes vállszélességgel azon lesznek, hogy minél hamarabb elháruljon bármilyen felmerülő probléma.

Hiszen a technika ördöge sosem alszik: hibásan megadott e-mail cím, spamba ment értesítő levél, utolsó pillanatban bedöglő mikrofon – nem is sorolom tovább.

Ekkora kitettség mellett nem is lehet máshogy: mindkét oldalról elengedhetetlen a konstruktív, rugalmas hozzáállás. A gyakorlat azt mutatja, ez a legtöbbekben ott lakozik. 

 

A vidéki élet szépségei: kényelem, „családom és egyéb állatfajták”

Nyilvánvalóan az egyik legnagyobb előnye az online vizsgázásnak, hogy nem kell elcaplatni a tett színhelyére, ami normál esetben akár órákba telhet, nyelvvizsgaközpontok ugyanis csak nagyobb városokban vannak. Elég a számonkérés időpontja előtt félórával bekapcsolni a gépet, megbizonyosodni, hogy minden működik, és izgatottan várni a startpisztolyt. És legyünk őszinték: teljesen új (de abszolút pozitív) életérzés az ágy komfortjából, pizsamában vizsgázni.

Ezzel együtt boldogan elfelejthetünk néhány papír alapú vizsgából fakadó rizikófaktort is: nem okoz többé idegőrlő perceket egy váratlanul lerobbanó busz vagy felsővezeték-szakadás miatti vonatkésés, és az otthon felejtett iratok sem hoznak álmatlan éjszakákat.

Bár néha elmosódnak a határok a vizsgatér és a magánszféra között. Például amikor szóbeli előtt körbe kell mutatnod a szobádat, és fény derül néhány nem odaillő objektumra. Vagy amikor valamelyik szeretted beszambázik a képernyő sarkába ráadásul alsóneműben, mert a konyhában felejtett valami nélkülözhetetlent.

Vagy amikor a kutyákat sikeresen csendre intetted, mire egy csapat gyöngyöstyúk kotkodácsol az ablakod alatt percekkel a kezdés előtt.

Ez utóbbi gikszerre Petra tanácsa: mindig legyen kéznél egy szuperanyuka, aki félelmet nem ismerve elűzi a galád szárnyasokat. 

A humor amúgy is fontos eszköz, legalább lesz min kacagni a vasárnapi ebéd fölött.

Az online vizsgák öt árnyalata

Hogy is néz ki egy virtuális térben zajló vizsga? Mindenekelőtt nem mindegy, hogy szóbeli vagy írásbeli számonkérésről beszélünk, hiszen az előbbinél szinte biztos, hogy kell bekapcsolt kamera, míg utóbbinál nem mindenhol feltétel. Ha komolyabb helyen vizsgázol, nem holmi egyetemi háromkredites tárgyból, valószínűleg az írásbeli vizsgádat is figyelemmel kísérik.

Így jártam én is a nyelvvizsgán, ahol két helyről rögzítették minden mozdulatom: egyszer arról az eszközről, ahonnan a vizsgát írtam, plusz szükség volt egy oldalsó-hátsó vételi eszközre is, nehogy csalni merjek (nem is állt szándékomban, tényleg). A vizsga hevében még a lámpalázas emberek is könnyen elfelejtik, hogy a képernyő másik oldalán valaki épp jót szórakozik a gondolkozó fejeken. Nekem elhihetitek, tapasztalatból beszélek.

Esszés feladatok: Ebben a modern világban, amikor a kézírás szerepe egyre kisebb, roppant kényelmes a gondolatainkat legépelni papírra körmölés helyett, ráadásul sokunknak gyorsabban jár a keze a billentyűk fölött.

Azért is csalogató ez a lehetőség, mert nem kell félni a macskakaparás olvashatatlanságából fakadó pontlevonásoktól.

Minden eshetőségre felkészülve Zsuzsi tanácsa alapján érdemes hagyni a feladat végén pár percet az ellenőrzésre, nehogy a nagy izgalomban félreüssünk ezt-azt.

Ami engem illet, hogy minimalizáljam az ebből fakadó gubancokat, a nyelvvizsga előtt napokat gyakoroltam, az összes kidolgozott angol levelet bepötyögtem a klaviatúrán, hogy benne legyenek a szavak az ujjaimban. Megérte!

