wmn - tempus

 

A jó CV 7 ismertetőjegye

1.

Egy jól összerakott CV, azaz curriculum vitae, vagyis önéletrajz választ ad arra a kérdésre, amit majd a leendő munkáltató tesz fel, tehát elengedhetetlen, hogy az álláshirdetésben megfogalmazottakra reflektáljon. Mit jelent ez a gyakorlatban? Fontos, hogy ne egy általános, mindenkinek elküldhető formátummal operálj, hanem speciálisan az adott cégre és pozícióra szabva írd meg, azaz minden egyes álláshirdetésre aktualizálnod kell magadat. Érdemes tehát folyamatosan frissíteni a CV-det, hiszen az egyik helyre ez a szakmai tapasztalat lehet fontosabb, a másikra meg az.

2.

Az egyensúly megtartása is nagyon fontos, a jó CV releváns információkat igen, felesleges „puffer” szöveget vagy nem odapasszoló dolgokat viszont ne tartalmazzon. Tárgyilagosan, azonban a sablonok elkerülése nélkül tájékoztasd a munkaadót arról, miért gondolod magadat alkalmasnak a meghirdetett pozícióra.

3.

Ne felejtsd el, a HR-esek, akik kézhez kapnak több tucat, netán több száz jelentkezést, körülbelül fél, de maximum egy percet töltenek egy-egy önéletrajz elolvasásával.

Ezért is fontos arra törekedned, hogy az adatok, tapasztalatok megfelelően legyenek strukturálva. Ne vessz el a kisebb eredmények felsorolásában, fókuszálj inkább a jelentősebb szakmai mérföldkövekre.

4.

Az ideális önéletrajz a jelölt legjobb arcának tükörképe, tehát nagy hangsúly van az esztétikán, a rendezettségen és a helyesíráson is. Tartalmilag és formailag is letisztult anyagot adj ki a kezedből. Ezzel együtt, ha olyan a pozíció, akkor nyugodtan lehet kreatívabb megoldásokhoz nyúlni.

5.

Pályakezdők esetében vagy ha valami okból kifolyólag még nem tudsz nagyon sok szakmai tapasztalatot felmutatni, akkor egy önkéntes munka, szerelemprojekt, vagy egy külföldi szakmai gyakorlat kihangsúlyozása is sokat nyomhat a latban. Ilyenkor a CV-d jó esetben azt mutatja be, hogy megvan benned a kellő elkötelezettség, lelkesedés és motiváció a tanulásra, fejlődésre. Erre a célra jó lehet az is, ha célirányos élményeket vagy hobbikat felsorolsz.

6.

Onnan lehet tudni, hogy jó CV-t sikerült összeállítanod, hogy a végén egyáltalán vagy csak alig maradnak a munkaadóban kérdőjelek a rátermettségedet, alkalmasságodat illetően.

7.

Mielőtt nekiállsz „személyre” szabni az önéletrajzodat, mindenképpen tájékozódj a cégről, ahová jelentkezni szeretnél. Nézd meg, mik azok a szempontok, amik nekik fontosak, mik az elsődleges értékek.

„Én írok levelet magának” – avagy Tatjana motivációs levele

Az önéletrajz fontos kiegészítő eleme a motivációs levél. Az önéletrajzban megjelölt szakmai mérföldköveket itt részletesebben is ki tudod fejteni, illetve elmondhatod, a tanulmányaid alapján mire, hogyan és milyen szinten vagy képes, illetve azt is felrajzolhatod, pontosan honnan szerezted meg ezeket a képességeket.

Kell kép? Nem mond ez eleget?

Ha a munkáltató megköveteli a fénykép csatolását, akkor érdemes megfelelni az elvárásoknak. Ezzel együtt fontos tudni, ha nem jelezte a munkáltató, hogy igényt tart egy fotóra is, akkor nem kell feltétlenül hozzácsatolni, erre semmi külön szabály nem kötelez, hivatalosan emiatt semmiképp nem érhet hátrány.

A legtöbb álláshirdetésben azonban szoktak kérni fotót, felmerül tehát a kérdés: milyen legyen? Mindenképp olyan képet csatolj az önéletrajzodhoz, amelyben jó megvilágításban látszik az arcod, tükrözi a legfőbb vonásokat, és ami semmiképp sem egy bulifotó, de nem is egy szelfi! Érdemes akár profit megkérni, hogy készítsen rólad egy képet valamilyen letisztult háttér előtt, szem előtt tartva a mondást, hogy az ember csak egyszer tehet első benyomást, megéri egy picivel többet belefektetni az álláskeresésbe.

A kép az aktuális kinézetedet tükrözze, legyen kicsit konzervatívabb, de ezzel együtt őrizze meg a te saját, egyéni stílusjegyeidet.

Pucold ki a közösségi médiádat

Számíts rá, hogy ha felmerül esélyesként a neved egy állás kapcsán, akkor a HR-es nagy valószínűséggel rá fog nézni a közösségimédia-oldalaidra is kiegészítő információkért. A homlokon pörgős, fekve hányós képeket tehát érdemes vagy eltüntetni az oldaladról, vagy legalábbis elrejteni az álláskeresés idejére a nem szoros ismerősök elől, amennyiben sikerrel szeretnél pályázni. Persze mindez megelőzhető azzal, ha eleve csak olyan fotókat töltesz fel, amiket te is szívesen látsz magadról, és úgy gondolod, a nagyvilág előtt is büszkén mutatkozol meg ebben a formádban.

Ha álláskeresés fázisában vagy, érdemes bekövetni azokat a szakmai oldalakat is, amik relevánsak lehetnek a céljaidat illetően, illetve hűen tükrözik az érdeklődési köreidet – hiszen ezek ugyanúgy láthatók a HR-esek előtt. Ugyanígy a hobbikat is fel lehet itt tüntetni, de ésszel (lásd mint fent, a bulifotók esetében).

Ingyenes alap

Ha teljesen tanácstalan vagy, netán nem akarsz mindent az alapokról kezdeni, akkor érdemes megnézned a megújult, ingyenes segítséget kínáló Europass-oldalt. A portálon találhatsz három különböző stílusú CV-sablont, amik alapján el tudod készíteni a személyes önéletrajzodat, motivációs leveledet. Mindez profilba rendezhető és az adott pozícióra szabható, így könnyen kezelhető, átlátható csomagot hozhatsz létre, amivel a karriered tervezése is egyszerűbbé válik.

Azon kívül biztonságosan feltöltheted a portálra azokat a dokumentumokat is, amik egy álláspályázathoz szükségesek lehetnek: referencialevelet, jogosítványt, diploma másolatát, tehát minden olyat, amit egy pakkban át szeretnél nyújtani a leendő munkaadódnak.

Vendégfelhasználóként csak CV-t és motivációs levelet tudsz készíteni ugyan, de Europass-profillal lehetőséged van különféle szolgáltatásokat is igénybe venni. Az elkészített profil és az összeállított csomag alapján például a rendszer felkínál releváns képzési ajánlatokat és munkalehetőségeket is, amikre aztán egy kattintással jelentkezhetsz is akár.

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images