A legegyszerűbb lehetőségek

A gyermekrajzos ajándékok alapja, ha fogsz egy textilfilcet (többek között az IKEA-ban is kapható), egy ruhadarabot (a köténytől a díszpárnán át a pulcsiig bármi lehet), és egy már biztos kézzel rajzoló gyermek kezébe adod a kellékeket, majd hagyod alkotni egy ideig. A textilfilc általában vasalással fixálható, és legtöbbször elég tartós.

Ha filc helyett textilfestékben gondolkodsz, akkor akár egészen pici gyerekeket is bevonhatsz az alkotásba, hiszen a tenyérnyomdás, talpnyomdás ruhadarabok is nagyon látványosak, és a fröccsöntős technikát azok a picik is meg tudják tanulni, akiknek az ecsetfogása még nem túl magabiztos.

Ha pedig már az ecsetkezelés is megvan, akkor jöhet a ruhafestés. A krumplinyomda már picit nagyobb gyerekekkel ideális, és akkor ilyen ruhákat is lehet nyomdázni például. Vagy másmilyeneket. Nekem a következő nagy ötletem az ágyneműfestés, némi előre kivágott sablonnal.

Hobbiboltban egyébként kapható úgynevezett pólóra vasalható fólia, amire egy jól sikerült gyerekrajzot lefotózhatsz, majd rányomtathatod, és máris kész az egyedi mintás póló.

Az én lányaim általában akkor rajzolják a legszebbeket, ha mindenféle instrukció nélkül, szabadon alkothatnak. És az ilyen jól sikerült képek akár ruhadarabokra is kerülhetnek.

Az egyszerű megoldások közé tartozik még a kerámiafilc, amivel egyedi bögréket vagy más tárgyakat lehet dekorálni. De, mondjuk, egy kávés termoszt akár sima alkoholos filccel is lehet díszíteni. Ezt például én rajzoltam, de lehet, hogy jobb lett volna, ha a gyerekekkel csináltatom meg:

Ami még ezeknél is olcsóbb egyszerűbb, mégis nagy sikert lehet vele aratni: egy üres vászonképet szabadon kifestenek a gyerekek vízfestékkel vagy temperával. És a végeredmény elég látványos:

Ami a gyerekeknek ajándék

Vannak olyan gyerekrajzból készíthető ajándéktárgyak, amikkel nem más családtagoknak szerezhetünk örömöt, hanem maguknak a rajzot készítő gyerekeknek. Ezeket én még tartogatom, mert szerintem a majdnem három, és a négy és fél éves lányaimnak „nem olyan nagy cucc ez”, de a nagyobb már elég jól rajzol hozzá, szóval lassan itt az ideje.

Én az IKEA zseniális kezdeményezéséről hallottam először, pedig már azelőtt is létezett a Te rajzolsz, én varrok csapata, akik ügyes kezű alkotók segítségével keltik életre a gyerekek által megálmodott állatkákat, figurákat. Így készülnek el a személyre szabott szuper plüssállatok a gyerekek rajzai alapján.

Az öltözködni szerető gyerekeknek hasonló örömöt lehet okozni egy egyedi tervezésű ruhával. Ezzel foglalkozik a Dream Draw Dress. A sablonjaik segítségével a gyerekek tényleg el tudják képzelni, hogy egy ruhára alkotnak. Ez nekik is szuper ajándék, de felnőtt ruhákat is lehet készíttetni velük, ami igazán egyedi ajándék lehet a család többi tagjának is.

család ❤️❤️❤️#dreamdrawdress #kepzeletedruhaja #kidsfashion #creativekids #kidsstyle #tervezdmegaruhadat #imaginationarts

Ami nem teljesen nyilvánvaló

Néhány évvel ezelőtt, amikor a gyerekeink még nem voltak olyan nagyok, hogy gyanút fogtak volna, megkértük őket, hogy neonszínű filcekkel firkáljanak össze néhány fekete kartont. Ezeket lefotóztuk, és a Medence Csoport segítségével a családunkból mindenkinek egyedi, gyerekrajzos, mégis vagány táskákat hozott a Jézuska. Volt közöttük neszesszer, pénztárca, laptoptáska, bevásárlótáska, oldaltáska. A Medence Csoport egyébként újrahasznosított, óriásplakátokból készült egyedi táskák előállításával foglalkozik, de ilyen nagy megrendelés esetén plusz díjért nyomtatnak egyedi plakátot is, hogy aztán abból készítsenek táskákat.

Nekünk megérte, mert nagy sikert aratott, és még így is sokkal olcsóbb volt, mintha ennyiféle táskát vettünk volna hasonló minőségben. Mert az már bebizonyosodott, hogy ezek évek óta tartós darabok.

A Zsákom egyedi játéktárolók készítésével foglalkozik alapvetően, de ennek részeként készítenek zsinóros hátitáskákat. Most már elég kicsi a lányaink cuccigénye, viszont az apukájuknak, ahogy a férfiaknak általában, nincs olyan sok kisebb-nagyobb méretű táskája. Így megkérdeztem, hogy nem készítenének-e egyedi gyerekrajzos minihátizsákot. Igent mondtak, és már használatba is vette a férjem:

Külföldön nagyon nagy sikert aratott a Tasarim Takarim projekt, akik gyermekrajzokat varázsolnak ékszerekké. Magyarországon a Gyerekrajz ékszer és Gajcsi Blanka ékszerész is foglalkozik ilyesmivel. Az előbbit próbáltam, de még nem a teljes valójában, amikor ugyanis kulcstartót készíttettem, akkor még elég alapszinten rajzoltak a lányaink.

A Made by you-nak köszönhetjük a legnagyobb egyedi ajándékkal aratott sikert, annak ellenére, hogy még óvodások sem voltak a lányok, amikor alternatív módon készítettünk velük egy nagy tálat a nagymamájuknak. A Made by you műhelyében ugyanis egyedileg festhetsz ki mindenféle kerámia tárgyakat, ami a felnőtteknek is szuper móka. A gyerekeknek viszont kicsit fárasztó a sok alapozás és hasonló szükséges művelet. Ezért az általam lealapozott tányérra ceruzával rárajzolták a mintát, amit aztán a kis kezekkel nehezen használható kontúrral már én véglegesítettem.

Persze ők maguk is alkottak egy-egy apróságot, de az azért nem sikerült ajándék-kompatibilisre. Aztán nagyóvodás/kisiskolás korban szerintem már a teljes műveletet végig tudják csinálni, és akkor még inkább saját lesz az ajándék.

Nektek van más egyedi rajzos/festős ajándék ötletetek? Miket próbáltatok ki eddig?

Tóth Flóra

A képek a szerző tulajdonában vannak