Mielőtt a levélhez érnénk, lássuk, hogy is nézett ki idén az első érettségi vizsga. Változott a középszintű magyarérettségi felépítése, így a mostani diákok egyszeri- és megismételhetetlen alkalommal, elsőként tesztelhették le az új rendszert. Az érettségi első része továbbra is szövegértési készségeiket teszi próbára, majd ezt követően – a korábbi évektől eltérően – két szövegalkotási feladat következett. A műelemzés mellett ugyanis „érvelési” és „gyakorlati szövegalkotás” közül kellett választaniuk, majd 120-200 szavas szöveges írásban megoldaniuk a feladatot.

Érvelési feladat gyanánt Tisjlár Roland: A humor szerepe és szerveződése a társas kapcsolatokban című doktori értekezésének állításaira kellett reagálniuk: megerősíteniük vagy megcáfolniuk azokat, míg „gyakorlati szövegalkotás” gyanánt álláshirdetésre jelentkezve, motivációs levelet kellett írniuk egy helyi közlekedési vállalatnak. 

Ennél kevésbé vonzó munkahelyet keresve sem tudnék elképzelni, mint a BKK vagy a MÁV, és hogy még motivációs levelet is írjon nekik az ember egy ilyen stresszhelyzetben... „ez oszt’ igen” – ahogy a méltán híres Bea asszony mondaná. Persze ennél nagyobb blama csak az lenne, ha az MTVA-nak kéne írniuk motivációs levelet. Na, de nézzük azt a természetesen fiktív levelet, amit teljesen őszinte kis érettségizőként gondolnék ebben az esetben.

„Tisztelt Budapesti Közlekedési Központ,

Ezúton szeretnék jelentkezni az önök által meghirdetett úgynevezett „utastájékoztató” pozícióra. Mint budapesti lakos, nap mint nap szembesülök a kigyulladó metrók, be nem tartott menetrendek és a lenyúlt EU-s pénzek tényével, éppen ezért meggyőződésem, hogy én vagyok önök számára a leghitelesebb jelölt, aki őszintén tudná képviselni a zord tényeket. 

Bár szakmai tapasztalatom csekély, átlagon felüli kommunikációs készségekkel rendelkezem: egyszer kurvaanyáztam a hármas metró miatt egy Facebook-posztban, ami hatalmasat ment. Illetve számtalan alkalommal nagy sikerrel világítottam rá ellenőr kollégáiknak a rendszer hiányosságaira, és egyben jómagam ártatlanságára. Mindemellett művészetkedvelő ember vagyok, és a kreatív megoldások híve. Így amikor meglátom a csöpögő víz alá helyezett vödröt az Árpád-hídi metrómegállóban, a szívem minden alkalommal átmelegszik egy kicsit. Ilyenkor érzem csak igazán: megérkeztem. 

Szó, mi szó, önállóan és csapatban egyaránt megállom a helyem, és – mint egykori bliccelő – mondhatom, az állóképességem sem utolsó. Ugye, azt szokták mondani, hogy rablóból lesz a legjobb pandúr, így – megint csak, mint egykori bliccelő –, úgy hiszem, nálamnál keresve sem találnának jobb jelöltet, ígérem, kiváló munkatárs leszek. Ajánlom magam a gyors előrelépés reményében, szakmai tapasztalat nélkül, csekély motivációval, de annál nagyobb lelkesedéssel. 

Üdvözlettel:

Szőcs Lilla”

Ha kíváncsi vagy rá, hogy néztek ki a WMN szerzői a tablóképeiken, kattints IDE!

Kép: Spinédzserek (Clueless, Paramount Pictures, 1995)