Feleletválasztós kérdések: A tanárok egy része valós keretek között is szereti felmérni diákjainak rátermettségét a feleletválasztós kérdések megoldásai közötti nüansznyi különbségekkel. Az online térben sok oktató ezt azzal spékelte meg, hogy lehetetlenül rövid időkorlátokat hagyott a feladatok megoldására, nyilván, hogy elébe menjen bárminemű csalásnak. Csak hát 30 másodperc alatt néha még a feladatot sem lehet elolvasni, nemhogy gondolkozni rajta. Zsolti emlékei is ezt idézik: szakszavakkal teletűzdelt körmondatos kérdéseket kellett megfejtenie, amelyekre akár több helyes válasz volt. Pozitívum, hogy sok tanár tanulva a félévközi túlkapásaiból, az évvégi zárthelyit már jóval hallgatóbarátabbá szerkesztette.

Nekem főleg írásban kellet bizonyítanom, így meglepő volt a történeteitek alapján némelyik szóbeli eljárásmód...

Online is távolságtartás: Dóri arról számolt be, hogy náluk a felelőnek a szoba túlfeléből kellett kiabálva elmondani az anyagot. Gondolom, nem a vírustól félt a túloldalon ülő tanár. Mondjuk, a diákok így legalább valamilyen szinten frusztráltságukat is szabadon engedhették.

„Tedd a szemed a képernyőre”: Vagyis amíg a felelet tart, a monitoron megjelenő arcokat kell bámulni, nincs helye zavart szemlesütésnek vagy merengő, válaszok után kutató oldalra nézésnek, különben vége a vizsgának. Next level, amikor konkrétan farkasszemet kell nézni a tanárral. Elég spártai módszer, de valahol érthető.  Jó hír, hogy nem veszik mindenhol ilyen véresen komolyan, különben én sem bírtam volna az amúgy is idegőrlő szóbeli angol beszélgetést.

Semmit a szemnek: Az előző tökéletes ellentéte, amikor arra kérik a vizsgázót, hogy csukja be a szemét. Számomra meghökkentő, de középiskolákban és egyetemeken egyaránt bevett módszer. Nehogy megzavarja a figyelmet egy kósza légy, és még véletlenül se tudjon puskázni a diák – csak befelé fordulás van, lehet az agytekervényeink rejtett zugaiban keresni a megoldást.

Luca azt mesélte, náluk a szembecsukós módszert imádkozó kéztartás kísérte. Végül is, ez is egy megoldás...

Ez még csak a tesztüzem

Tény és való, van még mit finomítani a metodikán, de az irány előremutató. A résztvevők ez alatt az egy év alatt kitapasztalhatták, mi az, ami működik és mely módszerek felejtősek, így lehet mire építkezni, hogy egy még élhetőbb rendszer alakuljon ki minden fél számára.

A komolyabb vizsgaközpontok, például a nyelvvizsgáztató vállalatok előtt is izgalmas kapuk nyíltak meg. Mivel nagyobb erőforrással rendelkeznek, mint egy home office-ba kényszerült oktató, ők már szinte ezt a próbaidőszakot is bonyodalmak nélkül teljesítették. Korrekt informálás, folyamatos technikai segítség, pozitív hozzáállás mind a háttéremberek, mind a vizsgáztatók részéről – én legalábbis ezt tapasztaltam. Nincsenek nyomtatott tesztlapok, a magnós feladat hangminősége már csakis a te eszközödön múlik, levélírásnál pedig a rendszer számolja helyetted a szavak számát, és segítségül beépített szótárt is alkalmazhatsz. Arról nem is beszélve, hogy a szövegalkotási feladatokat leszámítva az automatizációnak hála, a javítás is sokkal gyorsabb, valószínűleg nem kell egy teljes hónapot izgulnod a megfelelt eredményre várva. Ha pedig épp nem voltál formában, bizonyos helyeken ingyenesen biztosítanak számodra még egy vizsgaalkalmat, amennyiben úgy döntesz, nem adod be az elsőt.

A szóbeli témát a gép húzza ki helyetted, de nem kell félned, a vizsgáztatók van, hogy szintén saját otthonuk kényelméből jelentkeznek be, ami számukra is nyugodtabb környezetet biztosít, egyúttal jó hangulatot és kedvességet. Még lehet fokozni: az is elképzelhető, hogy nem ül veled szemben vizsgáztató, csupán egy előre felvett videóval vagy mesterséges intelligenciával társalogsz. Úgy hangzik, mintha egy sci-fi-be csöppentünk volna, pedig ez bizony az itt és most.

Deli Csenge

A kiemelt kép a szerző tulajdonában van