Gondolom nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, imádok főzni, ráadásul minél több emberre, annál inkább. The more the merrier, tartja az angol mondás (azaz: minél többen vagyunk, annál vígabb az esemény), – ezt mintha teljesen rám szabtak volna. Ám ennek ellenére mégis előfordul, hogy nagy társaságot várok vendégségbe, de meleg van, fáradt vagyok, vagy csak simán PMS-em van nincs olyan hangulatom, és nem érzem magamban a lendületet, hogy órákig rostokoljak a tűzhely mellett. Valahol kompromisszumot kell kötni... A haverokat nem mondanám le a világ minden kincséért sem, és hét fogás alá sem szeretek menni, mert máris vadul buzognak bennem a nagymamai gének, szörnyű lenne, ha nem pukkadásig teletömve – és zsírtól fénylő –, homlokig jóllakatva állnának fel a delikvensek az asztalomtól. Úgyhogy ilyenkor csalni szoktam egy picit... de épp csak annyira, hogy senkinek ne szúrjon szemet.

Íme, az én jolly joker tapas estem, ami nem annyira spanyol, mint amennyire svéd, úgyhogy akár nevezhetnénk töpösnek is. Meglátni és halálosan beleszeretni a tapas műfajába egy pillanat műve volt. Szerintem nincs is annál közösségibb kajálás, mint amikor az ember kitesz az asztal közepére nyolcvankétezer különféle falatkát, amiből vehet bárki. A bősz csivitelés és eszmecsere mellé becsúszik egy kis ez, meg egy kis az, mindenki annyit és abból vesz, amiből és amennyit csak szeretne. Ezen a mediterrán hangulaton csavartam egyet, amikor úgy döntöttem, hogy az IKEA élelmiszerkínálatának felhasználásával fogok az irodában svéd tapas-ebédet rittyenteni. Sok időm nem volt, annál több éhes szájam, akik szerencsére nem kérdezgették meg félpercenként (ahogy szokták), hogy mikor lesz már végre kész, mert akkor kénytelen lettem volna mindenkit jól megrendszabályozni mert mire kettőt pislogtak, addigra minden el is készült. Negyvenöt perc, hét finomság:

1. Sajttal töltött kápia grillezve

Öt nagyobb kápiapaprikát megmosok, szárazra törlök, sütőpapíros tepsire fektetem, olivaolajjal bőszen meglocsolom, és bedugom a sütőbe 25 percre, félidőben megforgatva őket, hogy mindkét oldaluk megbarnuljon egy kicsit. Utána hagyom annyira hűlni, hogy kicsit összetöttyedjenek. Levágom a csumájukat, óvatosan kikapirgálom a magokat, majd a belsejükbe dugok egy-egy vastag szelet Ost Präst sajtot, és sitty-sutty, pár perc alatt serpenyőben megsütöm.

2. Póréhagymás sajtos pite

Ha már úgyis forró a sütő az előző kunszttól, be is dugok egy adag fagyasztott Paj Ost-pitét. Tudom-tudom, mirelit, mire vagyok olyan nagyra. Arra, hogy nem látszik rajta, a vendégek simán elhiszik, hogy te csináltad. Van kérdés? Nincs kérdés!

3. Petrezselymes-fehérboros rák

Amíg a sütőben készülnek a fenti fogások, egy forró wokba vajat dobok, majd arra egy zacskó páncélos garnélát. Kábé nyolc percig főzöm, a végén hozzá meg magamba locsolok egy kis száraz fehérbort, és miután elzártam alatta a gázt, belekeverek két nagy csokor petrezselymet. Ennyikeh...

4. Gombás-vörösboros húsgombócok

Egy vastag falú serpenyőt felforrósítok, beleszórok egy fél bögre barnacukrot, karamellizálom. Amikor már minden folyékon és sötétbarna, felöntöm három deci vörösborral a maradékot meg megiszom. Elzárom alatta a gázt, hagyom, hogy szépen egybeolvadjon a történet. Közben egy másik serpenyőben olajon megpirítom a húsgolyókat, a tetejére halmozok egy fél kiló negyedbe vágott gombát, majd amikor összerottyan, ráöntöm a karamelles-vörösboros szószt. Ebben főzöm még pár percig.

5.-6. Hínárgyöngyös és lazacos fingerfood

Egy üvegtálban kikeverek krémsajtot felaprított füstölt lazaccal és kaporral, egy másikban pedig mascarponét citrommal, felaprított újhagymával és egy doboz hínárgyönggyel. (Ez utóbbi tisztára olyan, mint a kaviár, csak vegén, környezetbarát... és olcsóbb is.) A két krémet mini tésztakosarakba töltöm (lehet kiskanállal vagy nyomózsákkal is). Ez az egyetlen fogás, aminek nem áll jól, ha nem eszik meg záros határidőn belül, mert a kosárkák összeszottyosodnak. Állítólag. Mert hogy nálunk nem voltak túl hosszú életűek.

7. Sajttál

A három fajta svéd sajtot tálra rendezem, szőlő, dió, füge, alma mehet mellé bátran. Az asztalra kitettem még egy kosár bagettet, amit lehetett a rákos szószba vagy a húsos szaftba tunkolni, de kiválóan csúszott a sajtok mellé is.

Egy szó, mint száz, ha nincs kedved sokat szöszmötölni, szerelj magadnak te is IKEA töpöst! Hidd el, jó lesz.

Smaklig måltid,

Fiala Borcsa

 

 

 A képek a szerző tulajdonában vannak