A nők és a pálinka

Arról már írtam korábban, hogy negyvenöt éves koromig semmilyen alkoholt nem ittam. De azóta megtapasztaltam, hogy elég nagy botorság volt magam megfosztani ilyen sokáig az effajta kulináris örömöktől, mert bizony igazi ínyenc lettem az elmúlt öt évben. Kizárólag minőségi alkoholt iszom, és mindig nagyon odafigyelek a mértékletességre.

Szerzőnk Szabó Edittel, az esemény modertorával
Szerzőnk Szabó Edittel, az esemény moderátorával

Régóta figyelem Szabó Editet, aki borszakértőként igen sokat tesz azért, hogy a nőket is elismerjék a borszakmában, de most az is kiderült számomra, hogy nem csupán a borok világában mozog otthonosan, hanem a pálinkákhoz is ért.

Most épp a Balaton Open nevű izgalmas, újszerű, formabontó párlatverseny szervezéséről számolt be nőnapon, március nyolcadikán. Az ötlet két pálinkakörökben régóta ismert szakember fejéből pattant ki. Pach Gábor és Aradi Péter kizárólag nőkből álló zsűrivel kóstoltatja végig a pálinkafőző versenyre beérkező italokat. És hogy miért a nők kóstolnak? Ott volt a helyszínen Zólyomi Zsolt parfümőr is, aki elmondta:

 „Antropológiailag bizonyított tény, hogy a nők szaglása sokkal jobb, mint a férfiaké.” 

Zólyomi Zsolt parfümőr
Zólyomi Zsolt parfümőr

A verseny egyik újítása tehát, hogy kizárólag nők bírálnak, az értékelés két napon keresztül tart, és naponta maximum ötven párlatot kóstolhatnak a bírák. Legalább heten bírálnak egy-egy tételt. Az ő véleményük alapján születik meg a végeredmény, ami nem csupán a pontszámot, hanem az érthető és követhető szöveges értékelést is tartalmazza.

A nőknek jobb a szaglásuk, még a parfümőr szerint is
A nőknek jobb a szaglásuk, még a parfümőr szerint is. A képen Badics Kata bírálja épp az egyik tételt

Hogy hogyan bírálnak a nők, azt Borbáth Gabriella, Szöllősi Edit, Badics Kata és Dubai Éva mutatta be a vendégeknek. Hozzáértésüket igazolja, hogy a vakon kóstolt párlatról azonnal megmondták, hogy honnan származik és miből készült.

Hogyan lesz egy bankfiók vezetőjéből hivatalos pálinkakóstoló?

Szöllősi Edit elmondta, hogy hat évvel ezelőtt hallgatott egy rádióműsort, amelyben arról beszéltek, hogy pálinkamester szakmérnökképzés indul, és ő jelentkezett rá. Ez nagyon jó döntésnek bizonyult, hiszen rengeteg fantasztikus emberrel találkozott, megismerte a szakmában dolgozó legjobb főzőmestereket, és ottragadt. 2014-ben kapta meg  a diplomáját, és rögtön felmondott a banknál. Azóta hivatásszerűen ezt csinálja. Szaktanácsadóként dolgozik, bemutatókat tart, és hivatalos kóstolókon igyekszik népszerűsíteni a pálinkát. Leginkább azzal, hogy elviszi a pálinkafőzdékbe az embereket, hogy megmutassa, milyen csodák is készülnek ott.

Kép forrása: Szöllősi Edit FB-oldala
Kép forrása: Szöllősi Edit FB-oldala

Edit valódi művészeknek tartja azokat, akik ma minőségi pálinkákat készítenek. Sajnos nagyon kevesen ismerik az igazi minőségi pálinkát, pedig szerinte ez tényleg gyönyörű dolog. Bár nőként akadnak nehézségei ebben a szakmában, de két év munkájával még a saját apukáját is sikerült meggyőznie arról, hogy ne tegyen cukrot a cefrébe. Titokban nevezte az apukája egyik pálinkáját egy versenyre, ahol aranyminősítést kapott. Azóta még a saját apja is hallgat a véleményére.

