Én nem igazán eszem a klasszikus házias konyhát, vagy ha igen, akkor tuti, hogy az én módszerem az igazi. Túrós csusza szalonnával, sósan, töltött káposztából a szabolcsi a legjobb, és meggyőződésem, hogy a McDonald's párszázas fagylaltja sült krumplival a legjobb. Ezt mindenekelőtt le akartam szögezni, ha már ennyi előnyöm van, hogy én írom ezt a cikket. Ezzel az édesre sós választással még csak a felszínt kapargatom, mert amit a többi kollégám művel, az egyenesen vérlázító.

1. Savanyúság mindenekfelett, avagy leves uborkával

Kurucz Adriék családi mániája a savanyúság. „Sokféle ételt eszünk csalamádé, savanyú káposzta, uborka és rokonai mellé. Apukámnak, emlékszem, a vállalati üdülő menzáján vájdlingban szervírozták a savanyút, míg másnak kistányéron. A hajlam örökletes, nekem nem kell teherbe esni ahhoz, hogy megkívánjam a savanyúságot. Én is, akárcsak a többiek, a bableveshez is eszem az uborkát, vagy ami van otthon, illetve levest is eszem az uborkához, akarom mondani. A bab, lencse stb. főzelékek mellé is dukál valami ecetes persze.”

via GIPHY

2. Töltött káposzta: paradicsomosan (szabolcsi) vagy natúran savanyú káposztából?

„Mama édes káposztából csinálta, paradicsomosan, és istenien. Az ország szinte minden más pontján, ami Szabolcson kívül esik, savanyú káposztából készítik, paradicsom nélkül.” – Szentesi Évával ketten a szabolcsi töltött káposztát imádók táborát erősítjük, alacsony létszámban, de annál stabilabb ellenzékben. Ugyan egyikünk sem szabolcsi, de a receptjük bajnok.

3. Burgonyapüré-variációk: natúr vs. szerecsendiós vs. kukoricás vs. hagymás vs....

Lehet-e megosztó étel a burgonyapüré? Lehet. Ahány ház, annyi szokás, így még ezen a semleges ételen is össze tud vitázni a magyar, hogyan a legfinomabb. Ott van mindjárt rögtön az olvasószerkesztőnk, aki esküszik rá, hogy hagymásan az igazi. Én imádom minden fajtáját, de ha teheted, egyszer próbáld ki szerecsendióval fűszerezve – mennyei! Szentesi Éva pedig állítja, hogy kukoricával a legjobb.

4. Káposztás kocka édesen vs. sósan

Engem mindkét verziójával ki lehet kergetni a világból, szóval nem én fogok igazságot tenni a témában. Mégis tagadhatatlan, hogy igazi hazai kedvenc a káposztás kocka, ahogy az életben, úgy a szerkesztőségben sem dőlt el az állás, hogy melyik módja a népszerűbb. Egy biztos, azzal viszont egyedül maradtam, hogy én ezt a kaját bizony nem szeretem.

5. Görögdinnye kenyérrel. Ismétlem, görögdinnye kenyérrel

Both Gabi kerek perec kibökte kulináris konklávénk kellős közepén: gyerekkorában a görögdinnyét kenyérrel burkolta. Hamarosan érkezett is a gyors megerősítés a többi kolléga háza tájáról, úgyhogy, ha egy dolgot kipróbálok idén nyáron, akkor az ez lesz. Van mit tanulnom még az X generációtól kulináris élvezetekben, az biztos.

6. Mindent tejföllel, semmit tejföl nélkül

A szerkesztőség tejfölös párja Pásztory és DTK. Alapszabályuk: Mindent tejföllel, semmit tejföl nélkül. Lecsó, pörkölt, túrógombóc, rizses hús csakis tejföllel – alap. Ami ennél is alapabb, a tejfölös paprikás kenyér, meg a sajtos, tejfölös tészta, meg maga a tejföl, kanállal.

7. Milyen az igazi tejbegríz? Ha összekevered rajta a kakaóport, vagy hagyod, hogy beszívja?

Emlékszel még a jó kis híg, édes, menzás tejbegrízre, amit forrón eléd tettek és jól beszívta a kakaóport? Hmmmmmm. Nincs is annál finomabb. Hogy imádjuk-e vagy sem, az nem kérdés, az viszont továbbra is két táborra osztja az emberiséget, hogy hogyan eszed a tejbegrízedet: összekeverve vagy nem összekeverve?

via GIPHY

8. Megcukrozod-e a paradicsomlevest? Nem, nem, soha!

Én sósan szeretem, de láttam már, hogy valakii úgy öntötte bele a cukrot, mint a jó élet. Természetesen nem hagyhattam szó nélkül, és megkérdeztem disztingváltan asztaltársamtól, hogy megállt-e a józan esze, vagy mi. Amire jött degeszre tömött arccal a tök kézen fekvő válasz, hogy ,,nálunk így szokás”.

9. Mutasd az omletted, megmondom, ki vagy!

Van egy Julia Roberts–Richard Gere-film, amiben a menyasszony folyton menekül az esküvőiről. A Richard Gere által alakított újságíró figura szerint az omlett maga az önismereti teszt, így megkérdezi a menekülő arát, hogy mégis, hogyan szereti az omlettet. Természetesen, mindig úgy szerette, ahogy az éppen aktuális vőlegénye ette. Zimre Zsuzsa kolléga nem ilyen megalkuvó, ő egy cseh receptet imád, ami „omlett i jam” néven fut, ami nem más, mint omlett lekvárral. Tagadhatatlanul egyéniség a kolléga.

10. Céklásék

Kurucz Adri, amennyire csodás portrékat ír nekünk a WMN-re, úgy adja el a céklaszeretetét is az embereknek. Következőt mesélte a céklaimádatról és a jó házasság titkáról.

„A házasságom egyik alappillére a közös érdeklődési kör: a cékla . A férjem (Dolák-Saly Róbert – a szerk.) megszállottja, az egyik könyvének is az a mottója, hogy »cékla«. Ha pedig megkérdezed tőle, mi a kedvenc étele, azt válaszolja, az ebéd céklával. Úgyhogy, ha tök üres is a hűtő, egy üveg Anyukám főzte cékla biztos akad benne. Lehet persze, hogy csak a leve, mert már kiettük a javát, de mi a savanyúságok levét is fogyasztjuk.”

10+1. A hogyan

Hát nagyjából így eszünk mi, asztalbontás gyanánt Fiala Borcsa a következő életigazságot nyögte be – amivel csak egyetérteni tudok: 

Palacsintát, virslit pedig kizárólag kézzel eszünk.

Szőcs Lilla

Kiemelt kép: WMN