Volt szerencsém végigkövetni a BKK és T-Systems csetléseit és botlásait az új e-jegyrendszer kapcsán. Az egész drámát nem tudnám máshoz hasonlítani, mint amikor az ember kölyökkorában megpróbálja megmagyarázni, miért kapott egyest: kibertámadástól kezdve a másik hibáztatásán át minden volt itt, kérem.
De ez a cikk nem a hibáztatásról fog szólni, hiszen az egyértelmű, hogy ezen a vizsgán már elhasaltak. Arról a példamutató kitartásról írok, amelyben a BKK még mindig kitartóan mosakszik. Hiszen nincs olyan, hogy vesztes helyzet, csak másra mutogatás. Tanuljunk most a legjobbaktól, hogyan is kell maszatolni a valóságot!

Ebben az egész botrányban lefolytatott párbeszédben egy egészen új típusú bocsánatkérést vezettek be a közéletbe szombaton, ami után további nyilatkozattételekben mondtak saját maguknak ellent. Bocsánatot kérnek és a „mindenki más a hibás” érvelést alkalmazva érezhetően szakítanak a szendvics-stratégia hagyományával – azaz két pozitív visszajelzés közé csomagolni a negatívat.

Ehelyett egy egészen új típusú stratégiát alkalmaznak, amit érdemes otthon elsajátítani, hátha így végre megnyerhetünk olyan évszázados vitákat, amelyekben – tudjuk jól, hogy – nincs igazunk, ám végre vesztes helyzetben nyerésre állhatunk. „Meghekkelhetjük” a BKK retorikájával a rendszert. Miért nyomod középen a fogkrémet, miért nem hajtod le a vécéülőkét... vagy miért buktál meg, miközben annyit, de annyit készültél rá? Ezeknek most vége, mert megvan rá a tuti megoldás, hogyan magyarázd ki magad a helyzetből.

Következzen tehát a magyarázat 7 lépése: 

1. Elsősorban háríts minden vádat. Ha ez túl evidens lenne, akkor gyorsan ugorj is a második pontra.

2. Keress egy ellenségképet, csődítsd össze a nagy nyilvánosságot; mondd azt, hogy rendszerszintű támadás ért, lehetőleg építs bele valami idegen szót, mondd inkább azt, hogy „kibertámadás” ért.

3. Ha ez nem elég, akkor emelj ki valakit a tömegből, aki kritizál téged. Mondjuk, szűkítsd le a hackerekre (újabb idegen nyelvű, negatív töltetű szó, tökéletes!), nézz ki egy tizennyolc éves, rendszerkritikus diákot, azok „ebben a korban olyan kis köcsögök tudnak lenni”. Nem? De.

4. Ha mégis állásfoglalásra kényszerülsz, csináld hazai pályán, kerüld a széles nyilvánosságot, és ott se egyedül állj ki! Húzd magaddal a szárnysegédet, és semmiképp se mondd ki azt hogy „bocsánat”. Az gyengeséget sugall. Inkább kezdd úgy, hogy „sajnálattal értesültem róla, hogy...”. Tökéletes. Tök mindegy, mi van utána, azzal senki nem foglalkozik. Nem mondtad ki, de kimondtad.

5. Hagyd, hogy utána a másik kérjen bocsánatot nyilvánosan, és evezz a farvizén.

6. Te pedig maszatold el a sztorit, és kend rá a másikra nyilvánosan.

7. Széles nyilvánosság előtt mindig a másikat hibáztasd, és állj ki magadért. Finom kis karaktergyilkolós csipkelődésekkel mutogass az ellenségre, beszélj érthetetlen hasonlatokban. Próbáld meg azt sugallni, hogy a másik hülye, buta, hibázott, és te egy áldozat vagy. Ha ez nem elég, legyen egy B. terv: egy gonosz, ravasz kis kockának állítod be a másikat, aki orvul csőbe húzott.

Nagyon jó. Most pedig térjünk át a gyakorlati részre. Tegyük fel, hogy megbuktál egy vizsgán, esetleg rosszul sikerült egy dolgozat. A BKK július 22-én, szombaton kiadott közleménye segítségével sajátítsd el azokat a szófordulatokat, amelyekkel otthon a szülőknek érdemes kommunikálni azt, hogy megbuktál, mert nem készültél.

(Mivel nem volt ennél találóbb hasonlatom, maradjon ez, de mindenki nyugodtan helyettesítse be azzal a vitával, amiben épp vesztésre áll otthon.)

„A nem görbülő osztályzataim sokasodása miatt kialakult helyzet tisztázására, osztályfőnököm átfogó vizsgálatot rendelt el az osztály közösség tanulmányi rendszerének, módszerének biztonságos és diákbarát működése érdekében. Minden rendelkezésre álló eszközzel segíteni és támogatni fogom a vizsgálat lefolytatását, és a mielőbbi megnyugtató megoldás kidolgozását.

Mint a heti osztályfelelős, felszólítottam a céseket – akik szintén megbuktak matekból – a szükséges információk átadására. Osztálytársaimmal közösen még a hétvége során elkezdjük az adatok és dokumentumok összegyűjtését annak érdekében – mind az osztályfőnök, mind az osztályközösség számára –, hogy mielőbb feltárhatók és megismerhetők legyenek a tesztírás megkezdésének körülményei, a felkészülést, dolgozatírást nehezítő támadások, illetve az oktatási rendszer biztonságos működése érdekében tett intézkedések és azok eredményessége.

Őszintén sajnálom, hogy egyeseim problémákkal terhelnek titeket, kedves szüleim, higgyétek el, engem- és az osztálytársaimat is az a cél vezérelt, hogy a tankönyveimet könnyen elérhető, gyors és diákbarát megoldásként vehessem igénybe.

Elnézést kérek, hogy ez nem sikerült, és számos embernek kényelmetlenséget, nehézséget okoztam. A jövő hét folyamán osztálytársaimmal közösen megvizsgáljuk és kidolgozzuk a zsebpénzemnek bizalmat szavazó kedves szüleimet ért kellemetlenséget, és az esetleges egyéb hátrányok kompenzálásának legegyszerűbb módját.

Én, Szőcs Lilla elkötelezett vagyok tudásom gyarapítása mellett, és remélem, sikerül hamarosan visszanyernem azt a bizalmat, amelyet az elmúlt évek munkájával elértem.”

Szőcs Lilla

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/Kosamtu