Edit úgy gondolja, hogy

a jó pálinkától nem lehet másnaposnak lenni, csak akkor, ha valamivel keveri az ember.

Egy verseny alatt hat-nyolc liter vizet megisznak, és pihennek is, mert nagyon fontos, hogy az első és az utolsó tételt is azonos színvonalon kóstolják. Nyolcvan-száz tételt nyolc-kilenc óra alatt kóstolnak végig egy-egy bírálaton, amit ugyan meg lehet csinálni, de elég megterhelő. 

A piros vilmoskörte a kedvence, Zólyomi Zsolt parfümőr fejtette meg, hogy miért. Ahol Edit kicsi korában lakott, ott volt egy ilyen körtefa, ezért ez az illat és az íz olyan régóta megvan a memóriájában, hogy még mindig újra és újra kiváltja a piros vilmoskörte pálinka benne azokat az édes gyerekkori emlékeket.

Mostohán kezelt fajták

A főszervező, Pach Gábor azt mondta, hiteles és tiszta versenyt szeretnének rendezni, olyat, amelyen az eddig mostohán kezelt pálinkafajták jutnak főszerephez.

Nekem, mondjuk, fogalmam sem volt róla, melyek azok a mostohán kezelt fajták, de aztán megtudtam: a cseresznye, az alma, a kékszőlő és a törköly.

Én most az almapálinkára tettem le a voksomat, a törköly kicsit erős volt nekem, de az almapárlat selymesen csorgott le a torkomon (mint utólag kiderült, meg is gyógyította közben). Szóval ez igazi gyógyír, amit legközelebb is alkalmazni fogok hasonló esetekben. Pár hete borzalmas gyomorrontásom volt, de az is lehet, hogy egy vírus támadott meg. Nem tudom, de az biztos, hogy rettenetesen kívántam valami jóféle pálinkát, viszont jártányi erőm sem volt, hogy vegyek valamit. Pedig ha tudtam volna, hogy ez ilyen finom, biztosan beszereztem volna belőle. 

Balaton Open

További újítást is terveznek a versenyben azon kívül, hogy kizárólag nőkből áll majd a zsűri. A szokásos 20 helyett 40 pontos bírálati rendszerben zajlik a párlatok értékelése, minden beérkezett minta teljes analitikai vizsgálaton esik majd át, és a szervezők biztosítják a tökéletes anonimitást a versenyző tételek számára. „A párlatokat kódszámokkal látjuk el, így zajlik az értékelés, és a visszakódolás csak az eredményhirdetéskor történik meg.

„Nálunk senki nem kap tehát előre megírt oklevelet vagy gravírozott serleget, mert senki nem tudja előre, kinek a nevét kellene ráírni”

– mondta Pach Gábor.

A versenyt április 12-13-án, az eredményhirdetést pedig április 14-én tartják Zamárdiban. 

A környék ízeit a jövőben a díjnyertes párlatok is gazdagítani fogják, a szervezők ugyanis vállalják, hogy minden kategóriagyőztes kereskedelmi tételből 250-250 palackot megrendelnek, és azokat a Balaton környékének emblematikus éttermeiben és szórakozóhelyein lehet majd kóstolni a későbbiekben.

A versenyben pálinkáikkal, párlataikkal részt vehetnek kereskedelmi főzdék, magánfőzők, kereskedők, bérfőzők és adóraktárral rendelkezők, sőt, határon túl élő honfitársaink is, de csak a kiírásban foglalt feltételek szerint.

A nevezési határidő: 2018. április 5. A verseny kiírása ITT olvasható.

A „pálinkászok"
A „pálinkászok"

Valóban varázslatos a párlatok világa, szerintem mindenkinek érdemes volna kicsit belekóstolni – függetlenül attól, hogy férfi-e vagy nő.

Both Gabi

Fotók: Vető Gábor